SVETLOBNA GVERILA: SENCE IN REFLEKSIJE

SVETLOBNA GVERILA: SENCE IN REFLEKSIJE

Razstava je zaključena!

Festival Svetlobna gverila bodo v 16. izdaji zaznamovale Sence in refleksije. Tema je zastavljena široko; sence in refleksije ne gre razumeti zgolj kot formalno raziskovanje svetlobnih pojavov senc in odbojev, temveč gre tudi za metaforično obravnavo najrazličnejših sledi in refleksij, ki jih v zavesti subjekta pušča sodobni čas.

1. Opis razstave
Opis razstave

Festival Svetlobna gverila bodo v 16. izdaji zaznamovale Sence in refleksije. Tema je zastavljena široko; sence in refleksije ne gre razumeti zgolj kot formalno raziskovanje svetlobnih pojavov senc in odbojev, temveč gre tudi za metaforično obravnavo najrazličnejših sledi in refleksij, ki jih v zavesti subjekta pušča sodobni čas.Program letošnje Svetlobne gverile je bil oblikovan z mislijo na aktualni čas, ki zahteva poglobljeno motrenje nas samih in naše okolice. Umetnost od nekdaj nastavljala zrcalo zunanjemu svetu in tudi na pričujoči festivalski ediciji lahko srečamo vrsto projektov, ki tako ali drugače reflektirajo aktualni trenutek ter raziskujejo njegove politične ali socialne implikacije, po drugi strani pa se podajajo v izrazito subjektivno zastavljene komentarje osebne oziroma družbene stvarnosti. Aluzije na bližnjo in daljno preteklost se kot sence iz davnine razlivajo po sedanjosti in nas kot gledalce nagovarjajo z različnimi zgodbami, ki se dotikajo naših čustev in razuma. Skupinska razstava v Galeriji Vžigalica prinaša nove produkcije domačih umetnikov, ki se jim pridružujeta gosta iz tujine. Interdisciplinarni kolektiv Stran22 predstavlja novo instalacijo Ambigram. Projekt, ki temelji na principu camere obscure, že z samim naslovom implicira določeno dvoumnost, ambigviteto podobe, ki se prelamlja in gledalca tako vpelje v svet med navideznostjo in resničnostjo. Madžarski umetnik Erik Mátrai je s projektom Turul poustvaril istoimensko božansko ptico, ki nastopa v madžarski mitologiji. Projekt se na ironičen in kritičen način odziva na sprego visokotehnoloških nadzornih orodij in predmodernih političnih teženj, ki v marsikateri deželi odločno oblikujejo aktualno družbeno stvarnost. Projekt Disociacija Ane Karlin izhaja iz raziskovanja in tematiziranja človekove fizične podobe kot ključnega elementa, ki določa posameznikovo identiteto. Umetnica s pomočjo svetlobe manipulira z gledalčevim odsevom in posledično ustvarja nove oblikovne in pomenske plasti avtoportreta. Sorodne poudarke pri raziskovanju človekove fizionomije najdemo tudi v projektu nemškega umetnika Moritza Wehrmanna. Projekt z naslovom Alter ego zahteva dva gledalca, katerih podobi se ob samoopazovanju poenotita in postaneta eno, s čimer se ustvarja nenavadna potujitev. Delo tako ustvarja občutek izgube lastnega jaza (identitete), osamitve in hkrati popolne empatije do Drugega. Pod projekt z naslovom Mesto – skica se podpisujeta Andrej Štular in Janez Grošelj. Avtorja sta zasnovala celostni prostorski ambient s številnimi detajli, kamor se med statične podobe vrinja niz gibljivih elementov in vsakovrstnih strojnih mehanizmov, ki gledalcu s pomočjo svetlobe, senc in zvoka pričarajo dinamično kakofonijo sodobnega mesta. Matjaž BrulcOb osrednji festivalski razstavi v Galeriji Vžigalica se obeta tudi serija svetlobnih postavitev na zunanjih površinah v neposredni okolici galerije in izbranih lokacijah po Ljubljani. Tukaj preverite, kje vse se nahajajo.

1. Podrobnosti
Naziv razstave SVETLOBNA GVERILA: SENCE IN REFLEKSIJE
Trajanje razstave 23.5.2022 - 18.6.2022
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Datum otvoritve 23.5.2022
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Ponedeljek: zaprto
Lokacija Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, 1000 Ljubljana
Vstopnina

Vstop prost.

Sodelavci Produkcija: Strip Core / Forum LjubljanaKoprodukcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKuratorja razstave: Katerina Mirović, Marko VivodaSponzorji: Elektro Ljubljana, d. d. , Javna razsvetljava, d. d. , Riwal, d. o. o. , Mladina, d. d. , Radio Študent, Pizzerija Foculus, Pizzerija Parma, DPG, TAM-TAMProjekt so podprli: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, Turizem Ljubljana, Lisztov inštitut - Madžarski kulturni center Ljubljana, The Swiss Arts Council - Pro Helvetia
Tip razstave Razstava
Organizator Galerija Vžigalica
Organizator naslov Trg francoske revolucije 7
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija
SVETLOBNA GVERILA: SENCE IN REFLEKSIJE Turul © Erik Mátrai

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov