Seder & Tadić

Seder & Tadić

Za popestritev poletnega razstavnega programa se je Galerija Y tokrat povezala z zagrebško galerijo Lauba, ki je za predstavitev na ljubljanski sceni izbrala dela dveh hrvaških umetnikov različnih generacij in različnih izrazov – Đura Sedera in Marka Tadića.

1. Opis razstave
Opis razstave

Za popestritev poletnega razstavnega programa se je Galerija Y tokrat povezala z zagrebško galerijo Lauba, ki je za predstavitev na ljubljanski sceni izbrala dela dveh hrvaških umetnikov različnih generacij in različnih izrazov – Đura Sedera in Marka Tadića.

Đuro Seder je na razstavi zastopan s šestimi slikami, narejenimi v tehniki olje na platno, ki predstavljajo njegov figurativni ekspresionizem. S svojimi vitalnimi, močnimi in ekspresivnimi potezami čopiča, polnimi intenzivnih barv, je upodabljal sakralne motive, pejsaže in medčloveška razmerja. Sam se je označeval za figuralika, drugi pa so ga imenovali za predstavnika novega vala sodobnega hrvaškega ekspresionizma. V svojem skoraj stoletnem življenju je neprestano ustvarjal ter zasedal različne funkcije - od tehničnega urednika in grafičnega oblikovalca v številnih revijah do dekana Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu. Svoja dela je redno razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah ter zanje prejel mnoge nagrade.

Poleg Sederjevih del Lauba v Galerijo Y prinaša prepoznavne Tadićeve kolaže, ki prikazujejo motive, ki jim umetnik ostaja zvest že dlje časa – fascinacijo z idejo urbanizma moderne in povojne utopične arhitekture, katere kolažira s starimi fotografijami, najdenimi na zagrebških bolšjih sejmih, v katere vpleta risbo ter na ta način ustvarja nove mikro svetove in komaj zaznavne, možne zgodbe. Ustvarjanje multidisciplinarnega umetnika nove generacije pogosto označujejo kot enega najzanimivejših trenutkov v sodobni hrvaški umetnosti, njegov opus pa poleg kolažev obsega risbo, fotografijo, animirane filme in instalacijo.Đuro Seder, hrvaški slikar, se je rodil 29. 11. 1927 v Zagrebu. Po končani klasični gimnaziji v Splitu je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, kjer je diplomiral leta 1951 pod mentorstvom Antuna Mejzdića, specializacijo pa je leta končal 1953 pri Marini Tartaglii. Delal je kot tehnični urednik in grafični oblikovalec za različne revije in založbe, ukvarjal pa se je tudi z ilustracijo otroških knjig in grafiko. Med letoma 1959 in 1966 je bil član umetniške skupine Gorgona. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je objavljal pesmi, leta 1978 pa je izdal pesniško zbirko z naslovom "Otac iz lonca" ("Oče iz lonca"). Med letoma 1981 in 1998 je poučeval na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, med letoma 1983 in 1987 je bil dekan, leta 2012 pa mu je bil podeljen naziv zaslužnega profesorja. Sederjeva dela so bila razstavljena v številnih nacionalnih in mednarodnih galerijah in muzejih. Leta 2000 je postal član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (HAZU), od leta 2011 pa je vodil Gliptoteko HAZU. Prejel je številne nagrade, med drugim nagrado Vladimirja Nazorja za življenjsko delo (2001) in nagrado za življenjsko delo Hrvaškega društva likovnih umetnikov (2018). Njegov umetniški opus obsega širok razpon slogov, od postsecesionizma do ekspresionizma, v poznejšem obdobju pa se je osredotočil na svetopisemske teme. Je avtor cerkvenih vitražev in številnih del s svetopisemsko tematiko.

Marko Tadić se je rodil leta 1979 v Sisku. Študiral je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti v Firencah. V svoji umetniški praksi se osredotoča na vsakdanje življenje in utopije socialističnega modernizma, ki jih upodablja s kolaži iz predmetov in arhivskih fragmentov, ki jih pogosto najde na bolšjih trgih. Prejel je številne umetniške nagrade, med drugim nagrado Vladimirja Nazorja za najboljšo razstavo leta 2015 in nagrado Radoslava Putarja za najboljšega mladega sodobnega umetnika leta 2008. Sodeloval je v rezidenčnih programih v Helsinkih, New Yorku, Los Angelesu, Frankfurtu na Majni in na Dunaju. Njegovi filmi so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih animiranega in eksperimentalnega filma, njegova dela pa so bila razstavljena na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po vsem svetu. Leta 2017 je skupaj s Tino Gverović zastopal Hrvaško na 57. Beneškem bienalu.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Seder & Tadić
Trajanje razstave 11.7.2024 - 3.9.2024
Čas ogleda razstave 9:00 - 17:00
Datum otvoritve 11.7.2024
Ura otvoritve 19:00
Lokacija Y Gallery, Ljubljana
Avtorji Đuro Seder in Marko Tadić
Kustosi Marina Šafarić
Tip razstave Likovna razstava
Organizator Y Gallery
Organizator naslov Trubarjeva 79
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov