Kos Tine

Kos Tine

Tine Kos (1894-1979), kipar, je leta 1920 diplomiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti na Dunaju, na katero se je vpisal leta 1913. Med študijem na Dunaju je en semester študiral tudi na praški akademiji. Pred odhodom na akademijo je obiskoval umetnoobrtno šolo v Ljubljani, kjer se je kiparstva učil pri Alojziju Repiču.Kipar Tine Kos je znan predvsem po portretih in spomeniški plastiki. Njegov kiparski opus zajema še reliefe, spominske plošče, nagrobnike in malo plastiko. Sicer pa njegova dela obravnavajo motive iz kmečkega in delavskega življenja. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kos Tine
1. Biografija
Opis

Tine Kos (1894-1979), kipar, je leta 1920 diplomiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti na Dunaju, na katero se je vpisal leta 1913. Med študijem na Dunaju je en semester študiral tudi na praški akademiji. Pred odhodom na akademijo je obiskoval umetnoobrtno šolo v Ljubljani, kjer se je kiparstva učil pri Alojziju Repiču.Kipar Tine Kos je znan predvsem po portretih in spomeniški plastiki. Njegov kiparski opus zajema še reliefe, spominske plošče, nagrobnike in malo plastiko. Sicer pa njegova dela obravnavajo motive iz kmečkega in delavskega življenja. Njegova zgodnja dela so bila še pod vplivi secesije in ekpresionizma (niso ohranjena; večinoma spomeniška plastika). V dvajsetih letih dvajsetega stoletja je dosegel prvi ustvarjalni vrh. Njegovo kiparstvo so zaznamovali polnoplastični, površinsko zglajeni kipi. V tridesetih letih je v njegovem kiparstvu čutiti ekspresionizem. Po drugi svetovni vojni pa njegova dela zaznamuje socialistični realizem. Kasneje je vedno bolj čutiti močno stilizacijo oblik.Leta 1922 je bil med soustanovitelji Kluba mladih. Bil je član Kluba slovenskih likovnih umetnikov Lada. Leta 1950 je prejel Prešernovo nagrado.

2. Multimedija
Multimedija
Kos Tine Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kos Tine
Spremljajte avtorja Kos Tine

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja