Riko Debenjak, Pregledna razstava in Tina Mohorović, Anonimi

Riko Debenjak, Pregledna razstava in Tina Mohorović, Anonimi

Razstava vodilnega predstavnika sodobne barvne eksperimentalne grafike je posvečena 110. obletnici umetnikovega rojstva. Ob grafikah so predstavljena tudi druga umetnikova dela: risbe, slike, ilustracije in grafične plošče. Tina Mohorović (1988) se posveča tehnikam globokega tiska, še posebno jedkanici, zaradi specifičnega značaja risbe.

1. Opis razstave
Opis

Riko Debenjak (1908–1987) se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike. Začetek »klasičnega« Debenjaka v grafiki označujemo z letom 1953, takrat nastane vrsta njegovih Kraševk, tedaj razvije svoj prvi grafični cikel Panjske končnice in od takrat lahko kontinuirano spremljamo razvoj njegovega grafičnega ustvarjanja do Magičnih dimenzij. Riko Debenjak je bil tudi pomemben akter v organizaciji prvih mednarodnih grafičnih razstav (Bienala) in dvakratni prejemnik velike častne nagrade grafičnega bienala. Razstava je posvečena 110. obletnici umetnikovega rojstva. Ob grafikah so predstavljena tudi druga umetnikova dela: risbe, slike, ilustracije in grafične plošče. Razstava je nastala v sodelovanju z družino Debenjak, Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči in Moderno galerijo Ljubljana. Kustosinja: Breda Škrjanec Oblikovanje postavitve: Damijan Kracina Tina Mohorović (1988) se posveča tehnikam globokega tiska, še posebno jedkanici, zaradi specifičnega značaja risbe, ki ga omogočata odpor cinkove plošče pri risanju z iglo in kasnejša manipulacija z dolžino in jakostjo jedkanja. Subtilna risba poudarja razne dele človeškega telesa in njihove poze ter ustvarja posebno atmosfero kontemplativne stvarnosti. Avtorica se obrača k posamezniku in opozarja na fragmentarnost današnje družbe, v kateri imajo koristi posameznika pogosto prednost pred splošnim dobrim in skupnim interesom družbe. Na razstavi predstavlja serijo grafik, nastalih v zadnjem ustvarjalnem obdobju, in grafik, ki so posebno za razstavo nastale v grafičnih ateljejih Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Kustos: Božidar Zrinski

1. Podrobnosti
Naziv razstave Riko Debenjak, Pregledna razstava in Tina Mohorović, Anonimi
Trajanje razstave 9.8.2018 - 11.11.2018
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Lokacija MGLC, Ljubljana
Vstopnina 2,50 / 5,00 €
Avtorji Tina Mohorović
Kustosi Breda Škrjanec, Božidar Zrinski
Sodelavci Damijan Kracina
Tip razstave Likovna razstava
Organizator MGLC
Organizator naslov Pod turnom 3
Organizator kraj 1000 Ljubljana
Spletni naslov www.mglc-lj.si
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave