Gaspari Maksim

Gaspari Maksim

Maksim Gaspari (1883-1980), slikar in ilustrator, je v letih 1903 in 1905 obiskoval grafično šolo in umetnostno akademijo na Dunaju. Na Dunaju je bil med ustanovitelji umetniškega kluba Vesna. Leta 1907 se je izpopolnjeval v Münchnu. Nato se je vrnil domov in med leti 1908 in 1911 odprl atelje pri J.N. Sadnikarju v Kamniku. Sadnikar je bil vseskozi (tudi v času študija) Gasparijev pomemben mecen. Do leta 1928 je na ljubljanskih srednjih šolah poučeval risanje. Nato pa postal restavrator v Etnografskem muzeju v Ljubljani.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Gaspari Maksim
1. Biografija
Opis

Maksim Gaspari (1883-1980), slikar in ilustrator, je v letih 1903 in 1905 obiskoval grafično šolo in umetnostno akademijo na Dunaju. Na Dunaju je bil med ustanovitelji umetniškega kluba Vesna. Leta 1907 se je izpopolnjeval v Münchnu. Nato se je vrnil domov in med leti 1908 in 1911 odprl atelje pri J.N. Sadnikarju v Kamniku. Sadnikar je bil vseskozi (tudi v času študija) Gasparijev pomemben mecen. Do leta 1928 je na ljubljanskih srednjih šolah poučeval risanje. Nato pa postal restavrator v Etnografskem muzeju v Ljubljani. Leta 1952 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado in leta 1972 postal redni član SAZU. V času med obema vojnama je naredil tudi scenografijo za SNG Drama. Ilustriral je mladinsko literaturo. Gasparijeva umetnost je bila vseskozi oprta na domače folklorno izročilo. Mladostna dela je sicer še označevala secesijska stilizacija, značilne pa so bile kontrastne barve in lirično razpoloženje, kasneje pa je njegova poteza postala slikovitejša, barvni toni pa umirjeni. V njegovem opusu so glavni motivi slovenske folklore, portreti in krajine.

2. Multimedija
Multimedija
Gaspari Maksim Glavna fotografija

Vir fotografij

Maksim Gaspari (193?). URN:NBN:SI:IMG-I0CCQ6PM from https://www.dlib.si

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Gaspari Maksim
Spremljajte avtorja Gaspari Maksim

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja