O zavarovanju umetniških del

Zakaj in kako zavarovati umetniška dela ali umetniške zbirke?
 • Primarni cilj zavarovanja umetniškega dela ali umetniške zbirke je finančne narave, in sicer povrnitev škode v primeru nesreče ali kraje oziroma drugih nepredvidenih razlogov. Galerija in dražbena hiša SLOART vam preko partnerskih zavarovalnic ponuja celovita zavarovanja za vaše zasebne in podjetniške zbirke ali zavarovanje le za pomembnejša umetniška dela. Dela lahko zavarujete pred krajo, izgubo, zamenjavo ali škodo v primeru požara in izliva vode, naravne nesreče, transporta, izposoje za razstave, prav tako pa lahko zavarujte umetniško delo za povrnitev stroškov restavriranja, če bi se umetniško delo nenamerno poškodovalo, in pokritje izgube zaradi zmanjšanja vrednosti dela.
 • Pri zavarovanju se je potrebno dogovoriti, ali se vsako umetniško delo zavaruje posebej in se določi ter oceni vrednost za vsako umetniško delo posebej oziroma se zavaruje celotna zbirka za določeni znesek in se novi nakupi avtomatsko krijejo preko obstoječe police. Zavarovalna polica lahko vsebuje odbitno franšizo in je omejena na zgornjo določeno vsoto. Prav tako je pri zavarovanju potrebno navesti, ali bo zavarovalnica vrnila trenutno nadomestno pošteno ali tržno vrednost.
 • Pri zavarovanju umetniških del in zbirk priporočamo, da umetniško zbirko ocenite vsakih 3 do 5 let in da vodite podrobno evidenco vseh dogodkov in vso dokumentacijo, saj se lahko vrednost umetniških del čez čas spremeni. Zavarovalna polica za osebne ali podjetniške zbirke ja lahko zavarovana tudi na polni riziko in omogoča, da se v primeru škodnega zahtevka dogovorite za način odškodnine, kot so popravilo, izplačilo vrednosti ali nakup podobnega umetniškega dela.
 • Stroški zavarovanja celotne umetniške zbirke so lahko zelo veliki, toda tatovi običajno ne ukradejo celotnih zbirk, ampak le določena umetniška dela oziroma večina nesreč ne prizadene celotne zbirke. Če ne morete zavarovati celotne umetniške zbirke, zavarujte vsaj en del najpomembnejših umetniških del. Četudi ne boste dobili povrnjene celotne vsote, boste dobili vsaj en del nadomestila za krajo, poškodbo ali uničenje. Naše priporočilo pa je, da se zavarujete za znesek, ki si ga lahko privoščite in priporočljivo je, da se v primeru dragocenih umetniških zbirk ustrezno zavarujete z najboljšimi varnostnimi sistemi. Če ste si lahko privoščili umetniška dela, vam priporočamo, da si privoščite tudi ustrezno varovanje in zavarovanje za svoje najdragocenejše in neprecenljive predmete.
Storitve pri zavarovanju obsegajo
 • Celovito ali delno zavarovanje umetniških del in umetniških zbirk za dom ali poslovne prostore
 • Zavarovanje umetnin v primeru transporta in skladiščenja
 • Zavarovanje umetnin in umetniških zbirk v primeru izposoje ali razstave
 • Zavarovanje umetnin v primeru potujočih razstav od stene do stene
 • Zavarovanje za primere restavriranja
 • Sodne cenitve za potrebe zavarovalnih škodnih zahtevkov z oceno škode ter priporočila glede konserviranja in restavriranja umetniških del

Nasveti za zavarovanje

 • Pri zavarovanju umetniških del je najpomembneje, da fotografirate in dokumentirate svojo celotno zbirko ali vsaj najdragocenejša dela v zbirki. Vključite vse cenitve, originalne račune in vse dodatne dokumente, ki neposredno govorijo o vrednosti vaše umetniške zbirke. Originalno dokumentacijo hranite v varnih prostorih ali sefih ter imejte digitalno verzijo na drugi lokaciji ali hranite dokumentacijo preko naše spletne aplikacije za zbiratelje. Zavarovalnice bodo ob vložitvi škodnega zahtevka želele dokumentacijo o lastništvu, podrobni opis umetniškega dela, poročilo o stanju, vrednosti, provenienco, potrdilu o nakupu ter fotografije umetniškega dela, zato zbirajte in hranite celotno dokumentacijo. Bolj izpopolnjena kot je dokumentacija, lažja bo vložitev škodnega zahtevka.
 • Za zavarovanje izberite zavarovalnico, ki ima izkušnje na področju zavarovanja umetniških del in zbirk in s katero boste lahko dosegli razumne poravnave v primeru škodnega zahtevka.
 • Umetniško zbirko zavarujte za znesek, ki si ga lahko privoščite, ne glede na to, ali ta znesek pokriva celotno vrednost vaše umetniške zbirke.
 • Poskrbite, da boste ob sklenitvi zavarovanja popolnoma razumeli svojo zavarovalno polico in pogoje. To pomeni branje drobnega tiska; z agentom se pogovorite glede vseh odprtih vprašanj glede vsakega možnega dogodka, ki si jih lahko zamislite. V primeru kraje, poškodbe ali uničenja je zelo neprijetno izvedeti, da za to vrsto dogodka niste bili zavarovani.
 • Umetniška dela premikajte le toliko, kot je potrebno, saj največkrat poškodbe nastanejo ob premikanju ali transportu. Če boste umetniška dela pošiljali na daljšo pot, podrobno preberite splošne pogoje, pogodbo in zavarovanje ponudnika transporta in jih v primeru tveganj ustrezno dodatno zavarujte pri zavarovalnici.
 • Zavarovanje kraje ali poškodbe vas lahko na splošno stane manj kot 3 EUR letno na 1000 EUR pokritosti. Cena je lahko odvisna tudi od tega, ali imate dober varnosti sistem, ter od bonitete stranke, zato ne oklevajte z zavarovanjem.

Ostale storitve Galerije in dražbene SLOART

Galerija in dražbena hiša SLOART vam ob prodaji in nakupu umetniških del nudi celovite profesionalne storitve na področju vrhunske likovne umetnosti, ki so prikrojene potrebam naših strank in umetniškim zbirateljem. Če potrebujete nasvet pri nakupu ali prodaji umetniških del, izvedbi umetniškega programa, cenitve umetnin, upravljanje umetniških zbirk, uokvirjanje, se želite včlaniti v naš klub zbirateljev, opremiti stanovanje ali poslovne prostore, restavrirati ali zavarovati umetnine ali si želite umetnine ogledati na svojem domu, smo pravi naslov na vas.

Zaupa nam več kot 100.000 obiskovalcev in številni umetniki

“Galerija in dražbena hiša SLOART vam omogoča 100% transparentni nakup in prodajo umetnin z objavljenimi cenami, izdanim računom, certifikatom in garancijo.”

MMag. Damjan Kosec Direktor SLOART
Pomoč in pogosta vprašanja

Tukaj lahko pridobite odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas za dodatne informacije.

O SLOART in zaposlenih

Oglejte si informacije o Galeriji SLOART in zaposlenih.

Pohvale in pritožbe

Naprošamo vas, da nam sporočite vse vaše pohvale in pritožbe glede naših storitev.

Vrhunska umetnost
v vsak slovenski dom in podjetje

Izposoja
Zaupni nakup
Dražba