Batič Stojan

Batič Stojan

Stojan Batič (1925-2015), kipar, je leta 1949 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjh Borisu Kalinu in Frančišku Smerduju. Leta 1951 je na ALU v Ljubljani opravil tudi specialko za kiparstvo pri profesor Smerduju. Izpopolnjeval se je pri Ossipu Zadkinu v Parizu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1952 v Mali galeriji v Ljubljani.Batič je izrazit predstavnik figuralnega kiparstva. Znan je predvsem po monumentalni spomeniški umetnosti. Njegova dela so postavljena na javnih površinah v Ljubljani. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Batič Stojan
1. Biografija
Opis

Stojan Batič (1925-2015), kipar, je leta 1949 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjh Borisu Kalinu in Frančišku Smerduju. Leta 1951 je na ALU v Ljubljani opravil tudi specialko za kiparstvo pri profesor Smerduju. Izpopolnjeval se je pri Ossipu Zadkinu v Parizu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1952 v Mali galeriji v Ljubljani.Batič je izrazit predstavnik figuralnega kiparstva. Znan je predvsem po monumentalni spomeniški umetnosti. Njegova dela so postavljena na javnih površinah v Ljubljani. Poleg monumentalne plastike je rad dela tudi erotično malo plastiko, kjer se je povsem posvetil lepoti mladega ženskega telesa. Motiviko za dela črpa iz antičnega sveta ter slovenskih in evropskih mitov in legend. Vseskozi goji tudi risbo.Leta 1960 je prejel Pešernovo nagrado za kiparski ciklus "Rudarji".

2. Multimedija
Multimedija
Batič Stojan Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Batič Stojan
Spremljajte avtorja Batič Stojan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja