34. grafični bienale Ljubljana

34. grafični bienale Ljubljana

Razstava je zaključena!

Če ste mislili, da je slovensko/jugoslovansko računalniško podjetje, ki bi lahko po mnenju mnogih postalo svetovna tehnološka sila, po letu 1989 ugasnilo, se motite. Iskro Delto, tehnološki konglomerat, smo priklicali iz prihodnosti, da predstavi svojo skrivno produkcijo na 34. grafičnem bienalu Ljubljana. Na ozadju socialnih in okoljskih nemirov, globoko v pandemiji, zgodba o Iskri Delti in duhovih »izgubljene prihodnosti«, ki jo preganjajo, vžiga iskro za zamišljanje in izgradnjo mogočih alternativnih sedanjosti.

Ljubljanski grafični bienale, eden najstarejših bienalov na svetu, je bil ustanovljen leta 1955. Pojavil se je v času, ko je pop art prihajal v ospredje tako v Veliki Britaniji kot v ZDA, ko je grafika s svojimi reprodukcijskimi tehnikami odlično zajela težnje v umetnosti in družbi na splošno. V devetdesetih letih 20. stoletja se je svetovna in lokalna politična krajina spremenila, pojavile pa so se tudi novosti v kulturi in tehnologiji.

1. Opis razstave
Opis razstave

Grafični bienale Ljubljana napoveduje nova in za to priložnost naročena dela, ki bodo predstavljena na 34. izdaji bienala z naslovom ISKRA DELTA, ter celoten seznam udeležencev. Sodelujoči umetniki:
John Akomfrah, Astrosuka, BCAA system, Joshua Citarella, Simon Denny, Diffractions Collective, Digitonica, Drone Emoji, Aleksandra Domanović,Mark Fridvalszki,Galen Tipton,Giorgi Gago Gagoshidze,Himera, Joey Holder, INSIDE JOB (Ula Lucińska & Michał Knychaus) ,Interdependence (Holly Herndon & Mat Dryhurst).Jakub Jansa, Kristjan Kaluža, Jure Kastelic, Zsófia Keresztes,Botond Keresztesi,Princess Ketamine,Kiss the Future,Kladnik & Neon,Kukla Kešerović, Luka Lavrenci,Lawrence Lek,Mario Mu,Nascent (Paul Seidler in Max Hampshire), Nimaš Izbire, Katja Novitskova, OMSK Social Club,Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart), Marko Peljhan, Protektorama (aLifveForm, ki jo hrani in oskrbuje JP Raether), Jon Rafman,Živa Božičnik Rebec,Alex Selmeci & Tomáš Kocka Jusko, Petal Supply,Stach Szumski,Dorijan Šiško, Andrej Škufca, ŠUM,T+U (Technologie und das Unheimliche),Toiret Status,Liara T’soni,Torus,Miloš Trakilović, Suzanne Treister, Umru,Toyota Vangelis, Jelena Viskovic, Warrego Valles,Neja Zorzut.

ISKRA DELTA se vrača iz prihodnosti
Na ozadju socialnih in okoljskih nemirov, globoko v pandemiji, ki je naša telesa prikovala na mesto, naše oči pa na zaslone, se ISKRA DELTA vrača iz prihodnosti, da bi pokazala na transformativne vektorje, da bi sestavila lesketajoče se delce drugih mogočih svetov, ki že vznikajo med nami, in vžgala iskro za predstavljanje in izgradnjo alternativnih sedanjosti.
ISKRA DELTA tu deluje kot fiktivna, virtualna entiteta, ime za prihodnost in zaklinjanje prihodnosti, sveta, ki bo šele prišel. Umetnike, glasbenike, oblikovalce, pisatelje, pesnike in druge, ki uporabljajo moč fikcije, spekulativnega oblikovanja, igranja fantazijskih vlog in iger, spleta, popa in nastajajočih tehnologij, smo povabili, naj s svojimi projekti prispevajo k tej misiji izgradnje sveta.
Čeprav 34. grafični bienale Ljubljana predstavlja poglede iz različnih držav po vsem svetu, pa ima močan generacijski in regionalni poudarek in perspektivo. Prinaša nove projekte mlajših umetnikov in skupin, med katerimi so BCAA system (Češka), Inside Job (Ula Lucińska, Michał Knychaus, Poljska), Luka Lavrenci (Slovenija), Botond Keresztesi (Madžarska), Zsófia Keresztes (Madžarska), Mario Mu (Hrvaška), Stach Szumski (Poljska), Andrej Škufca (Slovenija), Neja Zorzut (Slovenija).
Sestavni del programa je tudi sodelovanje s platformami in kolektivi, kot sta Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart), ki bo vodil delavnico Spletna identiteta Iskre Delte: znamka brez strukture upravljanja, in ŠUM, revija za teorijo in fikcijo, ki izhaja v Ljubljani in bo bienale pospremila s posebno številko z naslovom Ksenoslavija: prikrite kronologije.
Kuratorski pristop na bienalu dodatno širimo z glasbenim programom, razvitim v sodelovanju s kolektivom Nimaš izbire, v katerem raziskujemo spekulativni potencial in potencial izgradnje sveta, ki ga prinašata oblikovanje zvoka in sodobna elektronska in pop glasba, s pomočjo zvočnih prispevkov, katerih avtorji so med drugimi Astrosuka, Digitonica, Galen Tipton, Himera, Petal Supply, Toiret Status, Torus, Umru, Toyota Vangelis.

Otvoritev 34. grafičnega bienala Ljubljana z naslovom ISKRA DELTA bo 10. septembra, program dogodkov v njenem sklopu – vodeni ogledi, pogovori z umetniki, performansi in koncerti – pa bo trajal ves konec tedna.
https://34.bienale.si/sl/program/

1. Podrobnosti
Naziv razstave 34. grafični bienale Ljubljana
Trajanje razstave 10.9.2021 - 21.11.2021
Čas ogleda razstave 0:00 - 0:00
Datum otvoritve 10.9.2021
Ura otvoritve 0:00
Lokacija MGLC, Grad Tivoli in Švicarija, Pod turnom 3
Tip razstave Mednarodna skupinska razstava
Organizator Mednarodni grafični likovni center/International Centre of Graphic Arts
Organizator naslov Grad Tivoli, Pod turnom 3
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov