Pavletič - Lorenčak Darinka

Pavletič - Lorenčak Darinka

Darinka Pavletič-Lorenčak (1924-2010), slikarka, je leta 1950 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njeni profesorji so bili G.A. Kos za slikarstvo, B. Jakac za grafiko in France Mihelič za slikanje akta.Slikarski opus Pavletič Lorenčakove obsega oljno slikarstvo, akt, risbo, grafiko, akvarel in ilustracije. Stilno je njeno slikarstvo uvrščeno v socialni in poetični realizem. Dela lahko ločimo na figuraliko in krajinarstvo. Osrednji temi figuralnega slikarstva sta otroška nemoč in osamljena starost. Slikala je tudi portrete. ...

Spremljajte avtorja
1. Biografija
Opis

Darinka Pavletič-Lorenčak (1924-2010), slikarka, je leta 1950 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njeni profesorji so bili G.A. Kos za slikarstvo, B. Jakac za grafiko in France Mihelič za slikanje akta.Slikarski opus Pavletič Lorenčakove obsega oljno slikarstvo, akt, risbo, grafiko, akvarel in ilustracije. Stilno je njeno slikarstvo uvrščeno v socialni in poetični realizem. Dela lahko ločimo na figuraliko in krajinarstvo. Osrednji temi figuralnega slikarstva sta otroška nemoč in osamljena starost. Slikala je tudi portrete. V sedemdestih letih se je ukvarjala z ilustracijo, ki ji je stilno ves čas zelo blizu. Krajine so lirične in izpovedne. Večinoma gre za prikaz reke Savinje in njene okolice, ki je slikarko po njenih lastnih besedah tudi najbolj navduševala.Darinka Pavletič Lorenčak je imela prek petdeset samostojnih in okrog sto skupinskih razstav. Zaposlena je bila kot likovna pedagoginja na gimnaziji in osnovni šoli v Celju. Poleg tega je bila tudi pesnica. Zaradi svojega udejstvovanja na področju kulture je postala častna meščanka Celja.

2. Multimedija
Multimedija
Pavletič - Lorenčak Darinka Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Pavletič - Lorenčak Darinka
Spremljajte avtorja Pavletič - Lorenčak Darinka

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja