Mitja Ficko - Sezamova vrata in trije X prijatelji

Mitja Ficko - Sezamova vrata in trije X prijatelji

Naslov razstave v galeriji SLOART je zelo asociativen in pripovedno odprt. Sestavljen je iz metaforičnih naslovov dveh ločenih slik, ki skupaj tvorita novo asociacijo. V bistvu so razstavljene slike manjkajoči in dopolnjujoči del razstave LUPI SE NEŽNO, ki je bila letos spomladi v galeriji sodobne umetnosti Celje. Ker je poudarek prejšnje razstave bil na razblinjanju figuralnega, sem te slike izločil zaradi njihove narativne vrednosti. Seveda ostajajo vezni člen med “starim in novim”. Ker pa je novo zmeraj že tudi staro, in ker mi vračanje v staro zmeraj obljublja nekaj novega, moja pot še zdaleč ni linearna. Ni pa niti krožna, prej bi rekel, da je lamniskata, horizontalna osmica, v kateri se objemata in razklepata ‘staro in novo’.

1. Opis razstave
Opis

Naslov razstave v galeriji SLOART je zelo asociativen in pripovedno odprt. Sestavljen je iz metaforičnih naslovov dveh ločenih slik, ki skupaj tvorita novo asociacijo. V bistvu so razstavljene slike manjkajoči in dopolnjujoči del razstave LUPI SE NEŽNO, ki je bila letos spomladi v galeriji sodobne umetnosti Celje. Ker je poudarek prejšnje razstave bil na razblinjanju figuralnega, sem te slike izločil zaradi njihove narativne vrednosti. Seveda ostajajo vezni člen med “starim in novim”. Ker pa je novo zmeraj že tudi staro, in ker mi vračanje v staro zmeraj obljublja nekaj novega, moja pot še zdaleč ni linearna. Ni pa niti krožna, prej bi rekel, da je lamniskata, horizontalna osmica, v kateri se objemata in razklepata ‘staro in novo’. Vsakič, ko se postavim pred prazno platno, stopim pred Sezamova vrata. Nikoli ne vem, kaj je in bo za njimi, niti kakšna bo videti slika na koncu. V bistvu, tega tudi nočem vedeti. Tudi če vem, ali vsaj močno slutim, kaj bi rad naslikal, si idejo nikoli ne začrtam tako, kot to počnejo režiserji, ko delajo storyboard za svoje filme. V vsakem primeru je eno gotovo: slika se mora zgoditi in ne zgolj naslikati. V procesu dela jo moram zagledati, kot bi med vitkimi vejami vrbe žalujke našel utonulo dolgolaso Ofelijo. Potreben je samo še poljub, ki jo obudi v življenje. Ko zakašlja, jo slišim, potem jo zavonjam, in naposled me objame. Vse velike svari se zmeraj zgodijo in ne načrtujejo. Načrtujejo se hiše, mesta, ceste, poslovni načrti… Lahko se načrtuje tudi smrt, ne more pa se načrtovati dežja v dolgem sušnem obdobju in ne ponovne obuditve v življenje … Zato se vse velike stvari zgodijo.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Mitja Ficko - Sezamova vrata in trije X prijatelji
Trajanje razstave 24.9.2021 - 29.10.2021
Čas ogleda razstave 9:00 - 17:00
Datum otvoritve 24.9.2021
Ura otvoritve 18:00
Lokacija Galerija SLOART, Ljubljana
Avtor Ficko Mitja
Tip razstave Likovna razstava
Organizator Galerija SLOART
Organizator naslov Trubarjeva 79
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov