Šubic Ive

Šubic Ive

Ive Šubic (1922-1989), slikar, grafik, ilustrator, je leta 1948 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (pri prof. Antonu Gojmiru Kosu in Božidarju Jakcu). Leta 1950 je zaključil še specialko pri prof. Gabrijelu Stupici. Umetniško pot je Šubic začel že v srednji šoli, saj je obiskoval kiparski oddelek Tehniške srednje šole v Ljubljani, kjer ga je poučeval kipar France Kralj. Nato se je leta 1940 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu, vendar je njegov študij prekinila druga svetovna vojna. Leta 1941 je odšel v partizane, kjer je bil tudi likovno dejaven. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Šubic Ive
1. Biografija
Opis

Ive Šubic (1922-1989), slikar, grafik, ilustrator, je leta 1948 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (pri prof. Antonu Gojmiru Kosu in Božidarju Jakcu). Leta 1950 je zaključil še specialko pri prof. Gabrijelu Stupici. Umetniško pot je Šubic začel že v srednji šoli, saj je obiskoval kiparski oddelek Tehniške srednje šole v Ljubljani, kjer ga je poučeval kipar France Kralj. Nato se je leta 1940 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu, vendar je njegov študij prekinila druga svetovna vojna. Leta 1941 je odšel v partizane, kjer je bil tudi likovno dejaven. Njegova najpomembnejša dela so namreč nastala v partizanih in jih uvrščamo med propagandno grafiko. Ive Šubic je najpomembnejši slovenski avtor del s tematiko NOB. Sicer pa imajo v njegovem slkarstvu vidno mesto tudi motivi iz kmečkega življenja. Poleg krajinskih je upodabljal tudi figurane motive. Njegova dela so nastala v tehniki olja, tempere, risbe, grafiki, freski, sgraffitu in mozaiku. Ukvarjal se je tudi z monumetntalnim slikarstvom. Z mozaikom je okrasil vežo palače Skupščine RS v Ljubljani (današnji Parlament). Njegova zgodnja dela so obarvana z realizmom, medtem ko se je v kasnejših obdobjih bolj posvetil ekspresionizmu, kubizmu in na koncu tudi primitivizmu. Leta 1968 je za razstavljena slikarska dela v galeriji Škofjeloškega muzeja (1967) prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 1979 pa je za likovne stvaritve prejel še Prešernovo nagrado.

2. Multimedija
Multimedija
Šubic Ive Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Šubic Ive
Spremljajte avtorja Šubic Ive

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja