Brskaj po avtorjih

Picelj Ivan

Ivan Picelj (1924-2011), hrvaški slikar in grafik, se je leta 1943 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu. Študij je leta 1946 prekinil zaradi idološkega nestrinjanja s svojimi profesorji, ki so v času njegovega študija na akademiji vztrajno poudarjali socrealizem kot temeljni slikarski stil in niso razumeli Picljevih teženj k abstraktni umetnosti. Picelj je pomemben kot eden izmed ustanoviteljev "EXAT 51" ("Eksperimentalni atelijer", ustanovljen 1951). Atelje so sestavljali slikarji in arhitekti. Leta 1953 se je skupina odločila za abstraktno umetnost. Prva razstava "EXAT-a 51" je bila leta 1952 v zagrebškem stanovanju Ivana Piclja. Danes ima avtor v svojem stanovanju svoj atelje. Skupina je zelo pomembna, saj je prva, ki je na svojih razstavah po Jugoslaviji in v deželah socialističnega bloka razstavljala dela abstraktne umetnosti. Leta 1952 je razstavljal na Salon des Realite Nouvelles v Parizu.

Picelj je eden izmed najpomembnejših, svetovno priznanih hrvaških likovnih umetnikov. Številne monografije o njem so nastale izpod peresa ključnih sodobnih svetovnih umetnostnih kritikov (Gilo Dorfles, Abraham Moles). S svojim delom je dal pomemben pečat geometrijski abstrakciji tudi v evropskem prostoru. Njegova najpomembnejša dela so nastala v drugi polovici 20.stoletja (grafika, plakati, reliefi v lesu in kovini, grafične mape, fotografije, olja na platno, oblikovanje za različna podjetja) in so narejena v stilu konstruktivizma in abstraktne umetnosti. Zelo pomembna faza njegovega ustvarjanja je bil čas po letu 1948, ko je skupaj z Vjenceslavom Richterjem in Aleksandrom Srnecem urejal in oblikoval paviljone za jugoslovanske razstave doma in na tujem (v Zagrebu, Dunaju, Hannovru, Stockholmu, Torinu in Chichagu). Poleg Almira Mavigniera, Matka Meštroviča in Boža Becka je eden izmed glavnih utemeljiteljev gibanja "Nove tendencije" oziroma "poslednje avantgarde" (gibanje je bilo ustanovljeno v Zagrebu leta 1961).

Picelj je bil dolgoletni sodelavec in oblikovalec Muzeja suvremene umjetnosti in Klovićevih dvorov v Zagrebu in oblikovalec knjig in monografij.

Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.
Razvrsti po: 
Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.