Pregelj Mira

Pregelj Mira

Mira Pregelj (1905-1966), slikarka in grafičarka, je leta 1926 diplomirala na Akademiji likovnih umijetnosti v Zagrebu pri prof. Vladimirju Beciću. Tu je od profesorjev prevzela pobude francoske umetnosti. Leta 1928 se je pridružila skupini "Četrta generacija". Slikarka je predstavnica barvnega realizma. Poznana je po slikanju krajin in figuralnih kompozicij. Njen kolorit sega od umirjenih tonov do uporabe intenzivnih, nasičenih tonov. Do današnjih dni je bilo njeno delo skoraj prezrto. Prvo samostojno razstavo slikarke so pripravili leta 1995 v Velenju. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Pregelj Mira
1. Biografija
Opis

Mira Pregelj (1905-1966), slikarka in grafičarka, je leta 1926 diplomirala na Akademiji likovnih umijetnosti v Zagrebu pri prof. Vladimirju Beciću. Tu je od profesorjev prevzela pobude francoske umetnosti. Leta 1928 se je pridružila skupini "Četrta generacija". Slikarka je predstavnica barvnega realizma. Poznana je po slikanju krajin in figuralnih kompozicij. Njen kolorit sega od umirjenih tonov do uporabe intenzivnih, nasičenih tonov. Do današnjih dni je bilo njeno delo skoraj prezrto. Prvo samostojno razstavo slikarke so pripravili leta 1995 v Velenju.

2. Multimedija
Multimedija
Pregelj Mira Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Pregelj Mira
Spremljajte avtorja Pregelj Mira

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja