Arjan Pregl - Otroške slike

Arjan Pregl - Otroške slike

Vrste sodobnih slikarskih prijemov in praks, ki so povezani predvsem z ehom visokega modernizma, včasih opisujemo z nezavednim, kot transcendentalni prikaz »potlačenega smisla«. Pojem nezavednega in njegove izpeljave v polju likovnega mnogokrat burijo duhove in spodbujajo vprašanja o prikritem ter s tem dopuščajo vrsto interpretativnih piruet in teorij, pogostokrat naslanjajočih se na definicije sublimnega in abstraktnega.

1. Opis razstave
Opis

Najnovejše slike Arjana Pregla so prikaz načrtno osredotočenega in zavestnega odklona od realnega v imaginarno, od sedanjosti v tisto preteklost, ko je bila umetnikova želja po ustvarjalnem izražanju neločljiv del odraščanja in s tem povezana z instinktivnim zarisom. Ti spontani zapisi predstavljajo pomembno podstat za razmislek o formi, barvi in kompoziciji, za možnost analiziranja potez, linij in oblik iz časa, ko je bila misel podrejena formi, in ne obratno. Pobeg v otroštvo in brskanje po otroških risbah tudi ni nov način umetnikovih iskanj odgovorov na pereča vprašanja lastne eksistence in odnosa do družbe; tovrstne introspekcije so konstitutivni del umetniškega razvoja. Slikarska praksa Arjana Pregla je nedvoumno povezana z njegovimi mnogoterimi aktivnostmi v kulturnem in širšem družbenem miljeju; mnoge odzive s svojo vedno analitično mislijo prenese v polje likovnega. Tako postane neizrečena beseda veliko bolj abstraktna in s tem bolj diskutabilna. Če je bila serija del z naslovom GUGU GAGA, predstavljena v Likovnem salonu Celje (2019), narejena kot reakcija na pogosto žaljive komentarje gledalcev na njegova dela iz cikla Karneval, predstavljena v začetku istega leta na skupinski razstavi Čas brez nedolžnosti v Moderni galeriji v Ljubljani, se avtor v novi seriji, naslovljeni Otroške slike, odloči ukvarjati z likovnostjo del, s kompozicijami in barvami. Za osnovo razmisleka o prevladi forme nad vsebino zbere in analizira ter na novo sestavlja svoje otroške risbe, ki ga spodbudijo k razmisleku o apropriaciji, formalizmu, barvnih sintaksah, reminiscenci dizajna in modnih trendov, značilnih za norme iz časa njegovega otroštva. V uporabi tipičnih rjavo-rumenih barv interjerjev sedemdesetih let dvajsetega stoletja, vzorcih tapet in obrobljanju slik z izrisom okvirja, spominjajočega na polaroidno fotografijo, se domišljeno zrcalijo prikupni zapisi umetnikovega otroštva, polnega preprostosti in brezskrbnosti. S preslikavo in dosledno uporabo čačk na vsakem od devetih platen pa znova brezkompromisno zaloputne duri nedomiselnim in nenehno negodujočim gledalcem.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Arjan Pregl - Otroške slike
Trajanje razstave 24.9.2020 - 6.11.2020
Čas ogleda razstave 0:00 - 0:00
Datum otvoritve 24.9.2020
Ura otvoritve 16:00
Lokacija Kulturni center Tobačna 001, Tobačna ulica 1, 1000 Ljubljana
Avtor Pregl Arjan
Kustosi Alenka Gregorič
Tip razstave Likovna razstava
Organizator kraj Muzej in galerije mesta Ljubljane
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave