O restavratorstvu in konserviranju

Zakaj in kako izbrati restavratorstvo in konserviranje za umetniška dela?
 • Primarni cilj konservatorstva in restavratorstva je ohraniti kulturne, estetske, zgodovinske in fizične lastnosti umetniškega dela, kjer pri konservatorstvu poskušamo zaščititi umetniška dela pred prihodnjimi poškodbami in poslabšanjem. Restavratorstvo pa pomeni popravilo ali obnovo umetniških del, ki so že utrpele poškodbe ali razpadle in kjer poskušamo obnoviti predmete na način, da bi se približale svojemu prvotnemu nepoškodovanemu videzu.
 • Nič ni videti slabše od poškodovanega, umazanega ali slabo obešenega umetniškega dela. Umetnine potrebujejo skrbno ravnanje z rednimi pregledi stanja in občasna vzdrževanja. V to spada odstranjevanje lakov, čiščenje površine, popravila lukenj in raztrganin, popravki pri izgubi barve, odprava poškodb zaradi ognja ali vode, popravila strukture, oblog, papirja in okvirjev, odprava poškodb zaradi prevoza ali napačnega hranjenja ali skladiščenja, odstranjevanje madežev, prahu in oblog, razkisanje, rekonstrukcija manjkajočih območij, ličenje ter odprava poškodb zaradi naravnih nesreč. V zdravstvenih ustanovah morajo biti umetnine tudi antibakterijsko zaščitene na način, da preprečujejo širjenje infekcij in omogočajo zagotavljanje čistih in sterilnih področij.
 • Pri postopku konserviranja ali restavratorstva bomo vaše umetniško delo najprej pregledali in preučili ter glede na naše izkušnje in poznavanje ustreznih strokovnjakov poiskali najprimernejšega strokovnjaka ali institucijo za izvedbo tega projekta. Skupaj s primernim strokovnjakom bomo ocenili in določili stanje umetniškega dela ter morebitno škodo, pripravili poročilo glede ohranitve, sanacije in obnovitve ter podali predlog o konserviranju ali restavriranju skupaj z oceno stroškov in oceno, ali se glede na vrednost umetniškega dela na trgu postopek splača. Za vsako umetniško delo vam bomo svetovali, kaj je najbolje storiti. Naš načrt sanacije je določen na podlagi sestave umetniških materialov, vrste škode in čustvene, kulturne in estetske vrednosti umetniškega dela za lastnika.
Storitve restavriranja in konserviranja
 • Galerija in dražbena hiša SLOART nudi celovite storitve konserviranja in restavratorstva na enem mestu za stranke, podjetja, finančne institucije, banke in zavarovalnice. V našem procesu ocenjevanja bomo skupaj s strokovnimi partnerji ocenili in opredelili škodo pred dogodkom in po njem. Strokovno poročilo bo vsebovalo, kaj je mogoče obnoviti in kaj ne, katera umetniška dela se splača konservirati ali restavrirati glede na vrednost na trgu, svetovali vam bomo o prednostnih nalogah ter pripravili priporočila za doseganje najboljših rezultatov. Strokovni pregled, ovrednotenje in pripravljen in potrjen načrt restavriranja bo zagotovilo, da bodo za ponovno vračanje v stanje umetniškega dela pred dogodkom uporabljene samo tiste potrebne ohranitvene in restavratorske storitve, ki so nujne glede na želje in interese lastnika.
 • Odločitev za restavriranje se sprejema na podlagi 7-stopenjskega odločitvenega modela Galerije SLOART za ocenjevanje restavriranja umetniškega dela, ki poda predloge za sanacijo skupaj s stroški in oceno tveganja za nadaljnje poškodbe. Storitev strokovnega pregleda umetniškega dela nudimo vsem fizičnim in pravnim osebam tudi v primeru nakupa umetniškega dela pri drugih galeristih ali posrednikih, kjer lahko podamo drugo mnenje glede ocene stanja in ohranjenosti umetniškega dela, prodajne cene in vam omogočimo lažjo odločitev glede nakupa.

