Brskaj po avtorjih

Pregelj Marij

Marij Pregelj (1913-1967), slikar, grafik in ilustrator, je leta 1936 diplomiral na Akademijib likovnih umetnosti v Zagrebu (prof. Omer Mujadžić, Joca Kljakovič in prof. Ljubo Babić). Po izbruhu druge svetovne vojne je bil odpeljan najprej v nemško, kasneje pa v italijansko vojno ujetništvo. Po osvoboditvi je nekaj let učil na Šoli za umetno obrt v Ljubljani, nato pa leta 1948 postal docent za slikarstvo na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani. Leta 1963 je postal izredni, leta 1966 pa redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Pregljevo slikarstvo je prežeto z ekspresionizmom. V podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barv. Rad išče trenutke, ko je človek vsemu mera in smisel. Hkrati pa za pomembne simbole izbira tudi subljekte kozmičnega sveta. Tako mu luna s svojo polkrožno obliko skozi podobo ženskega lika simbolizira starokščanski lik orante, molilke. Skozi motive rad kaže na življenje (njegovo lepoto in krutost) in hkrati poudarja njegovo minljivost.

Znane in umetnostno pomembne so njegove tapiserije. Delal pa je tudi v tehniki mozaika. Leta 1951 sta skupaj z Borisom Kobetom dokončala stenske kompozicije v sgrafittu v stolpu na ljubljanskem gradu. Naredil je mozaik za Delavski dom v Trbovljah (1957) in prejel za delo Prešernovo nagrado. Leto kasneje je nastal še mozaik »Ljubljana v borbi« za poslopje Skupščine socialistične republike Slovenije (današnji parlament). Istega leta (1958) je prejel zelo pomembno nagrado muzeja Guggenheim v New Yorku (Guggenheim International Award). Dela Marija Preglja so prisotna v mnogih galerijah doma ter v javnih in privatnih zbirkah v tujini.

Umetniško se je udejstvoval na številnih razstavah doma in na tujem. Prvič je razstavljal leta 1937 s skupino Neodvisnih v Ljubljani. Nekajkrat je razstavljal tudi na Beneškem bienalu, na I. mednarodni grafični razstavi v Ljubljani (1955) in gostoval na III. bienalu v Tokyu. Za knjižno ilustracijo je prejel dvakrat Levstikovo nagrado.Leta 1960 je bil izvoljen za predsednika Zveze likovnih umetnikov Jugoslavije. Do leta 1962 je bil predsednik odbora za likovno sodelovanje pri Komisiji za kulturne zveze z inozemstvom v Beogradu.

Prikazujem slike 1 - 6 od skupaj 6.
Razvrsti po: 
Marij Pregelj - Brez naslova
16.000,00 €
Velikost: (48cm * 72cm)
Avtor: Pregelj Marij  
Medij: Slikarstvo  

Umetnina je že prodana. Vabljeni k ogledu drugih umetnin istega avtorjaMarij Pregelj - Brez naslova
Velikost: (99cm * 70cm)
Avtor: Pregelj Marij  
Medij: Risba  
Žanr: Abstrakcija  

Marij Pregelj - Brez naslova
1.350,00 €
Velikost: (46,5cm * 37cm)
Avtor: Pregelj Marij  
Medij: Grafika  
Žanr: Abstrakcija  Figura  

Marij Pregelj - Pod svobodnim soncem, Radovan te pozdravlja.
1.200,00 €
Velikost: (32cm * 23cm)
Avtor: Pregelj Marij  
Medij: Risba  
Žanr: Figura  

Marij Pregelj - Prizor vojne
1.200,00 €
Velikost: (56cm * 74cm)
Avtor: Pregelj Marij  
Medij: Grafika  
Žanr: Figura  

Umetnina je že prodana. Vabljeni k ogledu drugih umetnin istega avtorjaMarij Pregelj - Voščilo s petimi grafičnimi odtisi
Velikost: (34cm * 22,5cm)
Avtor: Pregelj Marij  
Medij: Grafika  
Žanr: Figura  

Prikazujem slike 1 - 6 od skupaj 6.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.