O strokovnem svetovanju

Kako poteka strokovno svetovanje?
 • Če ste začetni ali novi zbiratelj in prvič kupujete umetniško delo, je lahko nakup umetniškega dela videti kompleksen proces, vendar ste lahko brez skrbi, saj vas bodo naši strokovni sodelavci vodili čez celoten postopek in vam brezplačno svetovali. Največ informacij in nasvetov boste dobili pri nas v galeriji, lahko pa nas kontaktirate po telefonu ali e­pošti. Naša ekipa svetovalcev vam bo svetovala, katera umetniška dela na trgu so primerna za vas in ustrezajo vašim željam glede na vaš okus, finančna sredstva, celovitost umetniške zbirke, prostor in vam na podlagi dolgoletnih izkušenj in smernic pomagala izbrati popolno umetniško delo ter pomagala razviti vizijo in plan za vašo novo umetniško zbirko. Ni pomembno, ali iščete umetniško delo za svojo dnevno sobo ali poslovne prostore, iščete darilo za ljubljeno osebo, prijatelja, sodelavca ali želite investirati v umetnost – nasvet naših strokovnih sodelavcev boste v primeru nakupa prejeli brezplačno. V polni meri bomo spoštovali tudi vašo zasebnost in zaupanje ter vas bomo v prihodnje obveščali o vseh novostih glede na vaše interese.
 • Galerija SLOART je na trgu že več kot desetletje. Znani smo po široki mreži domačih in tujih zunanjih strokovnih sodelavcev s področja likovne umetnosti, umetnikov, kuratorjev in sodnih cenilcev ter največji podatkovni bazi podatkov o nakupih in zanimanjih za umetniška dela ter največjem pregledu nad cenami umetnin v Sloveniji. Po najboljših močeh vam bomo diskretno svetovali, kaj je najbolje glede na vaše želje in interese, trende, cene, čas, kraj in način nakupa ali prodaje umetniškega dela ali umetniške zbirke, obenem pa vam bomo povedali, katera dela niso primerna za umestitev v vašo umetniško zbirko. V primeru odprodaje najboljših vrhunskih umetnin iz vaše umetniške zbirke vam bomo svetovali o načinu prodaje, da boste lahko kar v največji meri maksimizirali svojo investicijo.
Zakaj potrebujem strokovno svetovanje?
 • Naši strokovni sodelavci so predani vrhunski likovni umetnosti in konstantno spremljajo slovenski umetniški trg, gibanje cen, prodajo umetnin, trende, pregledujejo umetniške zbirke, obiskujejo razstave, dražbe ter imajo močno mrežo privatnih kontaktov in so v stalnem stiku z uglednimi zbiratelji, investitorji, cenilci, kuratorji, likovnimi kritiki, umetniki ter ostalimi muzeji in galerijami v Sloveniji. Če niste poznavalec in ne spremljate umetniškega trga, nimate izkušenj z nakupi umetniških del ali ste resen zbiratelj in potrebujete specifičen nasvet, vam bomo pomagali ter vam strokovno in neodvisno svetovali, kar vam bo pomagalo, da lahko kupite najboljša dela za svojo zbirko oziroma prodate umetniško delo po najboljših pogojih. Naši strokovni sodelavci vam lahko pomagajo tudi pri postopku iskanja specifičnih umetniških del, ki jih je težko najti, in pri raziskovanju gibanja prodajnih cen doma in v tujini za posameznega avtorja ali umetniško delo.
 • V primeru nakupa umetniškega dela v drugi galeriji ali od zasebnika vam lahko svetujemo in podamo drugo mnenje ter opravimo dodatno cenitev pri naših strokovnjakih ali sodnemu cenilcu. Na ta način ste za majhen strošek boljše zaščiteni pred morebitnimi zlorabami, kot so vprašljiva avtentičnost umetniškega dela, preplačilo, napačni podatki ali dokumentacija.

Storitve strokovnega svetovanja

Storitve pri strokovnem svetovanju obsegajo
 • svetovanje in pomoč pri izbiri in končni odločitvi o nakupu umetniških del
 • svetovanje pri investiranju v umetnost
 • svetovanje kaj, kdaj, kje, zakaj in kako prodati določeno umetniško delo
 • svetovanje o prodaji ali nakupu na dražbi
 • neodvisne cenitve umetniških del za potrebe prodaje, nakupa ali zavarovanja
 • svetovanje o prodajnih cenah ter raziskava gibanja cen doma ali v tujini
 • svetovanje in pomoč pri iskanju specifičnih umetniških del doma in v tujini
 • svetovanje, cenitve in drugo mnenje pri nakupu umetniškega dela v drugi galeriji ali od zasebnika
 • svetovanje pri izgradnji, kuriranju, upravljanju, vzdrževanju in predstavitvi umetniške zbirke
 • svetovanje pri opremljanju in prenovi domačih in poslovnih prostorov z umetniškimi deli
 • personalizirano obveščanje o izbranih umetnikih in trendih na umetniškem trgu
 • svetovanje o konserviranju in restavriranju umetniških del
 • svetovanje o hranjenju in transportu umetnin
 • svetovanje pri načrtovanju in izvedbi umetniških programov, razstav in dogodkov
 • svetovanje o zavarovanju umetniških del in zbirk
 • finančno in pravno svetovanje o umetniških delih in zbirkah
Svetovanje pri investiranju v umetnost
 • Ali je umetniško delo lahko dobra finančna investicija? Kupiti umetniško delo kot finančno investicijo je podobno vlaganju na borzo, saj ima različne stopnje tveganja in nepredvidljivosti. Medtem ko obstajajo nekateri faktorji, ki pripomorejo k uspešnemu investiranju v umetnost, kot so razumevanje trendov na trgu, spremljanje novih avtorjev, biti usposobljen čim prej prepoznati najperspektivnejše in najboljše avtorje, pa vseeno ne obstaja tista skrita formula, da bi vedeli, kakšne bodo v prihodnosti cene za posamezna umetniška dela in avtorje. Najpomembnejše je, da zbirate umetniška dela, ker v tem uživate in ljubite umetnost, ker vam bo izboljšala življenje ter vaš življenjski in delovni prostor. Ob tem pa potencialni zaslužki lahko nastopijo naključno in bodo zgolj potencialni bonus ob vašem vsesplošnem uživanju ob umetniškem delu in zbirki.
 • Svetovanje pri investiranju v umetnost je zelo pomembno, saj gre za dolgoročno investiranje v umetniška dela najvišje kvalitete, ki lahko prinesejo manjše ali večje donose. Ob tem se je treba zavedati, da investiranje v umetnost lahko prinaša velike rizike in izgube, prav tako pa lahko imate velike začetne stroške v primeru, da želite investirati v najboljše prvorazredne umetnine. Te investicije v preverjeno najboljše avtorje so lahko na dolgi rok bolj varne, vendar prinašajo manjše donose in so zelo odvisne od gospodarskega stanja. Manjši finančni rizik in začetne stroške prinaša investiranje v mlajše talentirane umetnike, kjer lahko začnete ustvarjati kvalitetno investicijsko umetniško zbirko že za manjše zneske. Veliki večini teh avtorjev verjetno ne bo uspelo narediti velikega mednarodnega preboja, mogoče bo pa le eden od teh avtorjev lahko čez 10 let ali več postal zelo cenjen umetnik in mu bodo cene občutno zrasle. Te investicije so na dolgi rok manj varne, vendar lahko v primeru uspeha prinesejo večje donose. Zato je zelo priporočljivo, da razpršite portfelj avtorjev in umetniških del ter investirate predvsem v tisto, kar vam je všeč. Nekateri strokovnjaki pravijo, da se investira v umetnost za dve do tri generacije vnaprej oziroma vsaj od 10 do 15 let, zato naj bo nakup takšne dolgoročne investicije zelo premišljen. Če želite investirati v najboljša prvorazredna umetniška dela in avtorje, je priporočeno, da postanete član kluba zbirateljev, saj boste le na ta način imeli stalni dostop do najboljših umetniških del, ki se prodajajo preko zaupne prodaje in dražbe.
 • V vsakem primeru pa naj bo umetniško delo najprej lastni užitek in veselje, potem kulturna naložba in šele potem finančna investicija, saj so investitorji v umetnost najprej zbiratelji in šele potem investitorji. Vsakodnevno opazovanje vrhunskega umetniškega dela doma ali v pisarni je neprecenljiva osebna investicija. Prav tako pa je umetniško delo edina naložba, ki omogoča investitorju, da obdrži sredstvo pri sebi in ga uporablja, ga lahko vsakodnevno občuduje in ga ob tem uporabi za financiranje novih nakupov. Umetniško delo lahko v svojih prostorih postavite vsem na ogled, prav tako je lahko dediščina, ki jo lahko zapustite svojim otrokom ali vnukom, za katero v bistvu le skrbite do predaje naslednji generaciji. Nekateri zbiratelji, ki so družbeno odgovorni, kasneje tudi donirajo svoje zbirke javnim galerijam in muzejem.
 • Investiranje v podjetniško zbirko lahko podjetjem prinaša dodatne koristi, kot je pridobivanje in ohranjanje strank, zaposlovanje najboljših kadrov, izboljševanje delovnih pogojev ter večje zadovoljstvo zaposlenih in partnerjev.
Kakšno je stanje na umetniškem trgu?
 • Glede na poročilo Tefaf je bilo leta 2016 na svetovnem trgu prodanih za 45 milijard dolarjev umetnin. Slovenski umetniški trg za investiranje je specifičen, zaprt in nepregleden, hkrati pa nereguliran in neurejen, saj se veliko prodaj izvede na sivem ali črnem trgu in zato cene in število prodaj niso znane. Galerija SLOART ima zato vizijo in cilj, da do leta 2025 vzpostavi mednarodno primerljiv in urejen likovni trg v Sloveniji in vzpostavi najboljše svetovne prakse na področju trgovanja z umetninami, zato je transparentnost zagotovljena tako za kupca kot prodajalca. Kot kupec ste seznanjeni z vsemi javno objavljenimi cenami, ob nakupu pridobite davčno potrjen originalni račun in certifikat za umetniško delo. Prodajalec dobi vso dokumentacijo z davčno potrjenim originalnim računom ter prodano ceno, javno znano provizijo, izpiskom TRR glede priliva in izpisek TRR glede izplačila kupnine.
 • Da se izognete začetnim stroškovnim in strokovnim napakam v primeru nakupa umetniškega dela preko druge galerije ali od zasebnika, vas lahko vodimo skozi začetne poti investiranja, vam svetujemo in podamo drugo mnenje o nakupu ali prodajni ceni ter opravimo dodatno cenitev pri naših strokovnjakih ali sodnemu cenilcu. Na ta način ste za majhen strošek deležni dodatnega mnenja, s tem pa veliko boljše zaščiteni pred morebitnimi zlorabami, kot so dvomljiva avtentičnost umetniškega dela, preplačilo, napačni podatki ali dokumentacija. Zlato pravilo pri investiranju v umetnost je, da kupujete le najboljša in kvalitetna umetniška dela z originalnim računom in z vso potrebno dokumentacijo, saj boste le tako lahko uveljavljali morebitne pravice in dokazovali ceno ob kasnejši prodaji.
 • V primeru investiranja v umetnost morate upoštevati tudi provizijo, ki se obračuna pri ponovni preprodaji, nelikvidnost naložbe, skrb za umetniško delo, čas, trajanje in način ponovne prodaje, ali bosta umetniško delo in avtor preživela čas, trende, modo, družbeno in politično okolje, vrednote in prepričanja in gibanje cen glede na gospodarsko stanje.
Naročite se na obveščanje o umetninah primernih za investicije
Naročite se
Etični kodeks in neodvisnost pri svetovanju
 • Vsi zaposleni Galerije SLOART in drugi zunanji strokovni sodelavci in sodni cenilci se držijo strogih etičnih kodeksov, ki zagotavljajo najvišje etične standarde, profesionalizem, neodvisnost ter poslovno odličnost. Vsi zaposleni in sodelavci Galerije SLOART podpišejo etični kodeks, ki zagotavlja profesionalne standarde delovanja in na ta način s transparentnostjo dvigujejo ugled umetniških strokovnjakov na slovenskem trgu.