Storitve restavriranja in konserviranja obsegajo:

 • Konservacijske in restavratorske storitve
 • Svetovanje in pripravo preventivnih politik in načrtov za konserviranje in restavriranje umetniških del in zbirke
 • Določiti minimalno ciljno stopnjo za negovanje, ohranjanje ter vzdrževanje umetniške zbirke glede na razpoložljiva finančna sredstva
 • Svetovanje glede skladiščenja, hranjenja, razstavljanja, transporta, primernih pogojev, osvetljave, čiščenja, nadzora ter varnosti
 • Svetovanje glede nege, ohranjanja in vzdrževanja umetniških del za potrebe umetniških razstav
 • Strokovni pregled umetnin na vašem domu ali v poslovnih prostorih
 • Ocenjevanje, fotografiranje in dokumentiranje stanja umetniških del ali zbirke in priprava poročila o stanju glede na daljše obdobje
 • Priprava predloga in priporočil za saniranje poškodb in drugih nepravilnosti z oceno stroškov
 • Izdelava varnostnega načrta reševanja v primeru izrednih razmer, kraje ali zamenjave za umetniška dela in umetniške zbirke.
 • Definiranje in obvladovanje poslovnih, finančnih, škodnih, odgovornostnih, operativnih, varnostnih in strateških tveganj.
 • Svetovanje glede ustreznih zavarovanj in priprava poročil za škodbene zahtevke

Nasveti za ohranjanje umetniških del in umetniške zbirke

Ste vedeli, da se lahko umetniško delo v vašem domu ali poslovnem prostoru poškoduje, tudi če ga ni prizadela nesreča? Če ste umetniški zbiratelj, se morate zavedati številnih zaščitnih ukrepov, ki lahko pomagajo zaščititi vaša umetniška dela in zbirke pred škodljivimi elementi in procesi. Pri nakupu umetniškega dela za ohranjaje vrednosti najprej poskrbite, da boste prejeli popoln in podroben originalen račun in vso dodatno dokumentacijo, ki dokumentira vsako kupljeno umetniško delo. Bodite pozorni, da zaščitite svoje umetnine med prevozom iz galerije. Predhodno si sestavite načrt, kje bodo nove umetnine visele in uporabite dobro presojo o tem, kam jih postaviti, da bodo najbolj varne, ter pripravite vse potrebno za varno instalacijo. Pred nakupom preverite, ali so umetniška dela avtomatsko pokrita z zavarovanjem vašega doma ali poslovnih prostorov. Poizvedite, kakšne posebne zahteve bodo potrebne za zavarovanje in zaščito vašega novega umetniškega dela. Če potrebujete kakršen koli nasvet, nas lahko kontaktirate.

Transport
 • Največkrat se umetniška dela poškodujejo ob transportu. Prepričajte se, da imate vozilo, ki je dovolj veliko, da lahko umetniško delo varno pripeljete na želeno lokacijo. Za zaščito umetnine lahko uporabite karton, odeje in mehurčkasto folijo. Ne pozabite na lepilni trak, s katerim pritrdite mehurčke k umetniškemu delu in poskrbite, da se trak zalepi na mehurčke in ne na umetniško delo. Pri prevozu poskrbite, da se dela ne premikajo po vozilu.
Prevozno zavarovanje
 • Umetniška dela se največkrat poškodujejo ob prevozu, zato poskrbite za ustrezno zavarovanje.
Okvirjanje
 • Umetniško delo lahko ostane ohranjeno dalj časa, če je ustrezno okvirjeno. Če je dragoceno, ga lahko dodatno zaščite s steklom ali pleksi steklom.
Svetloba
 • Sončna svetloba in drugi žarki lahko v daljšem času zelo poškodujejo vašo umetniško delo in to največkrat opazite takrat, ko je že prepozno, zato zagotovite, da je umetniško delo okvirjeno z UV­ zaščitnim steklom. Črnila, ki se uporabljajo za ustvarjanje čudovitega tiska, se lahko razbarvajo ali izginejo, če so dalj časa izpostavljene sončni svetlobi. Poskrbite, da boste umetniško delo postavili stran od sončne svetlobe ali drugih žarkov. Preventivni ukrep je lahko tudi, da svojo umetniško zbirko rotirate, kar lahko prepreči večjo bledenje na posameznem umetniškem delu. Zavarovalnica vam teh poškodb zaradi malomarnega ravnanja ne bo izplačala.
Temperatura in vlaga
 • Neustrezne temperature lahko zelo poškodujejo umetniško delo, zato poskrbite, da so podnebje in pogoji za vaša umetniška delo ugodni. V vašem domu ali poslovnem prostoru poskusite vzdrževati ustrezno in relativno konstantno temperaturo in poskrbite za ustrezno vlažnost. Nikoli ne obešajte umetniškega dela nad kamin, v kopalnico, kuhinjo oziroma v klet ali skladišča.
Obešanje
 • Preden obesite umetniško delo na steno, bodite trdno prepričani, da ste varno pripravili podlago za namestitev. Uporabite materiale ki prenesejo nekaj več teže, kot je teža umetniškega dela, ki ga želite obesiti. Pri obešanju ne pozabite, da niso vse stene enake in nekatere zahtevajo posebne vložke. Pri tridimenzionalnih predmetih morate razmisliti, kakšna je možnost, da se ti predmeti prevrnejo, zato je treba poskrbeti za preventivo.
Ravnanje ob poškodbah
 • V primeru poškodbe umetniškega dela čimprej poiščite pomoč strokovnjaka ali se obrnite na Galerijo SLOART. Hitreje boste ukrepali, boljše in večje bodo možnosti, da se lahko umetniško delo popravi in se zmanjšajo možnosti nadaljnjih poškodb.
Vodenje evidence in dokumentacije
 • Za ohranjanje vrednosti in avtentičnosti umetniškega dela si čim podrobneje beležite vse posege v umetniško zbirko in hranite vso dokumentacijo. Originalno dokumentacijo hranite v varnih prostorih ali sefih ter imejte digitalno verzijo na drugi lokaciji ali hranite dokumentacijo preko naše spletne aplikacije za zbiratelje.
Zavarovanje
 • Za ohranjanje finančne vrednosti vaše umetniške zbirke je potrebno, da je umetniško delo ali umetniška zbirka ustrezno zavarovana v primeru kraje, požarov ali škode, ki jo povzročijo naravne nesreče. Če vaša zavarovalna polica za dom ali poslovne prostore ne pokriva umetniških del višje vrednosti, se lahko obrnete na vašo zavarovalnico ali na Galerijo SLOART in bomo poskrbeli za ustrezno zavarovanje. Zelo pomembno je, da vsako leto podaljšate polico in preverite nova tveganja.
Počitnice
 • Če se odpravljate na daljše počitnice, zaščitite umetniška dela, ki so izpostavljena sončni svetlobi, saj je ultravijolična svetloba eden izmed največjih sovražnikov umetniških del in povzroča, da slika zbledi. Prav tako preverite vse prostore in se dodatno zaščitite v primeru ropa ali vloma. Če ste odsotni dalj časa, morda razmislite o skladiščenju umetniških del.

Ostale storitve Galerije in dražbene SLOART

Galerija in dražbena hiša SLOART vam ob prodaji in nakupu umetniških del nudi celovite profesionalne storitve na področju vrhunske likovne umetnosti, ki so prikrojene potrebam naših strank in umetniškim zbirateljem. Če potrebujete nasvet pri nakupu ali prodaji umetniških del, izvedbi umetniškega programa, cenitve umetnin, upravljanje umetniških zbirk, uokvirjanje, se želite včlaniti v naš klub zbirateljev, opremiti stanovanje ali poslovne prostore, restavrirati ali zavarovati umetnine ali si želite umetnine ogledati na svojem domu, smo pravi naslov na vas.

Zaupa nam več kot 100.000 obiskovalcev in številni umetniki

“Galerija in dražbena hiša SLOART vam omogoča 100% transparentni nakup in prodajo umetnin z objavljenimi cenami, izdanim računom, certifikatom in garancijo.”

MMag. Damjan Kosec Direktor SLOART
Pomoč in pogosta vprašanja

Tukaj lahko pridobite odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas za dodatne informacije.

O SLOART in zaposlenih

Oglejte si informacije o Galeriji SLOART in zaposlenih.

Pohvale in pritožbe

Naprošamo vas, da nam sporočite vse vaše pohvale in pritožbe glede naših storitev.

Vrhunska umetnost
v vsak slovenski dom in podjetje

Izposoja
Zaupni nakup
Dražba