Zora Plešnar. Retrospektiva. Izbor del

Zora Plešnar. Retrospektiva. Izbor del

Razstava je zaključena!

Pilonova galerija bo predstavila razstavo fotografinje Zore Plešnar (1925 – 2021), ki jo je pripravila Umetnostna galerija Maribor. Zora Plešnar je bila najvidnejša slovenska fotografinja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Njena umetniška pot se je začela ob vključitvi v mariborski Fotoklub, ki je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih eden najuspešnejših fotoklubov v tedanji Jugoslaviji. Dve leti pozneje je − kot edina ženska − sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem in uveljavila vrsto novosti tako v tehničnem kot tudi v izraznem smislu. Razstavljenih bo okrog petdeset originalnih fotografij Zore Plešnar iz zbirke Umetnostne galerije Maribor. Kustosinja razstave: Andreja Borin, muzejska svetovalka Postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc Zora Plešnar, Odsev 20, 1978 - 1980, čb fotografija na papirju, foto: Marko Tušak

1. Opis razstave
Opis

Pilonova galerija bo predstavila razstavo fotografinje Zore Plešnar (1925 – 2021), ki jo je pripravila Umetnostna galerija Maribor. Zora Plešnar je bila najvidnejša slovenska fotografinja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Njena umetniška pot se je začela ob vključitvi v mariborski Fotoklub, ki je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih eden najuspešnejših fotoklubov v tedanji Jugoslaviji. Dve leti pozneje je − kot edina ženska − sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem in uveljavila vrsto novosti tako v tehničnem kot tudi v izraznem smislu.

Razstavljenih bo okrog petdeset originalnih fotografij Zore Plešnar iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Kustosinja razstave: Andreja Borin, muzejska svetovalka

Postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc

Zora Plešnar, Odsev 20, 1978 - 1980, čb fotografija na papirju, foto: Marko Tušak

1. Podrobnosti
Naziv razstave Zora Plešnar. Retrospektiva. Izbor del
Trajanje razstave 26.3.2021 - 2.5.2021
Čas ogleda razstave 9:00 - 18:00
Datum otvoritve 26.3.2021
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Sobota, nedelja: 15h – 18h; Ponedeljek, prazniki: zaprto
Lokacija Pilonova galerija
Vstopnina Odrasli 2,50 EUR; Mladina (šolarji, dijaki, študenti) 1,50 EUR; Upokojenci 1,50 EUR; Organizirane skupine (nad 10 ljudi) 1,50 EUR; Družina* 5,00 EUR *družinska vstopnina velja za 2 odrasla z vsaj 1 otrokom; Vsako prvo nedeljo v mesecu vstop prost!
Tip razstave Razstava
Organizator Pilonova galerija Ajdovščina
Organizator naslov Prešernova ulica 3
Organizator kraj 5270 Ajdovščina
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov