Gaspari Maksim

Gaspari Maksim

Maksim Gaspari (1883-1980), slikar in ilustrator, je v letih 1903 in 1905 obiskoval graficno šolo in umetnostno akademijo na Dunaju. Na Dunaju je bil med ustanovitelji umetniškega kluba Vesna. Leta 1907 se je izpopolnjeval v Münchnu. Nato se je vrnil domov in med leti 1908 in 1911 odprl atelje pri J.N. Sadnikarju v Kamniku. Sadnikar je bil vseskozi (tudi v casu študija) Gasparijev pomemben mecen. Do leta 1928 je na ljubljanskih srednjih šolah pouceval risanje. Nato pa postal restavrator v Etnografskem muzeju v Ljubljani. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Maksim Gaspari (1883-1980), slikar in ilustrator, je v letih 1903 in 1905 obiskoval graficno šolo in umetnostno akademijo na Dunaju. Na Dunaju je bil med ustanovitelji umetniškega kluba Vesna. Leta 1907 se je izpopolnjeval v Münchnu. Nato se je vrnil domov in med leti 1908 in 1911 odprl atelje pri J.N. Sadnikarju v Kamniku. Sadnikar je bil vseskozi (tudi v casu študija) Gasparijev pomemben mecen. Do leta 1928 je na ljubljanskih srednjih šolah pouceval risanje. Nato pa postal restavrator v Etnografskem muzeju v Ljubljani. Leta 1952 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado in leta 1972 postal redni clan SAZU. V casu med obema vojnama je naredil tudi scenografijo za SNG Drama. Ilustriral je mladinsko literaturo.

Gasparijeva umetnost je bila vseskozi oprta na domace folklorno izrocilo. Mladostna dela je sicer še oznacevala secesijska stilizacija, znacilne pa so bile kontrastne barve in liricno razpoloženje, kasneje pa je njegova poteza postala slikovitejša, barvni toni pa umirjeni. V njegovem opusu so glavni motivi slovenske folklore, portreti in krajine.

3. Multimedija
Multimedija
Gaspari Maksim Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Gaspari Maksim
Spremljajte avtorja Gaspari Maksim

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!