O finančnih in pravnih storitvah

Zakaj potrebujem pravni ali finančni nasvet in kako poteka?
 • Posedovanje in zbiranje umetniških del ali dedovanje večje umetniške zbirke je lahko vznemirljivo in prijetno doživetje, vendar je ob tem tudi resen posel, kjer so vključune visoke investicije. Za razliko od ostalih materialnih dobrin prinaša tudi odgovornost pri ohranjanju umetniških del ter varovanju kulturne dediščine, ki jo je potrebno ohranjati za prihodnje generacije.
 • Umetniški zbiratelji se lahko pogosto soočajo s številnimi težavami pri upravljanju umetniške zbirke, vključno z zapletenostjo pogajanj in priprave prodajnih sporazumov, pogodb ali pridobivanju posojila, dolgovih lastnika, pomanjkanje dokumentacije o lastništvu in provenienci, davčnih napovedi, dolgotrajnih sodnih postopkov, reševanju sporov glede lastništva ali skupnih lastništev, intelektualne lastnine, nejasnosti glede dedičev, skrbništva in mladoletnih dedičev, družinski člani s posebnimi potrebami, ali zapletenih tehničnih zahtev glede obdavčitve in načrtovanja nasledstva.
 • Galerije SLOART strankam, podjetjem, družinam, umetnikom, zbirateljem in neprofitnim organizacijam skupaj z zunanjimi strokovnimi partnerji zaupno pomaga pri pravnih in davčnih zadevah in postopkih. Glede na vaše zahteve in potrebe bomo poiskali ustreznega strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri vaših težavah. Glede na zahtevnost vaše pravne in finančne zahteve bomo verjetno najprej izvedli začetni pregled umetniške zbirke in pregledali vse razpoložljive sezname, dokumentacijo in fotografije, da ugotovimo začetni obseg umetniške zbirke in identificiramo ustrezne strokovnjake za specifična umetniška dela in nato za vašo specifično potrebo priporočamo tudi ustrezne pravne in finančne strokovnjake.
Storitve pri finančnem in pravnem svetovanju obsegajo
 • Pravno svetovanje o umetniških zbirkah pri upravljanju premoženja, ločitev, dediščin
 • Davčno svetovanje o umetniških zbirkah pri upravljanju premoženja, ločitev, dediščin
 • Svetovanje pri prodaji, nakupu, dedovanju in posojilu za umetniško zbirko
 • Pravno in davčno svetovanje pri uvozu in izvozu umetnin
 • Pomoč pri reševanju sporov intelektualne lastnine
 • Pomoč pri cenitvah, prodaji umetniških del ali umetniške zbirke
 • Oblikovanje in upravljanje dobrodelnih umetniških skladov in donacij
 • Svetovanje pri določitvi skrbnikov in določitvi odgovornosti oseb za upravljanje umetniške zbirke

Nasveti za ureditev nasledstva umetniške zbirke

 • Skozi dolgo obdobje trdega dela in življenja ste si ustvarili veliko umetniško zapuščino in te neprecenljive umetniške zbirke kasneje žal ne morete vzeti seboj. Priporočeno je, da o teh zadevah razmišljate vnaprej, da so kasneje stvari pod nadzorom in dorečene, kako se bo vaša zapuščina delila vašim sorodnikom, prijateljem ali organizacijam. Če se želite zavarovati in si zagotoviti, da se bodo vaše želje spoštovale in izvajale, morate pripraviti navodila ali oporoko, v katerih navedete kdo, kaj, zakaj in kdaj bo prejel vašo celotno ali delno umetniško zbirko.
 • Veliko ljudi sploh ne načrtuje, kaj se bo zgodilo z njihovo umetniško zbirko v prihodnje, ker menijo, da zbirka ni dovolj velika, da niso dovolj stari, da nimajo dovolj časa ali pa se jim sploh ne da ukvarjati s tem. Če pa pride slučajno do tragedije, so družine prepuščene same sebi in v večini primerov ne vedo, kaj bi z umetniško zbirko in kako jo upravljati naprej.
 • Če nimate pripravljenega načrta, potem bo dediščina oziroma zapuščina razdeljena med oporočne ali zakonite dediče. V primeru nezmožnosti, kjer zaradi svoje duševne ali fizične nezmožnosti ne morete opravljati dejavnosti, bo v tem primeru sodišče, in ne vaša družina, nadziralo, kako se bo vaše premoženje uporabljalo in kako se bo upravljalo in skrbelo za vašo umetniško zbirko, kar lahko postane drago in dolgotrajno. Če ob svoji smrti nimate načrta in oporoke, bo vaše premoženje razdeljeno v skladu z zakonom o dedovanju, kjer bodo vaši zakonci in otroci prejeli določen delež, kar lahko razdeli zbirko in zmanjša vrednost zbirki kot celoti. Galerija SLOART vam lahko skupaj z zunanjimi specializiranimi pravniki in finančnimi svetovalci pomaga v celotnem procesu, da v čim krajšem času izpeljete zapuščinske, sodne in davčne postopke.
 • Načrtovanje in upravljanje vašega premoženja in umetniške zbirke ali priprava oporoke vam bosta pomagala organizirati celotno dokumentacijo in določiti upravičence in dediče. Prav tako bo vaša družina vedela, kje kasneje najti vaše originalne račune, dokumentacijo in zavarovalne police v primeru, da se vam kaj zgodi. Morda imate dobre namere in ste se ustno ali pisno že dogovorili, vendar majhna nedolžna napaka lahko vaši družini kasneje povzroči veliko pravnih in finančnih težav ter stroškov. Zato je bolje, da si za svojo umetniško zbirko in drugo premoženje vzamete čas in to storite pravilno in čim prej. Največja korist od tega pa je ogled umetniških del pred spanjem in mirna noč, ker veste, da so zadeve urejene.

Ostale storitve Galerije in dražbene SLOART

Galerija in dražbena hiša SLOART vam ob prodaji in nakupu umetniških del nudi celovite profesionalne storitve na področju vrhunske likovne umetnosti, ki so prikrojene potrebam naših strank in umetniškim zbirateljem. Če potrebujete nasvet pri nakupu ali prodaji umetniških del, izvedbi umetniškega programa, cenitve umetnin, upravljanje umetniških zbirk, uokvirjanje, se želite včlaniti v naš klub zbirateljev, opremiti stanovanje ali poslovne prostore, restavrirati ali zavarovati umetnine ali si želite umetnine ogledati na svojem domu, smo pravi naslov na vas.

Zaupa nam več kot 100.000 obiskovalcev in številni umetniki

“Galerija in dražbena hiša SLOART vam omogoča 100% transparentni nakup in prodajo umetnin z objavljenimi cenami, izdanim računom, certifikatom in garancijo.”

MMag. Damjan Kosec Direktor SLOART
Pomoč in pogosta vprašanja

Tukaj lahko pridobite odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas za dodatne informacije.

O SLOART in zaposlenih

Oglejte si informacije o Galeriji SLOART in zaposlenih.

Pohvale in pritožbe

Naprošamo vas, da nam sporočite vse vaše pohvale in pritožbe glede naših storitev.

Vrhunska umetnost
v vsak slovenski dom in podjetje

Izposoja
Zaupni nakup
Dražba