Katja Bednařik Sudec: Klasično emancipirana

Katja Bednařik Sudec: Klasično emancipirana

Razstava je zaključena!

Katja Bednařik Sudec ; Klasično emancipirana; 16. 10. —6. 11. 2020; artKIT; Vljudno vas vabimo na odprtje samostojne razstave Klasično emancipirana umetnice Katje Bednařik Sudec, ki bo v petek, 16. oktobra 2020, ob 18. uri v galeriji artKIT, Glavni trg 14, Maribor; Razstava prinaša nabor del nastalih skozi preteklo desetletje, med katerimi rdečo nit tkejo vsem znane, čeprav namišljene junakinje svetovnih pravljic. Umetnica razširja polje slikarskega medija z različni materiali in tehnikami ter s tem uprizarja vzporedne situacije navdihnjene s fragmenti pravljic o Trnuljčici, Sneguljčici, Rdeči kapici in Zlatolaski. Namesto prostora, ki je zaznamovan s spolnimi asimetrijami, košček starodavnega sveta postaja prostor, ki omogoča uprizarjanje sodobnih (včasih travmatičnih) izkušenj žensk;

1. Opis razstave
Opis razstave

Katja Bednařik Sudec
Klasično emancipirana
16. 10. —6. 11. 2020
artKIT

Vljudno vas vabimo na odprtje samostojne razstave Klasično emancipirana umetnice Katje Bednařik Sudec, ki bo v petek, 16. oktobra 2020, ob 18. uri v galeriji artKIT, Glavni trg 14, Maribor.

Razstava prinaša nabor del nastalih skozi preteklo desetletje, med katerimi rdečo nit tkejo vsem znane, čeprav namišljene junakinje svetovnih pravljic. Umetnica razširja polje slikarskega medija z različni materiali in tehnikami ter s tem uprizarja vzporedne situacije navdihnjene s fragmenti pravljic o Trnuljčici, Sneguljčici, Rdeči kapici in Zlatolaski. Namesto prostora, ki je zaznamovan s spolnimi asimetrijami, košček starodavnega sveta postaja prostor, ki omogoča uprizarjanje sodobnih (včasih travmatičnih) izkušenj žensk.

Katja Bednařik Sudec (1979, Rakičan pri Murski Soboti) deluje kot slikarka in pedagoginja. Diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (2004). V letih 2003/2004 se je kot štipendistka Erasmus – Socrates izpopolnjevala na študijski izmenjavi na Akademie der Bieldenden Kunste München München. Leta 2003 je bila prejemnica študentske Prešernove nagrade za grafiko. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je končala magisterski študij slikarstva (2007). Podiplomsko se je izpopolnjevala v 2006/07 na Academy of Fine Arts Leipzig, za kar je v letih 2007/08 pridobila DAAD umetniško štipendijo in jo dopolnila s raziskovalnim projektom na Inštitut Art in Context, UDK Berlin. V letih 2008 do 2010 je kot štipendistka Ministrstva za kulturo RS študirala na Inštitutu Art in Context, UDK v Berlinu, kjer je leta 2011 končala magisterij.

Kot pedagoginja v kulturi skrbi za stalen razvoj izobraževalno-posredovalnih umetniških projektov v različnih inštitucijah. Od leta 2011 do 2014 je bila z društvom ŠKUC projektni in vsebinski vodja izobraževalnih projektov za ranljive skupine. Leta 2016 je bila ustanoviteljica Kulturno umetniškega zavoda Ustvarjalna Pisarna SOdelujem, kjer deluje ekipa, ki prilagaja vodstva za specifične ciljne skupine (pretežno slepe in slabovidne ter osebe s posebnimi potrebami). V letih 2018/19 je izvajala umetniško-pedagoške projekte v vrtcu Ljutomer, pod okriljem Univerze na Primorskem z zavodom Petida in Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Kot umetnica je aktivna na likovno ustvarjalnem področju z razstavami doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani, v rodni vasi Kopriva ter občasno v Berlinu.

www. katjasudec. com

Iskrena zahvala sodelujočim akterkam in tistim, ki so umetnico spremljali na poti k sebi.

Vstop je prost. Odprtje bo potekalo v skladu s priporočili NIJZ.
Razstava bo na ogled do 6. novembra 2020.

Foto: Janez Klenovšek


1. Podrobnosti
Naziv razstave Katja Bednařik Sudec: Klasično emancipirana
Trajanje razstave 16.10.2020 - 6.11.2020
Čas ogleda razstave 10:00 - 19:00
Datum otvoritve 16.10.2020
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Sobota: 10.00-13.00; Torek - Petek: zaprto med 13.00 in 17.00; Ponedeljek, nedelja: zaprto
Lokacija ArtKIT / MMC KIBLA
Vstopnina Prost vstop
Tip razstave Razstava
Organizator artKIT / MMC KIBLA
Organizator naslov Glavni trg 14
Organizator kraj 2000 Maribor
2. Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov