PREŠERNA POSPRAVA MARKA BRECLJA

PREŠERNA POSPRAVA MARKA BRECLJA

Razstava je zaključena!

Marko Brecelj je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter pionir slovenskega performansa. Bil je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki je živel svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno.

1. Opis razstave
Opis razstave

Marko Brecelj je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter pionir slovenskega performansa. Bil je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki je živel svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno.Marko Brecelj je v minulih 50 letih zelo zaznamoval kulturni prostor jugosfere, saj je njegova kultna osebnost vztrajno spreminjala mišljenske vzorce tudi onstran meja slovenske republike.Namesto ob mednarodnem dnevu invalidov (3. decembru), ki je pri nas zaradi obletnice rojstva pesnika Prešerna tudi Ta veseli dan kulture, povzdigujemo Breclja z nenaključnim datumom odprtja njegove razstave na zadnji dan Prešernovega življenja (8. februarja), ko mu že tradicionalno ne bi bila podeljena Prešernova nagrada za življenjsko delo.V precepu med nastavkom ustvarjanja kulturnega svetnika in garažno razprodajo kompulzivnega nabiralca lastnih spominov, smo zasnovali polpregledno, didaktično razmehčano mehkoteroristično razstavo, ki je posledica zaskrbljenosti zaposlenega kustosa Galerije Vžigalica in razmočene upehanosti mehko terorističnega činitelja Breclja, ki je 4. februarja žal podlegel težki bolezni.Odločitev za ”protipožarno obliko predstavitve” v Galeriji Vžigalica je torej alternativa varnoritnikov in ne samega avtorja, ki je slovel po bujnih kontroliranih samovžigih. Predstavljeni so videodokumenti, zvočni zapisi, rekviziti in predmeti iz mehkoterorističnih akcij, javnih nastopov, ki jih je snoval in izvajal s somišljeniki in sodelavci, ter odlomki njegove performativne prakse glasbenih nastopov in sodelovanja z Ivanom Volaričem – Feom. Razstava je postavljena neposredno v delujoč ambient predhodne razstave Soap Opera kolektiva iz Istre pod Slovenci Stran 22. Ta je del svoje kulturne izobrazbe pridobil tudi pod vplivom kulturne produkcije Marka Breclja, v času ko je bil WC direktor v koprskem mladinskem, kulturnem, socialnem in multimedijskem centru. Namesto, da bi Brecelj naslednikom dopustil, da z njegovih pleč vidijo dlje, je simbolično stopil na njihova ramena in vsebinsko prevzel njihov izčiščeni prostor Soap Opere ter tako na nek način podaljšal cikel razstav Ljubljana se klanja Sloveniji s kontrastom med likovno všečnim in konceptualno zateženim.V prijavi predloga, da Breclju Republika Slovenija v letu 2019 podeli Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je Peter Tomaž Dobrila med drugim zapisal: ”Idejni vodja ter nosilni izvajalec želi s predstavitvijo mehko-terorističnih akcij zabavno nagovarjati vse generacije, naj v svojih okoljih rušijo dušečo prevlado korektnega vedenja in izražanja, s katerim Sistem varuje svojo prevlado in zakriva surovo jedro lastnega uničevalnega in nasilnega bistva. ”Zaradi njegove drže, načelnosti in smelosti v vseh časih in režimih, ga lahko štejemo za enega od ustanoviteljev strategij in izjavljanj kulturnega upora.

1. Podrobnosti
Naziv razstave PREŠERNA POSPRAVA MARKA BRECLJA
Trajanje razstave 8.2.2022 - 18.3.2022
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Datum otvoritve 8.2.2022
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Ponedeljek: zaprto
Lokacija Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, 1000 Ljubljana
Vstopnina

Vstop prost.

Avtorji Marko BreceljKuratorja razstave: Vasja Cenčič, Jani Pirnat
Sodelavci Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane; Koprodukcija: DPZN, Pina Koper; Odnosi z javnostmi in urejanje / Public relations and editing: Maja Čehovin Korsika; Oblikovanje / Design: Jaka Šuln; Video obdelava / Video editing: Zlata VK; Prevod / Translation: Ajda Bračič; Lektura slovenskega besedila / Slovenian language editing: Katja Paladin; Tisk / Print: R-tisk
Tip razstave Razstava
Organizator Galerija Vžigalica
Organizator naslov Trg francoske revolucije 7
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija
PREŠERNA POSPRAVA MARKA BRECLJA MARKO BRECELJ

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov