Ne glej nazaj, okej?

Ne glej nazaj, okej?

Ne glej nazaj, okej? je mednarodna razstava, ki predstavlja dela mladih in uveljavljenih vizualnih umetnikov, ki svojo prakso usmerjajo k raziskovanju spomina, zgodovinjenja in gradnji identitete. Dela, ki se bodo pojavila na razstavi, bodo s področja sodobnih vizualnih umetnosti. Na ogled bodo instalacije, video dela in projekcije, risbe, slike in performativne intervencije v avtorstvu več kot 15 umetnikov iz Evrope in širše.

1. Opis razstave
Opis

Ne glej nazaj, okej? UGM, Strossmayerjeva 6 30. november 2018 – 17. marec 2019 otvoritev: petek, 30. november 2019, ob 19.00 umetniki: Adel Abdessemed, Sarah Abu Abdallah, Allora & Calzadilla, Mounira Al Solh, Francis Alÿs, Nika Autor, Morten Barker, Nataša Berk, Ana Dana Beroš, Jasmina Cibic, Cao Fei, Vadim Fiškin, Tanja Lažetić, Nina Mangalanayagam, Emeka Ogboh, Agnieszka Polska in Witek Orski, Hrair Sarkissian, Massinisa Selmani kustosinja: Simona Vidmar; asistent kustosinje: Jure Kirbiš Razstava Ne glej nazaj, okej? je poskus dešifriranja vprašanja, če in kako lahko soočenje z raznovrstnimi plastmi spomina – naj bo avtobiografski, zgodovinski, kolektivni – vpliva oziroma spremeni naše dojemanje obstoječih realnosti in nam ponudi možnost za nov začetek. Je spomin, ki je bil izpostavljen procesom prisvajanja, poustvarjanja, analize ipd., zmožen kritično vplivati na človekovo razumevanje sebe in drugih? V kolikor je odgovor da, nam lahko torej izkušnja preteklosti, poglobljena in razumljena, nudi izhodišča za novo kolektivno stališče? Je sploh mogoče, da se ne bi neprestano ozirali za seboj? Z razstavo poskušamo predstaviti tiste prakse znotraj sodobnoumetniške produkcije, ki k temi spominjanja in de-konstrukcije zgodovine pristopajo drzno; prakse, ki individualno spominjanje in konflikte zgodovinjenja soočajo v brezkompromisnih, ciljno usmerjenih akcijah; in prakse, ki ob formalno prepričljivem jeziku humorja, absurda, poetike ali redukcije, v sebi nosijo obliko upora in neposlušnosti, z željo po razdiranju konvencij. Ne glej nazaj, okej? ponuja v razmislek vprašanje, ali nam pogled nazaj lahko končno omogoči nov začetek?

1. Podrobnosti
Naziv razstave Ne glej nazaj, okej?
Trajanje razstave 30.11.2018 - 17.3.2019
Čas ogleda razstave 10:18 - 0:00
Datum otvoritve 30.11.2018
Ura otvoritve 19:00
Otvoritev 19.00, petek, 30. november
Lokacija Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
Vstopnina Vstopnina za Ugm je 3 evre, vsako prvo nedeljo v mesecu vstop prost!
Avtorji Adel Abdessemed, Sarah Abu Abdallah, Allora & Calzadilla, Mounira Al Solh, Francis Alys, Nika Autor, Morten Barker, Nataša Berk, Ana Dana Beroš, Jasmina Cibic, Cao Fei, Vadim Fiškin, Tanja Lažetić, Nina Mangalanayagam, Emeka Ogboh, Agnieszka Polska in Witek Orski, Hrair Sarkissian, Massinisa Selmani
Kustosi Simona Vidmar
Sodelavci Jure Kirbiš
Tip razstave Instalacija
Organizator Umetnostna galerija Maribor
Organizator naslov Strossmayerjeva ulica 6
Organizator kraj 2000 Maribor
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave