Brskaj po avtorjih

Stroj Mihael

Mihael Stroj (1803-1871), slikar, je med leti 1821 in 1825 obiskoval Akademijo likovnih umetnosti na Dunaju. Po nekaterih virih naj bi se nato izpopolnjeval v Benetkah in Rimu. Od leta 1830 do 1842 je živel in deloval v Zagrebu in pridobil sloves odličnega portretista bogatih zagrebških meščanov. Po prihodu v Ljubljano leta 1842 je nadaljeval s slikanjem meščanskih potretov znamenitih Ljubljančanov.

Stroja uvrščamo med slovenske bidermajerske slikarje, čeprav se v njegovih delih odražajo tudi klasicistične in realistične prvine. Več realizma je pri moških potretih, čeprav je slikar podobe svojih potretirancev idealiziral. Površina njegovih platen je gladka. Pri ženskih portretih slikar navdušeno in natančno oblikuje nežno grajene roke, obraze, skrbno pazi na vsak košček nakita (kakšen kos ga včasih celo sam doda) in prefinjeno oblikuje cvetje v znamenite bidermajesrke šopke. Pri portretiranju mladenk si dovoli tudi več barvne svobode. pri njih načeloma uporablja svetle barve, medtem ko pri moških potretih prevladuje pretežno črna barva, ton je hladen in površina platna gladka. Slikar je izjemno dobro slikal čipke na oblačilih in posnemal mehkobo bele svile ali pa krzna. Pri portretih je načeloma uporabljal iste rekvizite (zavese, naslanjač, ogrinjala).

Stroj je poleg potretov slikal tudi cerkvene kompozicije, žanrske motive in zgodovinske slike. Njegova dela krasjo stalne zbirke različnih muzejev in galerij. Veliko del je še vedno last zasebnih zbiralcev in dediščina naročnikov.

Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.
Razvrsti po: 
Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.