Augustinčić Antun

Augustinčić Antun

Antun Augustinčić (1900-1979), hrvaški kipar, je leta 1924 diplomiral na Kraljevi akademiji za umetnost in obrt v Zagrebu pod mentorstvom prof. Ivana Meštrovića. Na tedanjo visoko šolo za umetnost in obrt (ki se je leta 1922 preimenovala v kraljevo akademijo) se je vpisal leta 1918 in študiral pri prof. Rudolfu Valdecu in Robertu Frangešu Mihanoviću. Po diplomi se je s štipendijo francoske vlade izpopolnjeval na L'Ecole des Arts decoratifs in L'Academie des Beaux-Arts v Parizu.Augustinčić je najpomembnejši predstavnik t.i. psihološkega portreta v hrvaškem kiparstvu 20. stoletja. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Augustinčić Antun
1. Biografija
Opis

Antun Augustinčić (1900-1979), hrvaški kipar, je leta 1924 diplomiral na Kraljevi akademiji za umetnost in obrt v Zagrebu pod mentorstvom prof. Ivana Meštrovića. Na tedanjo visoko šolo za umetnost in obrt (ki se je leta 1922 preimenovala v kraljevo akademijo) se je vpisal leta 1918 in študiral pri prof. Rudolfu Valdecu in Robertu Frangešu Mihanoviću. Po diplomi se je s štipendijo francoske vlade izpopolnjeval na L'Ecole des Arts decoratifs in L'Academie des Beaux-Arts v Parizu.Augustinčić je najpomembnejši predstavnik t.i. psihološkega portreta v hrvaškem kiparstvu 20. stoletja. V njegovih zgodnjih delih se še čuti akademizem, ki ga je presegel med študijem v Parizu. Z naslonom na Rodinovo kiparstvo je ustvaril svoj način svobodnega modeliranja. Sam je poudarjal, da so mu bila pri ustvarjanju za zgled dela svetovnih kiparskih velikanov Donatella, Michelangela in Bourdella. V tridesetih leti 20. stoletja se je začel ukvarjati z ustvarjanjem javnih spomenikov. Zmagoval je na natečajih za javne spomenike povsod pob svetu. Tako na primer njegov spomenik "Miru" stoji pred palačo Združenih narodov v New Yorku (1954). Naredil je več spomenikov Kralju Aleksandru (Varaždin 1935, Sanbor 1940, Skopje 1937), ki pa jih je uničila druga svetovna vojna. Med njegova najpomembnejša kiparska dela sodi monumentalni spomenik Maršala Tita v Kumrovcu (1948). Naredil je tudi spomenik Maršala Tita v Velenju (1977).Leta 1929 je bil med ustanovitelji zagrebške skupine Zemlja in kasneje celo njen vodja. Leta 1940 je postal dopisni član in leta 1949 član JAZU. Leta 1970 je svoja dela podaril rodnemu kraju Klanjec, kjer so leta 1976 odprli Galerijo Antuna Augustinčića.

2. Multimedija
Multimedija
Augustinčić Antun Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Augustinčić Antun
Spremljajte avtorja Augustinčić Antun

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja