Brskaj po avtorjih

Vidmar Drago

Drago Vidmar (1901-1982), slikar, grafik in likovni pedagog, se je leta 1924 vpisal na Kraljevsko akademijo za umetnost in umetno obrt v Zagrebu. Po prvem letniku je študij prekinil in odšel v Pariz. Že leta 1919 je za kratek čas obiskal Dunaj in si nabral nekaj slikarskega znanja v ateljeju amaterskega slikarja Oskarja Laskeja. Leta 1926 je študijsko potoval po Nemčiji. Leta 1936 si je v Ljubljani zgradil atelje. Leta 1944 je postal organizacijski sekretar Slovenskega narodnega gledališča. V tem času naj bi se ukvarjal tudi s scenografijo. Po vojni je poučeval na gimnazijah. Leta 1946 je postal predsednik Umetniške zadruge.

Slikarstvo Draga Vidmarja je slogovno vodilo od ekspresionizma k novi stvarnosti in po drugi svetovni vojni k socrealistični tematiki (podeželje in partizanska motivika). Od socrealizma je prešel k realizmu ter v petdesetih letih k motivom iz intimnega sveta. Dela, ki so nastala pred prvo svetovno vojno so skoraj v celoti izgubljena. Vseskozi mu je bilo vzor slikarstvo Oskarja Kokoschke. Občudoval je namreč njegov prikaz človekove notranjosti.

Leta 1921 je postal član umetnostnega kluba Grohar, leta 1922 član Kluba mladih, leta član umetnostnega združenja Hagenbund na Dunaju in leta 1934 član društva Slovenski lik. Leta 1978 je prejel Prešernovo nagrado.

Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.
Razvrsti po: 
Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.