1. Podrobnosti
Naziv Hinko Smrekar - Brez naslova
Avtor Smrekar Hinko
Cena 5000 €
Medij Risba
Žanr Figura
Tehnika Svincnik
Leto 0
Leto opis verjetno 30. leta 20. stoletja
Višina 36 cm
Širina 99 cm
Okvir Okvirjena
Tehnični opis

risba na papir

Tematski opis

Karel Dobida je v monografiji Hinko Smrekar opisal odlične risbe z motivi Turkov, ki jih je umetnik v času pred drugo svetovno vojno risal za Srbsko akademijo znanosti. "Malo pred izbruhom vojne se je Smrekar pogajal z beograjsko Srbsko akademijo znanosti zaradi ilustriranja nekaterih srbskih narodnih pesmi za akademijsko izdanje. Sprva sta mu bili dodeljeni dve pesmi: »Margita devojka« in »Rajko vojvoda«. Ohranjenih je še nekaj teh perorisb, ki so zaradi svoje čistosti, jasne razporeditve in čustvene topline prav posrečena dela. Reproducirane so bile pa šele po koncu vojne." Tudi za izjemno risbo bojev slovenskih kmetov z otomanskimi vojaki je težko najti bolj primerne besede kot so Dobidine: "Čistost, jasna razporeditev in čustvena toplina". Na tej dolgi horizontalni podobi so na levem delu kmetje, na desnem pa Turki. Podoba prikazuje prizor iz 15. ali 16. stoletja, ko so bile slovenske in sosednje dežele tarča tako imenovanih turških vpadov. Sedem Slovencev sestavlja šest mož in ena odločna žena. Tudi Turkov je sedem. Šest jih bo gledalec zlahka naštel, eden pa leži na tleh in ga izdajajo le brk, razprt rokav in privihan vrh obuvala. Elegantni ritem podobe in mojstrska izvedba dajeta nasilni podobi nenavadno fineso. Duhovita podrobnost ženske, ki kaže 'figo' poskrbi za dodaten vsebinski kontrapunkt. Med mnogimi izjemnimi Smrekarjevimi risbami je ta nekaj posebnega, čeprav nadaljuje tradicijo njegove osebne uporniške drže. Izredno jasna zgradba te dinamične kompozicije prispeva k celotnem vtisu in zelo visoki kvaliteti dela.

2. Katalogi in certifikati
Garancije in certifikati
Garancija Galerije & Dražbene hiše SLOART

Galerija & Dražbena hiša nudi 10 letno garancijo na avtentičnost in pogojno doživljensko garancijo. Več informacij je na voljo tukaj.

3. Vse fotografije
Hinko Smrekar - Brez naslova Glavna fotografija
Hinko Smrekar - Brez naslova Fotografija z okvirjem
Hinko Smrekar - Brez naslova Fotografija ozadja
Hinko Smrekar - Brez naslova Fotografija ozadja
Ogled umetnin na domu ali poslovnih prostorih po celotni Sloveniji!

Si želite pred sprejemom odločitve o nakupu ogledati umetniško delo v živo v svojem domu, pisarni ali poslovnih prostorih in se prepričati kako se umetniško delo ujema z vašimi prostori? Izkoristite edinstveno storitev ogleda umetnin na domu, kjer vam umetnine z lastnim prevozom pripeljemo na ogled na dom ali poslovne prostore po celotni Sloveniji.
Storitev ogleda na domu je brezplačna za določene člane kluba zbirateljev, za ostale stranke pa je cena storitve ogleda za eno umetniško delo v Ljubljani 20 EUR z DDV in za ostalo Slovenijo 30 EUR z DDV.

O avtorju

Smrekar Hinko
Smrekar Hinko

Smrekar Hinko, risar in slikar, rojen leta 1883. Risarski talent je kazal že v višjih razredih gimnazije. Najprej je želel študirati medicino, a se je zaradi pomanjkanja sredstev 1901 vpisal na pravno fakulteto v Innsbrucku. Leta 1902 je nadaljeval študij na Dunaju. Pred 1. državnim izpitom je odstopil in se posvetil umetniškemu poklicu. V Avstrijskem muzeju za umetnost in obrt se je vpisal v tečaj za učitelje risanja na srednjjih šolah. Ker mu je zmanjkalo denarja je 1905 Dunaj zapustil. Vrnil se je v Ljubljano in nato v Kranj, kamor se je Smrekarjeva družina 1904 preselila. ...

Mnenja zbirateljev o umetniškem delu

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o umetniškem delu ali oddajte svoje mnenje.

Kako poteka nakup umetniškega dela?

Galerija SLOART vam omogoča 100% transparenten in varen nakup. Vsi zaposleni ravnajo etično in imajo integriteto ter poslujejo v skladu s kodeksom. Celovite informacije o nakupu, plačilnih možnostih, dostavi so vam na voljo tukaj. Galerija SLOART nudi tudi številne celovite storitve. Galerija vam nudi tudi 30 dnevno polno garancijo galerije in pogojno garancijo za avtentičnost za obdobje 10 let .

Galerija SLOART si pridržuje možnost, da pri objavi podatkov ali fotografij umetniškeda dela pride do napake. Prosimo vas, da nas o tem obvestite na e-naslov info@sloart.si ali nas v času uradnih ur pokličite na 01 429 33 17.

Galerija SLOART vsako delo temeljito pregleda in za vrhunske umetnine pridobi mnenja neodvisnih sodnih cenilcev in drugih strokovnjakov. Če imate kakršenkoli sum glede avtentičnosti umetnine, provenience, lastništva, škodnih zahtevkov, zavarovanj nas prosim nemudoma kontaktirajte in bomo preverili.

Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede umetnine

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!