Pavletič - Lorenčak Darinka

Pavletič - Lorenčak Darinka

Darinka Pavletic-Lorencak (1924-2010), slikarka, je leta 1950 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njeni profesorji so bili G.A. Kos za slikarstvo, B. Jakac za grafiko in France Mihelic za slikanje akta.<BR><BR>Slikarski opus Pavletic Lorencakove obsega oljno slikarstvo, akt, risbo, grafiko, akvarel in ilustracije. Stilno je njeno slikarstvo uvršceno v socialni in poeticni realizem. Dela lahko locimo na figuraliko in krajinarstvo. Osrednji temi figuralnega slikarstva sta otroška nemoc in osamljena starost. Slikala je tudi portrete. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Darinka Pavletic-Lorencak (1924-2010), slikarka, je leta 1950 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njeni profesorji so bili G.A. Kos za slikarstvo, B. Jakac za grafiko in France Mihelic za slikanje akta.

Slikarski opus Pavletic Lorencakove obsega oljno slikarstvo, akt, risbo, grafiko, akvarel in ilustracije. Stilno je njeno slikarstvo uvršceno v socialni in poeticni realizem. Dela lahko locimo na figuraliko in krajinarstvo. Osrednji temi figuralnega slikarstva sta otroška nemoc in osamljena starost. Slikala je tudi portrete. V sedemdestih letih se je ukvarjala z ilustracijo, ki ji je stilno ves cas zelo blizu. Krajine so liricne in izpovedne. Vecinoma gre za prikaz reke Savinje in njene okolice, ki je slikarko po njenih lastnih besedah tudi najbolj navduševala.

Darinka Pavletic Lorencak je imela prek petdeset samostojnih in okrog sto skupinskih razstav. Zaposlena je bila kot likovna pedagoginja na gimnaziji in osnovni šoli v Celju. Poleg tega je bila tudi pesnica. Zaradi svojega udejstvovanja na podrocju kulture je postala castna mešcanka Celja.

3. Multimedija
Multimedija
Pavletič - Lorenčak Darinka Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Pavletič - Lorenčak Darinka
Spremljajte avtorja Pavletič - Lorenčak Darinka

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!