Design Konsum

Design Konsum

Razstava je zaključena!

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije; Novinarska konferenca Društva oblikovalcev Slovenije bo 10. 2. 2022 ob 10. uri v Veliki sprejemni dvorani CD; Novinarska konferenca Društva oblikovalcev Slovenije bo 10. 2. 2022 ob 10. uri v Veliki sprejemni dvorani CD; Tokratna bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije 2022 aktualizira položaj oblikovanja v sodobni potrošniški družbi in jo nagovarja s provokativnimi vprašanji. Ali se zavedamo, da je vse okrog nas oblikovano? Kako v oceanu ponudb razločevati kakovost oblikovanja predmetov, storitev, prostorov in okolij? Kako razumeti razliko med kakovostjo in količino? Kakšno je razmerje med potrošnikom in oblikovalcem?; ; Razvita družba se duši v hiperprodukciji, v neskončnih možnostih izbire in v ugodnih pogojih porabe, kar jo tako bremeni, da ne zmore več smiselno izbirati. Pot iz začaranega kroga pa je mogoča le z zavestno odločitvijo, ki temelji na širšem razmisleku. ...

1. Opis razstave
Opis razstave

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev SlovenijeNovinarska konferenca Društva oblikovalcev Slovenije bo 10. 2. 2022 ob 10. uri v Veliki sprejemni dvorani CD Tokratna bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije 2022 aktualizira položaj oblikovanja v sodobni potrošniški družbi in jo nagovarja s provokativnimi vprašanji. Ali se zavedamo, da je vse okrog nas oblikovano? Kako v oceanu ponudb razločevati kakovost oblikovanja predmetov, storitev, prostorov in okolij? Kako razumeti razliko med kakovostjo in količino? Kakšno je razmerje med potrošnikom in oblikovalcem? Razvita družba se duši v hiperprodukciji, v neskončnih možnostih izbire in v ugodnih pogojih porabe, kar jo tako bremeni, da ne zmore več smiselno izbirati. Pot iz začaranega kroga pa je mogoča le z zavestno odločitvijo, ki temelji na širšem razmisleku. Razstava z naslovom Design Konsum neposredno naslavlja obiskovalca/uporabnika in mu ponuja nove izbire. Razstava želi spodbuditi kritično refleksijo sodobne potrošniške družbe ter razmislek o pomenu lastnega kakovostnega oblikovanja, njegovega vrednotenja in umeščanja v naš vsakdan. Uporabnost oblikovanja predstavlja filter, ki pomaga izbrati boljšo rešitev. Namesto cenenih izdelkov dvomljive proizvodnje uporabimo, kar nam leži tako rekoč na krožniku. To je trajnostna in dolgoročna naložba. S kakovostno izbiro lahko vsak posameznik vpliva na skupno prihodnost. V prednosti je odločitev za kakovostno bivanje, domače znanje, kratke dobavne poti, kakovostno in okolju prijazno proizvodnjo, ekološke in trajnostne rešitve, organsko in razgradljivo, reciklirano iz naravnih, neškodljivih materialov ter nenazadnje za estetsko dovršeno in uporabniku prijazno oblikovanje. To so izzivi sodobnega oblikovanja. Postavitev razstave je zasnovana kot longitudinalna kompozicija, ki jo sestavlja dolga miza, na kateri so urejeni pogrinjki s krožniki oblikovanja. Na krožniku, velikem disku, na katerem je natisnjen posamezen izdelek ali grafika, je tokrat opazovalcu postreženo kakovostno oblikovanje.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Design Konsum
Trajanje razstave 10.2.2022 - 24.3.2022
Čas ogleda razstave 11:00 - 20:00
Datum otvoritve 10.2.2022
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Zaprto med delavniki med 13.00 in 15.00 uro; Sobota: 11.00 - 13.00; Nedelja: zaprto;
Lokacija Cankarjev dom - Velika sprejemna dvorana
Vstopnina

Prosti vstop

Tip razstave Razstava
Organizator Cankarjev dom
Organizator naslov Prešernova cesta 10
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov