Saša Dev, arhitekt

Saša Dev, arhitekt

Saša Dev, arhitekt; Temelji sodobne arhitekture v Mariboru; UGM, Strossmayerjeva 6; 16. december 2022 ̶ 5. marec 2023; kustosa: Stojan Skalicky in Simona Vidmar; strokovna sodelavca: Leopold Mikec Avberšek in Sabina Lešnik; Za konec leta 2022 v UGM napovedujemo veliko arhitekturno razstavo najvidnejšega mariborskega modernista Saše Deva (1903 ̶ 1967). V Mariboru je zapustil izrazit pečat; skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh; Saša Dev je s svojim delom bistveno vplival na razvoj arhitekture v Sloveniji, bil je usmerjevalec njenega razvoja. Sodi v prvo generacijo slovenskih arhitektov v Mariboru, ki je v obdobju med vojnama v mladostnem entuziazmu smelo uveljavljal načela in spoznanja sodobne arhitekture ter provincialnemu okolju vdihnil sodobne urbane poudarke. ...

1. Opis razstave
Opis razstave

Saša Dev, arhitektTemelji sodobne arhitekture v MariboruUGM, Strossmayerjeva 616. december 2022 ̶ 5. marec 2023 kustosa: Stojan Skalicky in Simona Vidmar strokovna sodelavca: Leopold Mikec Avberšek in Sabina Lešnik Za konec leta 2022 v UGM napovedujemo veliko arhitekturno razstavo najvidnejšega mariborskega modernista Saše Deva (1903 ̶ 1967). V Mariboru je zapustil izrazit pečat; skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh. Saša Dev je s svojim delom bistveno vplival na razvoj arhitekture v Sloveniji, bil je usmerjevalec njenega razvoja. Sodi v prvo generacijo slovenskih arhitektov v Mariboru, ki je v obdobju med vojnama v mladostnem entuziazmu smelo uveljavljal načela in spoznanja sodobne arhitekture ter provincialnemu okolju vdihnil sodobne urbane poudarke. Njegova arhitekturna dela – med njimi Hutterjev blok, nekdanja banka na Tyrševi, Ribniška koča na Pohorju, Zdravstveni dom v Mariboru idr. – predstavljajo mejnike v urbanem razvoju mesta. Čas tem delom ni odvzel svežine, mnoga ohranjajo trajno vrednost in vedno znova presenečajo z dognano formo, domišljeno vsebino ter konstrukcijo. »Dev odločno stoji na idejnih pozicijah moderne arhitekture, urbanizma in oblikovanja, pri čemer ne gre za nekritično sprejemanje in posnemanje trendov, temveč za analitični in konstruktivni pristop, pri obdelavi detajlov pa razodeva, da je njegov izvir v šoli žlahtnih načel velikega mojstra Plečnika, ki ga je vse življenje globoko spoštoval,« je zapisal arhitekt Stojan Skalicky, sokustos razstave in raziskovalec arhitektovega dela in življenja. Na razstavi bodo javnosti prvič predstavljeni številni originalni arhitekturni načrti Saše Deva, arhitektova zanimiva korespondenca z naročniki in obrtniki, del osebnega arhiva ter arhivske fotografije iz obdobja med obema vojnama. S pomočjo bogatega materiala, pridobljenega iz številnih arhivov in muzejev – Pokrajinskega arhiva Maribor, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, Plečnikove hiše v Ljubljani, ter Zgodovinskih arhivov Ptuj in Celje – bo razstava ponudila tudi vpogled v dinamično in navdihujoče arhitekturno in družbeno dogajanje v Mariboru med obema vojnama. Razstava je nastala v partnerstvu in ob strokovni podpori Pokrajinskega arhiva Maribor.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Saša Dev, arhitekt
Trajanje razstave 16.12.2022 - 5.3.2023
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Datum otvoritve 16.12.2022
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Ponedeljek: zaprto; zaprto zaradi praznikov: tudi 1. januarja, na velikonočno nedeljo, 1. maja, 1. novembra, 24. decembra, 25. decembra in 31. decembra.
Lokacija Umetnostna galerija Maribor
Vstopnina Odrasli: 3 EUR; Dijaki, študenti, upokojenci: 2 EUR; Skupine nad 10 oseb: 2 EUR; Družine (2 odrasla + otroci): 6 EUR; Otroci mlajši od 12 let, Osebe s posebnimi potrebami in spremljevalci, Člani kluba UGM**, Študenti umetniških smeri*, Imetniki izkaznic: SMS, ICOM, SUZD, AICA, ICT, EYCA*, Brezposelne osebe*, Vsaka prva nedelja v mesecu: prost vstop
Tip razstave Razstava
Organizator Umetnostna galerija Maribor
Organizator naslov Strossmayerjeva ulica 6
Organizator kraj 2000 Maribor
2. Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov