Stojan Grauf / Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje

Stojan Grauf / Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje

Stojan Grauf / Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje; spremljevalni program EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okolje; UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2; 16. april – 6. junij 2021; avtorji in izvajalci glasbe na razstavi: Asja Grauf, flavta; Miha Klemenčič, programiranje; Sašo Vollmaier, klaviature; kustosinja: Andreja Borin, muzejska svetovalka; Ustvarjanje Stojana Graufa je od slikarjevih začetkov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vseskozi tesno povezano z naravo in naravnim okoljem. ...

1. Opis razstave
Opis

Stojan Grauf / Zemlja ni človekova last, človek je last zemljespremljevalni program EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okoljeUGM Studio, Trg Leona Štuklja 216. april – 6. junij 2021 avtorji in izvajalci glasbe na razstavi: Asja Grauf, flavta; Miha Klemenčič, programiranje; Sašo Vollmaier, klaviaturekustosinja: Andreja Borin, muzejska svetovalka Ustvarjanje Stojana Graufa je od slikarjevih začetkov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vseskozi tesno povezano z naravo in naravnim okoljem. V umetnikovem delu narava ni le navdihovalka, muza ali občasna spremljevalka, ampak je organski del ustvarjalnega procesa in neločljiv del risb, slik in intervencij, ki nastajajo pod njegovimi rokami: slikar sam kuha oglje, s katerim riše; podokvirji njegovih slik so narejeni iz drevesnih vej; pogosto uporablja barve in naravne pigmente, ki jih pridobi na licu mesta; v svoje razstave redno vključuje drevesne veje, prodnike, pesek ipd. Stojan Grauf se z naravo vseskozi pogovarja intimno in zaradi sebe. To, kar odkriva, občasno tudi deli z gledalcem ali naključnim sprehajalcem. V svoja dela in na razstave (tudi v naslov aktualne razstave) rad vključuje misli indijanskih staroselcev in na ta način vzpostavlja kritičen pogled na vlogo sodobnega človeka. V razstavo v UGM Studiu umetnik tokrat vključuje tudi na roko izpisane citate klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj, ki sozvenijo z njegovimi pogledi. Ta gesta razstavi dodaja angažiranost in vzpostavlja širši kontekst okoljske problematike. Kot umetnik, povezan z lokalnim prostorom, pa Stojan Grauf opozarja na uničevanje in propadanje lokalnega okolja, recimo kulturne in naravne dediščine betnavskega dvorca in pripadajočega parka. Na aktualni razstavi se srečujeta dve umetnikovi najljubši lokaciji: park ob dvorcu Betnava in reka Drava. Park Betnava umetnik obiskuje že dobra tri desetletja. Leta 1984 je tam priredil alternativno samostojno razstavo, ki sta ji v naslednjih dveh letih sledili še skupinski razstavi mariborskih umetnikov. V parku Betnava je leta 2017 nastal tudi cikel risb, pri katerem je uporabljal naravne pigmente, zemljo in vodo iz same lokacije. Danes vode v kanalu ni več, umetnik pa se v park občasno še vedno vrača po sveži navdih. Druga stalnica v umetnikovem ustvarjanju je reka Drava, ki je bila tudi navdih njegove zadnje razstave v Umetnostni galeriji Maribor pred dobrimi desetimi leti. Narava, odnos do narave in ustvarjanje gredo pri Stojanu Graufu z roko v roki. Pravzaprav so del iste celote. Razstava, ki je del spremljevalnega programa EKO 8, Mednarodnega trienala umetnost in okolje, bo predstavila okoli petdeset risb in slik iz zadnjih desetih let umetnikovega ustvarjanja. Stojan Grauf (1958, Maribor) je 1983 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo pri prof. Gustavu Gnamušu. Živi in dela v Mariboru.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Stojan Grauf / Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje
Trajanje razstave 16.4.2021 - 6.6.2021
Čas ogleda razstave 11:00 - 18:00
Datum otvoritve 16.4.2021
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Od ponedeljka do petka, 11.00 - 18.00, in v soboto, 11.00 - 13.00. Ob nedeljah in praznikih zaprto. Zaprto tudi 24. in 31. decembra.
Lokacija UGM Studio
Vstopnina Odrasli: 3 EUR; Dijaki, študenti, upokojenci: 2 EUR; Skupine nad 10 oseb: 2 EUR; Družine (2 odrasla + otroci): 6 EUR; Otroci mlajši od 12 let, Osebe s posebnimi potrebami in spremljevalci, Člani kluba UGM**, Študenti umetniških smeri*, Imetniki izkaznic: SMS, ICOM, SUZD, AICA, ICT, EYCA*, Brezposelne osebe*, Vsaka prva nedelja v mesecu: prost vstop
Kustosi Asja Grauf, flavta; Miha Klemenčič, programiranje; Sašo Vollmaier, klaviature
kustosinja: Andreja Borin, muzejska svetovalka
Tip razstave Razstava
Organizator Umetnostna galerija Maribor
Organizator naslov Trg Leona Štuklja 2
Organizator kraj 2000 Maribor
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov