Mariborski odtisi

Mariborski odtisi

Razstava je zaključena!

Mariborski odtisi. Iz grafičnih map Umetnostne galerije Maribor in Pokrajinskega muzeja Maribor; UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6; 9. november 2023—5. januar 2024; otvoritev: četrtek, 9. november 2023, 18. 00; avtorji: Viktor Cotič, Josip Pipo Peteln, Oton Polak, Fran Stiplovšek; kustosinja: Simona Vidmar; Predstavljamo skoraj pozabljene grafične cikle mariborskih vedut iz prve polovice 20. stoletja. Trije slikarji in grafiki – Viktor Cotič, Josip Pipo Peteln, Fran Stiplovšek – so zaslužni, da danes v Umetnostni galeriji Maribor in Pokrajinskem muzeju Maribor hranimo več stilno raznolikih in motivno bogatih pogledov na staro mestno jedro znotraj in zunaj obzidja. Grafične mape Starega Maribora so večinoma nastale v 20ih in 30ih let 20. stoletja. ...

1. Opis razstave
Opis razstave

Mariborski odtisi. Iz grafičnih map Umetnostne galerije Maribor in Pokrajinskega muzeja MariborUGM Kabinet, Strossmayerjeva 69. november 2023—5. januar 2024otvoritev: četrtek, 9. november 2023, 18. 00 avtorji: Viktor Cotič, Josip Pipo Peteln, Oton Polak, Fran Stiplovšek kustosinja: Simona Vidmar Predstavljamo skoraj pozabljene grafične cikle mariborskih vedut iz prve polovice 20. stoletja. Trije slikarji in grafiki – Viktor Cotič, Josip Pipo Peteln, Fran Stiplovšek – so zaslužni, da danes v Umetnostni galeriji Maribor in Pokrajinskem muzeju Maribor hranimo več stilno raznolikih in motivno bogatih pogledov na staro mestno jedro znotraj in zunaj obzidja. Grafične mape Starega Maribora so večinoma nastale v 20ih in 30ih let 20. stoletja. Prva med njimi je bila serija lesorezov Viktorja Cotiča, v začetku 50ih let pa je pogled na srednjeveški Maribor in predmestja v zadnjem tovrstnem grafičnem ciklu ustvaril še slikar Oton Polak in zaokrožil neko obdobje, ko so vedute še bile stalnica umetniškega ustvarjanja. Realistične litografije Josipa Pipa Petelna, shematski lesorezi Viktorja Cotiča, temačnejši odtisi v duhu ekspresionizma Frana Stiplovška ter izrazito detajlirane, brezčasne jedkanice Otona Polaka nam odkrivajo znane in manj znane poglede na mesto ter nizajo podobe, ki so danes prepoznavne mestne vedute. Z razstavo se pridružujemo praznovanju 120-letnice Pokrajinskega muzeja Maribor, ki je matična institucija, od koder je leta 1954 izšla Umetnostna galerija Maribor. Da obeležimo povezavo med dvema muzejema na razstavi predstavljamo zgodbo simbolnega začetka Zbirke UGM - sliko impresionista Ivana Groharja Kapelica v Crngrobu (1907), ki jo je Umetniški klub Grohar kupil leta 1922 z namenom vzpostavitve mestne galerije. Slika je 30 let kasneje iz mariborskega Pokrajinskega muzeja prešla v zbirko novo ustanovljene UGM.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Mariborski odtisi
Trajanje razstave 9.11.2023 - 5.1.2024
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Datum otvoritve 9.11.2023
Ura otvoritve 18:00
Dodatne informacije Ponedeljek: zaprto; zaprto zaradi praznikov: tudi 1. januarja, na velikonočno nedeljo, 1. maja, 1. novembra, 24. decembra, 25. decembra in 31. decembra.
Lokacija UGM Kabinet
Vstopnina Odrasli: 3 EUR; Dijaki, študenti, upokojenci: 2 EUR; Skupine nad 10 oseb: 2 EUR; Družine (2 odrasla + otroci): 6 EUR; Otroci mlajši od 12 let, Osebe s posebnimi potrebami in spremljevalci, Člani kluba UGM**, Študenti umetniških smeri*, Imetniki izkaznic: SMS, ICOM, SUZD, AICA, ICT, EYCA*, Brezposelne osebe*, Vsaka prva nedelja v mesecu: prost vstop
Kustosi Simona Vidmar
Tip razstave Razstava
Organizator Umetnostna galerija Maribor
Organizator naslov Strossmayerjeva ulica 6
Organizator kraj 2000 Maribor
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov