Pengov Slavko

Pengov Slavko

Slavko Pengov (1908-1966), slikar, je med leti 1926 in 1929 študiral na Akademiji za likovno umijetnost v Zagrebu. Med leti 1929 in 1931 pa študij nadaljeval na Akademiji na Dunaju. Že v najstniških letih se je začel ukvarjati s slikarstvom. Obiskoval je šolo društva Probuda v Ljubljani. Od leta 1945 je bil profesor na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani.Pengov je slovenski slikar z najobsežnejšim opusom monumentanega slikarstva, ki je nastalo v 20. stoletju na Slovenskem (poslikal je številne cerkve in opremli profana poslopja). Sicer pa je slikal v olju. ...

Spremljajte avtorja
1. Biografija
Opis

Slavko Pengov (1908-1966), slikar, je med leti 1926 in 1929 študiral na Akademiji za likovno umijetnost v Zagrebu. Med leti 1929 in 1931 pa študij nadaljeval na Akademiji na Dunaju. Že v najstniških letih se je začel ukvarjati s slikarstvom. Obiskoval je šolo društva Probuda v Ljubljani. Od leta 1945 je bil profesor na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani.Pengov je slovenski slikar z najobsežnejšim opusom monumentanega slikarstva, ki je nastalo v 20. stoletju na Slovenskem (poslikal je številne cerkve in opremli profana poslopja). Sicer pa je slikal v olju. Rad je slikal portrete in tihožitja. Njegova dela so vseskozi realistična, le po drugi svetovni vojni realizem zamenja sorodna motivika in slog socrealizma. Barvno rad sega po rjavkastih odtenkih. Sicer pa njegova dela slovijo po pretehtanih kompozicijah in plastični modelaciji predmetov in figur.Avtor je znan predvsem kot slikar monumentalne freske v poslopju današnjega Parlamenta (nekdaj Ljudska skupščina LRS), za katero je leta 1959 prejel Prešernovo nagrado. Ukvarjal se je tudi z ilustracijo.

2. Multimedija
Multimedija
Pengov Slavko Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Pengov Slavko
Spremljajte avtorja Pengov Slavko

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja