Vlado Martek

Vlado Martek

Drugi del retrospektivne razstave hrvaškega konceptualnega umetnika Vlada Marteka (prvi del razstave je bil prikazan na Reki junija 2019) skuša prikazati premike in meje umetniškega izražanja ter načine predstavljanja in posredovanja umetnosti (od poezije prek dekonstrukcije medijev in preboja v javni prostor) od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

1. Opis razstave
Opis

Drugi del retrospektivne razstave hrvaškega konceptualnega umetnika Vlada Marteka (prvi del razstave je bil prikazan na Reki junija 2019) skuša prikazati premikein meje umetniškega izražanja ter načine predstavljanja in posredovanja umetnosti (od poezije prek dekonstrukcije medijev in preboja v javni prostor) od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

V središču pozornosti je Martekov dvojni položaj umetnika in pesnika, ki se obsedeno loteva analize jezika in vloge umetnosti.

Ob pregledu žanrsko raznovrstnih del sledimo avtorjevemu ambivalentnemu odnosu do knjig in pisane besede, v katerem je moč zaslediti vse od fascinacije nad uporniškim potencialom besed do nelagodja, ki ga ozek krog knjižnih moljev čuti ob pogledu na odloženo knjigo. Opazujemo, kako se pisana beseda razpleta skozi prostor – najsibo to javni prostor ali pa prostor drugih medijev, kot so risanje, slikanje ali klesanje z besedami. Martekovi jezikovne igrice, slikovni rebusi in piktogrami se na razstavi povezujejo z oblikami komunikacije, ki postavljajo družbena pravila na glavo in netijo upor zoper suhoparno rabo jezika.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Vlado Martek
Trajanje razstave 6.2.2020 - 5.4.2020
Čas ogleda razstave 11:00 - 19:00
Datum otvoritve 6.2.2020
Ura otvoritve 0:00
Otvoritev Ponedelejk: zaprto
Lokacija Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, 1000 Ljubljana
Vstopnina

Vstop prost.

Avtorji Vlado Martek
Kustosi Alenka Gregorič & Ksenija Orelj
Sodelavci Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane; V sodelovanju z: MMSU Rijeka; Oblikovanje: Ajdin Bašić; Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML; Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana
Tip razstave Razstava
Organizator Mestna galerija Ljubljana
Organizator naslov Mestni trg 5
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija
Vlado Martek Vlado Martek

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave