Mitja Ficko & Marko Jakše

Mitja Ficko & Marko Jakše

Le s čim in s kom, zakaj in kako je povezana ustvarjalna energija? Tisti, ki ustvarja, se z njo niti ne ukvarja in veliko, resnično veliko je bilo že napisanega o njej in o umetnosti, ki iz nje nastaja, veliko napisanega o ljudeh umetnikih, ki jo nosijo v sebi in pokažejo navzven.

1. Opis razstave
Opis razstave

Le s čim in s kom, zakaj in kako je povezana ustvarjalna energija? Tisti, ki ustvarja, se z njo niti ne ukvarja in veliko, resnično veliko je bilo že napisanega o njej in o umetnosti, ki iz nje nastaja, veliko napisanega o ljudeh umetnikih, ki jo nosijo v sebi in pokažejo navzven.Pričakovanje in neobičajnost, natopljena s presenečenjem, ki ga ponujajo dotik, stik, povezava, prepletenost, tudi različno gibanje čopičev, različni ritmi prstov in rok, tudi premikanje celotnega telesa dveh slikarjev, nenadoma postaneta svet umetnosti onkraj vsakdanjega ustvarjanja. To so posebni trenutki, tisti čas in prostor redkeje najdenih izkušenj in redkeje najdenih izzivov. Akademska slikarja Mitja Ficko in Marko Jakše sta se dotaknila, stopila v stik v nekem skupnem času in določenem prostoru. V seriji slik pretežno večjih formatov in del na papirju sta združila svoji ustvarjalni energiji in v teh delih skupaj sprostila vse tiste sile, ki so ju najprej razdivjale v likovnem smislu ustvarjalnosti in nato povezale v prepletene barvno vsebinske zgodbe, prepletene z vsemi njunimi individualnimi likovnimi značilnostmi, kar je na slikah ustvarilo zgoščen likovni jezik, ki je te slike uglasil v enovitost kompozicije in zgoščenost vsebine. Na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana (MGML) slikarja predstavljata serijo skupnih slik in del na papirju z naslovom Z neba v nebo, ki so nastale že v letih 2014 in 2015 in so se v seriji razširile še z novimi deli iz leta 2022.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Mitja Ficko & Marko Jakše
Trajanje razstave 30.11.2022 - 12.2.2023
Čas ogleda razstave 11:00 - 19:00
Datum otvoritve 30.11.2022
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Ponedeljek: zaprto
Lokacija Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, 1000 Ljubljana
Vstopnina

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.

Avtorji Mitja Ficko & Marko Jakše
Kustosi Sarival Sosič
Sodelavci Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane; Besedilo: Sarival Sosič; Oblikovanje: Novi kolektivizem; Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML; Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo
Tip razstave Pregledna razstava
Organizator Mestna galerija Ljubljana
Organizator naslov Mestni trg 5
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija
Mitja Ficko & Marko Jakše Mitja Ficko & Marko Jakše

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov