Odstiranja: Kessel

Odstiranja: Kessel

Odstiranja: Kessel - Zgovorna majolika – o naročnikih in sliki Petra van Kessla; Umetnine v muzeje in galerije vstopajo na različne načine. Vsak predmet pa ima svojo zgodbo in življenje preden se ustali v zbirkah neke galerije ali muzeja. Tako kot avtor in vsebina je življenje umetnine oziroma provenienca nekega umetniškega predmeta pomemben del njegove identitete; Tihožitje nizozemskega slikarja Petra van Kessla (Antwerpen, 1630/1640 – Ratzeburg, 1668) v lasti Narodnega muzeja, ki prikazuje mizo obloženo z jedili, raznovrstno povrtnino in ustreljenimi pticami, je od leta 1989 kot začasni depozit hranjeno v Narodni galeriji, kjer je vključeno v stalno postavitev. Slika izvira iz gradu Slovenska Bistrica, ki je bil v lasti družine Attems; Vendar za družino gotovo ni nastala, temveč je bila v njihovo zbirko vključena sekundarno. To nam razkriva "skriti" grb na majoliki, ki je bil najverjetneje zaradi potemnjenih pigmentov v dosedanjih obravnavah Kesslove slike povsem spregledan. ...

1. Opis razstave
Opis

Odstiranja: Kessel - Zgovorna majolika – o naročnikih in sliki Petra van Kessla

Umetnine v muzeje in galerije vstopajo na različne načine. Vsak predmet pa ima svojo zgodbo in življenje preden se ustali v zbirkah neke galerije ali muzeja. Tako kot avtor in vsebina je življenje umetnine oziroma provenienca nekega umetniškega predmeta pomemben del njegove identitete.
Tihožitje nizozemskega slikarja Petra van Kessla (Antwerpen, 1630/1640 – Ratzeburg, 1668) v lasti Narodnega muzeja, ki prikazuje mizo obloženo z jedili, raznovrstno povrtnino in ustreljenimi pticami, je od leta 1989 kot začasni depozit hranjeno v Narodni galeriji, kjer je vključeno v stalno postavitev. Slika izvira iz gradu Slovenska Bistrica, ki je bil v lasti družine Attems.
Vendar za družino gotovo ni nastala, temveč je bila v njihovo zbirko vključena sekundarno. To nam razkriva "skriti" grb na majoliki, ki je bil najverjetneje zaradi potemnjenih pigmentov v dosedanjih obravnavah Kesslove slike povsem spregledan. Prikazuje grb vplivne hrvaške plemiške družine Zrinski, ki je zaradi protihabsburške zarote, v kateri je sodeloval ban Peter Zrinski (1621–1671), Franc Krištof Frankopan (1643–1671), štajerski plemič Ivan Erazem grof Reinstein in Tattenbach (1631–1671) ter ogrski magnat Franc III. Nádasdy (1623–1671), doživela neslavni konec.

6. maj–2. junij 2021 Narodna galerija Prešernova 24 1000 Ljubljana

1. Podrobnosti
Naziv razstave Odstiranja: Kessel
Trajanje razstave 6.5.2021 - 2.6.2021
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Datum otvoritve 6.5.2021
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Ob četrtkih od 10:00 do 20:00, Ponedeljek, 1. januar, 1. maj, 1. november in 25. december: zaprto
Lokacija Narodna galerija
Vstopnina Vstopnina za ogled stalne zbirke: Redna cena 8 EUR, Cena s popustom 4 EUR, Skupinska vstopnica (nad 10 oseb) 5 EUR, Družinska vstopnica 14 EUR, Vsako prvo nedeljo v mesecu je ogled stalne zbirke brezplačen; Vstopnina za ogled občasne razstave: Redna cena 5 EUR, Cena s popustom 3 EUR, Skupinska vstopnica (nad 10 oseb) 3 EUR, Družinska vstopnica 10 EUR; Kombinirana vstopnina za ogled stalne zbirke in občasnih razstav: Redna cena 10 EUR, Cena s popustom 7 EUR, Skupinska vstopnica (nad 10 oseb) 7 EUR, Družinska vstopnica 20 EUR; Cena s popustom velja za otroke, učence, dijake in študente; slušatelje Univerze za tretje življenjsko obdobje in upokojence; sponzorje ob predložitvi dokazil.
Tip razstave Odstiranja
Organizator Narodna galerija
Organizator naslov Prešernova 24
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov