Picelj Ivan

Picelj Ivan

Ivan Picelj (1924-2011), hrvaški slikar in grafik, se je leta 1943 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu. Študij je leta 1946 prekinil zaradi idološkega nestrinjanja s svojimi profesorji, ki so v času njegovega študija na akademiji vztrajno poudarjali socrealizem kot temeljni slikarski stil in niso razumeli Picljevih teženj k abstraktni umetnosti. Picelj je pomemben kot eden izmed ustanoviteljev "EXAT 51" ("Eksperimentalni atelijer", ustanovljen 1951). Atelje so sestavljali slikarji in arhitekti. Leta 1953 se je skupina odločila za abstraktno umetnost. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Ivan Picelj (1924-2011), hrvaški slikar in grafik, se je leta 1943 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu. Študij je leta 1946 prekinil zaradi idološkega nestrinjanja s svojimi profesorji, ki so v času njegovega študija na akademiji vztrajno poudarjali socrealizem kot temeljni slikarski stil in niso razumeli Picljevih teženj k abstraktni umetnosti. Picelj je pomemben kot eden izmed ustanoviteljev "EXAT 51" ("Eksperimentalni atelijer", ustanovljen 1951). Atelje so sestavljali slikarji in arhitekti. Leta 1953 se je skupina odločila za abstraktno umetnost. Prva razstava "EXAT-a 51" je bila leta 1952 v zagrebškem stanovanju Ivana Piclja. Danes ima avtor v svojem stanovanju svoj atelje. Skupina je zelo pomembna, saj je prva, ki je na svojih razstavah po Jugoslaviji in v deželah socialističnega bloka razstavljala dela abstraktne umetnosti. Leta 1952 je razstavljal na Salon des Realite Nouvelles v Parizu.

Picelj je eden izmed najpomembnejših, svetovno priznanih hrvaških likovnih umetnikov. Številne monografije o njem so nastale izpod peresa ključnih sodobnih svetovnih umetnostnih kritikov (Gilo Dorfles, Abraham Moles). S svojim delom je dal pomemben pečat geometrijski abstrakciji tudi v evropskem prostoru. Njegova najpomembnejša dela so nastala v drugi polovici 20.stoletja (grafika, plakati, reliefi v lesu in kovini, grafične mape, fotografije, olja na platno, oblikovanje za različna podjetja) in so narejena v stilu konstruktivizma in abstraktne umetnosti. Zelo pomembna faza njegovega ustvarjanja je bil čas po letu 1948, ko je skupaj z Vjenceslavom Richterjem in Aleksandrom Srnecem urejal in oblikoval paviljone za jugoslovanske razstave doma in na tujem (v Zagrebu, Dunaju, Hannovru, Stockholmu, Torinu in Chichagu). Poleg Almira Mavigniera, Matka Meštroviča in Boža Becka je eden izmed glavnih utemeljiteljev gibanja "Nove tendencije" oziroma "poslednje avantgarde" (gibanje je bilo ustanovljeno v Zagrebu leta 1961).

Picelj je bil dolgoletni sodelavec in oblikovalec Muzeja suvremene umjetnosti in Klovićevih dvorov v Zagrebu in oblikovalec knjig in monografij.

3. Multimedija
Multimedija
Picelj Ivan Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Picelj Ivan
Spremljajte avtorja Picelj Ivan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!