Nagrajenci razstave MUZE 2014

6.11.2014 smo zaključili razstavo MUZE in podelili nagrade najboljšim slovenskim muzam.

Žirijo, ki jih je izbrala so sestavljali:

  • neodvisna umetnostna zgodovinarka, kritičarka in kuratorica dr. Petja Grafenauer,
  • arhitektka, utemeljiteljica sodobne slovenske gledališke scenografije, red. prof. Meta Hočevar in
  • galeristka ter nekdanja dolgoletna predsednica Društva galeristov in starinarjev Slovenije, Metoda Uršič.
Žirija se je soglasno odločila, da v kategoriji ART MUZE; najboljše SLIKARSKO DELO izbere dva nagrajenca in sicer delo
Globoko nad nami Maruše Šuštar in sliko Muza iz Britanskega muzeja Saša Vrabiča.

Komisija je odločitev sprejela na podlagi soglasja, da gre za umetniški deli, ki sta med razstavljenimi najbolje domišljeni ter konceptualno, formalno in tehnično kvalitetno izvedeni. Obe posredujeta vizualno razkošje, ki gledalca prisili, da za hip izstopi iz vsakdanjika in se odloči za vstop v prostor, kjer vlada neka druga ekonomija, ekonomija osebnega časa.

Žirija se je soglasno odločila, da v kategoriji MUZE izstopata dva projekta in sicer Piši mi (arhitektka: Mojca Kocbek Vimos, slikar: Sašo Vrabič) in Barvna kompozicija (arhitekti: Svet vmes Arhitekturni biro, slikar: Gregor Pratneker).

Žirija se je za dvojno nagradno v kategoriji MUZE odločila na podlagi dejstva, da obe sobi uspešno združita dane elemente: prostor z arhitektonsko ureditvijo, starino in sodobnim slikarskim delom.

Razstava Muze - Potovanje skozi trinajst sob umetnosti

Muze veljajo za inspiracijo ter spodbudo kreativnosti in domišljije, ki so moške gnale na rob razuma. 'Zakrivile' so številna svetovno znana dela umetnosti in kulture, kot boginje navdiha na področju literature, znanosti in umetnosti, pa so bile poznane že v grški mitologiji. Muze so bile hčere Zevsa, poglavarja vseh bogov in ljudi ter Mnemozine, ki pooseblja spomin. Bilo jih je devet, vsakdanja človeška opravila pa jih niso zanimala. Svoje življenje so želele posvetiti umetnosti. Apolon jih je odpeljal na prelepo goro Helikon in vse od takrat podpirajo in spodbujajo ustvarjanje ter krepijo domišljijo in navdih umetnikov.

Slovenske Muze na Mesecu oblikovanja

Muze so brezčasne in vseprisotne, navdušujejo pa tudi na domačih tleh. Slovenske Muze so se predstavile na Mesecu oblikovanja, ki je potekal od 7. oktobra do 6. novembra 2014 v ljubljanski tiskarni Mladinske knjige. Muze, ki jih organiziramo Galerija sloART.si v sodelovanju z Zavodom Big, predstavljajo 13 unikatnih sob navdihov in razmislekov. Na ogled so inovativne in edinstvene sobe z zgodbami, ki jih v skrbno oblikovanih interjerjih uglašeno skupaj pripovedujeta slikar in arhitekt skozi slike, starine in sodobno pohištvo.

V sobe lahko pokukakte s klikom na spodnje slike.

Katalog razstave Muze - Muses


Predsednik republike častni pokrovitelj Meseca oblikovanja

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.