Galerija in dražbena hiša SLOART priporoča

10000 €

Avtor: Jakopič Rihard
Leto nastanka: 0

Tehnični opis: Olje na leseno podlago. Na hrbtni strani je potrdilo Mirjam Jakopič.

Avtor: Birolla Gvidon
Leto nastanka: 1953

Tehnični opis: Olje na platno, signirano (G. Birolla) in datirano (53) spodaj levo.

Tina Dobrajc - Pussy riot 153 cm x 253 cm
6000 €

Avtor: Dobrajc Tina
Leto nastanka: 2018

Tehnični opis: Akril in mešana tehnika na platnu. Delo je bilo v začetku leta 2019 razstavljeno na razstavi Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji v Moderni galeriji v Ljubljani.

5000 €

Avtor: Smrekar Hinko
Leto nastanka: 0

Tehnični opis: risba na papir

Tematski opis: Karel Dobida je v monografiji Hinko Smrekar opisal odlične risbe z motivi Turkov, ki jih je umetnik v času pred drugo svetovno vojno risal za Srbsko akademijo znanosti. "Malo pred izbruhom vojne se je Smrekar pogajal z beograjsko Srbsko akademijo znanosti zaradi ilustriranja nekaterih srbskih narodnih pesmi za akademijsko izdanje. Sprva sta mu bili dodeljeni dve pesmi: »Margita devojka« in »Rajko vojvoda«. Ohranjenih je še nekaj teh perorisb, ki so zaradi svoje čistosti, jasne razporeditve in čustvene topline prav posrečena dela. Reproducirane so bile pa šele po koncu vojne." Tudi za izjemno risbo bojev slovenskih kmetov z otomanskimi vojaki je težko najti bolj primerne besede kot so Dobidine: "Čistost, jasna razporeditev in čustvena toplina". Na tej dolgi horizontalni podobi so na levem delu kmetje, na desnem pa Turki. Podoba prikazuje prizor iz 15. ali 16. stoletja, ko so bile slovenske in sosednje dežele tarča tako imenovanih turških vpadov. Sedem Slovencev sestavlja šest mož in ena odločna žena. Tudi Turkov je sedem. Šest jih bo gledalec zlahka naštel, eden pa leži na tleh in ga izdajajo le brk, razprt rokav in privihan vrh obuvala. Elegantni ritem podobe in mojstrska izvedba dajeta nasilni podobi nenavadno fineso. Duhovita podrobnost ženske, ki kaže 'figo' poskrbi za dodaten vsebinski kontrapunkt. Med mnogimi izjemnimi Smrekarjevimi risbami je ta nekaj posebnega, čeprav nadaljuje tradicijo njegove osebne uporniške drže. Izredno jasna zgradba te dinamične kompozicije prispeva k celotnem vtisu in zelo visoki kvaliteti dela.

Avtor: Borčić Bogdan
Leto nastanka: 1996

Tehnični opis: Olje na platno, signirano desno zgoraj in levo zgoraj.

Tematski opis: Delo Študija Hommage à g. st. je nastalo kot predloga Borčičeve znamenite slike Hommage Gabrijelu Stupici iz leta 1996, s katero se je umetnik priklonil svojemu učitelju. Danes jo hranijo v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Slika velja za utelešenje Baročićevega prestopa od minimalizma prežetega z belimi slikami do razkrajanja enobarvnega slikovnega polja v nov abstraktni slikarski prostor. Ta slika je bila uvod v več stvaritev, ki jih je navdahnil Stupica – nekoliko pozneje je nastala tudi znamenita Atelje mojega učitelja (1999). Dotično delo predstavlja dragoceni uvid v slikarjev razvoj posvetila velikemu umetniku. Odstira nam postopek razkrajanja slikarskega polja v več ploskovitih površin in iskanje ravnovesja med njimi.