Cenik strokovnega svetovanja

Strokovno svetovanje v primeru nakupa ali prodaje Brezplačno
Strokovno svetovanje 70 EUR / h z DDV
Strokovno svetovanje za člane kluba zbirateljev 55 EUR / h z DDV
Prihod na dom - Ljubljana 50 EUR z DDV
Prihod na dom - do 100 km v eno smer 100 EUR + 0.5 EUR na kilometer z DDV
Prihod na dom - do 200 km v eno smer 150 EUR + 0.5 EUR na kilometer z DDV

Sodelujemo z več specializiranimi slovenskimi sodnimi cenilci, ki so strokovnjaki na svojem področju, javnimi institucijami, restavratorskim centrom in številnimi drugimi strokovnjaki in zbiratelji umetnin.

Zakaj svetovanje pri Galeriji in dražbeni hiši SLOART?

1. Zaupanje in garancija galerije

Galerija ima vizijo in cilj vzpostaviti mednarodno primerljiv in urejen likovni trg v Sloveniji in vzpostaviti najboljše svetovne prakse na področju trgovanja z umetninami, zato je transparentnost zagotovljena tako za kupca kot prodajalca.

2. Transparentno in etično poslovanje

Galerija SLOART si s transparentnim poslovanjem prizadeva vzpostaviti določene standarde in odpraviti ključne anomalije, ki se trenutno pojavljajo na slovenskem likovnem trgu, kot so prodaja na sivo in črno brez izdanih računov, neznane prodajne cene, prodajalcu neznana dosežena prodajna cena in provizija, izplačila prodajalcu na roke, prodaja ponaredkov in manipuliranje s cenami. Te številne anomalije povzročajo škodo tako kupcem kot prodajalcem, predvsem pa celotnemu slovenskemu likovnemu umetniškemu trgu in umetnikom. Samo s popolno transparentnostjo, javno objavljenimi cenami ter urejenim in poštenim poslovanjem bomo vrnili zaupanje v slovenski likovni umetniški trg ter ponovno privabili zbiratelje in investitorje ter na ta način pomagali številnim talentiranim umetnikom.

3. Sodelujemo s priznanimi strokovnjaki

Galerija SLOART sodeluje s številnimi priznanimi likovnimi strokovnjaki, kritiki in sodnimi cenilci, ki lahko pomagajo pri cenitvah in mnenjih glede umetniških del v prodaji.

4. Integritega zaposlenih

Vsi zaposleni Galerije SLOART so s podpisom kodeksa zavezani k etičnosti, transparentnosti, varovanju informacij, zasebnosti, poštenosti, pravičnosti, doslednosti, integriteti in skladnosti poslovanja. Vsi zaposleni imajo opravljen magisterij iz svojega področja, so tik pred zaključkom magisterija ali opravljajo doktorat in so izkušnje pridobivali tudi v tujih uglednih institucijah.

5. Zaupa nam več kot 100.000 ljubiteljev umetnosti

Galeriji SLOART zaupa več kot 100.000 različnih ljubiteljev umetnosti in zbirateljev, ki na leto obišče našo spletno galerijo in digitalne medije. Kot kupci nam zaupajo številni podjetniki, direktorji, profesorji, zdravniki, odvetniki, estradniki in številni drugi ljubitelji umetnosti in zbiratelji. Najbolj pa smo ponosni na številne zveste člane našega kluba zbirateljev.

6. Prodaja po celotni sloveniji in v tujini

Galerija SLOART izvaja prodajo umetniških del po celotni Sloveniji in v sosednjih državah, saj z inovativnimi pristopi k prodaji, kakovostnimi storitvami, dostavo ali ogledom na domu ali v poslovnih prostorih omogoča prodajo in nakup številnim strankam in podjetjem.

7. Bogata zgodovina in raznolika ponudba

Galerija SLOART na trgu obstaja že več kot 15 let in ima največjo in najboljšo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji, saj vključuje več kot 2000 vrhunskih umetniških del. Do umetniških del, posebnih ponudb in informacij lahko enostavno dostopate preko naše spletne strani kadarkoli, kjerkoli in na katerikoli napravi.

8. Za vas poiščemo umetniško delo, ki ga iščete

Če v določenem trenutku ni na voljo umetnine, ki jo iščete, nas lahko obvestite o svojih željah in interesih, mi pa vam bomo poskušali poiskati želeno umetniško delo, obenem pa vas bomo občasno obveščali le o tistih umetniških delih, ki vas zanimajo.

9. Največja podatkovna zbirka

Če ste umetnino kupili kot investicijo, vas lahko kot člana kluba zbirateljev obveščamo o cenah primerljivih umetniških del oziroma delih istega avtorja ter trendih na umetniškem trgu. Po želji lahko umetnino pri nas kadarkoli tudi prodate. Na ta način lahko spremljate umetniški trg in nihanje cen glede na gospodarsko stanje in druge okoliščine. Galerija SLOART ima eno največjih zbirk podatkov in pregled nad ponudbo in cenami umetniških del v Sloveniji, zato vam lahko ob naslednjem nakupu ali prodaji svetujemo na podlagi realnih podatkov s trga.

Ostale storitve Galerije in dražbene SLOART

Galerija in dražbena hiša SLOART vam ob prodaji in nakupu umetniških del nudi celovite profesionalne storitve na področju vrhunske likovne umetnosti, ki so prikrojene potrebam naših strank in umetniškim zbirateljem. Če potrebujete nasvet pri nakupu ali prodaji umetniških del, izvedbi umetniškega programa, cenitve umetnin, upravljanje umetniških zbirk, uokvirjanje, se želite včlaniti v naš klub zbirateljev, opremiti stanovanje ali poslovne prostore, restavrirati ali zavarovati umetnine ali si želite umetnine ogledati na svojem domu, smo pravi naslov na vas.

Zaupa nam več kot 100.000 obiskovalcev in številni umetniki

“Galerija in dražbena hiša SLOART vam omogoča 100% transparentni nakup in prodajo umetnin z objavljenimi cenami, izdanim računom, certifikatom in garancijo.”

MMag. Damjan Kosec Direktor SLOART
Pomoč in pogosta vprašanja

Tukaj lahko pridobite odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas za dodatne informacije.

O SLOART in zaposlenih

Oglejte si informacije o Galeriji SLOART in zaposlenih.

Pohvale in pritožbe

Naprošamo vas, da nam sporočite vse vaše pohvale in pritožbe glede naših storitev.

Vrhunska umetnost
v vsak slovenski dom in podjetje

Izposoja
Zaupni nakup
Dražba