Zoran Mušič

Zoran Mušič

Razstava je zaključena!

Zoran Mušič - 111 let, 111 razstavnih katalogov; Knjiga je bila za Slovence vse od Primoža Trubarja in do konca 20. stoletja ter prodora novih medijev temeljni znak kulturne prepoznavnosti. Pesnik ali pisatelj se je navadno uveljavil šele takrat, ko je iz tiskarne prišla njegova knjiga. Podobno so postali bolj prepoznavni slikarji in drugi umetniki, ko so dobili svoje monografije. Le redki likovniki v Sloveniji pa imajo več kot dvesto katalogov svojih razstav, ki so jih pripravili in predstavili različni avtorji; Različni oblastniki so se zavedali kulturne in simbolne vrednosti ter moči natisnjenih besed in slik. Zato so knjige uvrščali na sezname prepovedanih, jih zažigali ali vozili v mline papirnic. ...

1. Opis razstave
Opis

Zoran Mušič - 111 let, 111 razstavnih katalogov

Knjiga je bila za Slovence vse od Primoža Trubarja in do konca 20. stoletja ter prodora novih medijev temeljni znak kulturne prepoznavnosti. Pesnik ali pisatelj se je navadno uveljavil šele takrat, ko je iz tiskarne prišla njegova knjiga. Podobno so postali bolj prepoznavni slikarji in drugi umetniki, ko so dobili svoje monografije. Le redki likovniki v Sloveniji pa imajo več kot dvesto katalogov svojih razstav, ki so jih pripravili in predstavili različni avtorji.

Različni oblastniki so se zavedali kulturne in simbolne vrednosti ter moči natisnjenih besed in slik. Zato so knjige uvrščali na sezname prepovedanih, jih zažigali ali vozili v mline papirnic. Takšno usodo so imeli tiski protestantov, slovenske knjige pod fašizmom, katalogi Neodvisnih v mariborskih knjižnicah med drugo svetovno vojno ali reprodukcije slike Jabolka Zorana Mušiča za knjigo Slovenski slikarji po vojni.

Narodna in univerzitetna knjižnica skrbno zbira knjige naših pisateljev in pesnikov, vključno z njihovimi prevodi. Manj sreče imajo katalogi vrhunskih umetnikov, o katerih pišejo po vsem svetu. Do danes je seznam katalogov samostojnih razstav samo pri Zoranu Mušiču narasel na več kot 250 enot. Osrednja slovenska knjižnica jih je zbrala okoli 60. Da bi ljubitelje knjig, slikarja in njegovega dela spomnili na raznoliko pisanje o umetniku, na reproduciranje umetnin in izzive za grafično oblikovanje, smo ob tokratni obletnici rojstva Zorana Mušiča pripravili razstavo 111 katalogov, manj kot polovice znanih knjig o njem.

Umetnik slovenskega rodu je bil velik ljubitelj knjig. Starši, učitelji in prijatelji, v mladosti Milan Kajč, Radivoj Rehar ter Vitomil Zupan, so ga usmerjali k branju. Že zgodaj je bil znan kupec v mariborskih, ljubljanskih in zagrebških knjigarnah, kamor je zahajal pod vplivom profesorja Ljuba Babića in učiteljevega prijatelja Miroslava Krleže. V pariškem obdobju se je redno srečeval z urednikom založbe Gallimard Georgesom Lambrichsom. Mušič je vse življenje bral v številnih jezikih. Med knjigami so bile tudi slovenske, kakor pričajo knjižne police v beneškem ateljeju, kjer je ob likovnih monografijah hranil tudi Slovar slovenskega knjižnega jezika pa poezijo Paula Celana in romane Ismaila Kadareja. Celo v najtežjih dneh svojega življenja, v taborišču Dachau, je iskal navdih v knjigi in v žep shranil knjižico Rembrandtovih risb iz zbirke Insel-Bücherei. Ta knjiga ga je spremljala do smrti.

Ponosen je bil na izbrane tiskane kataloge razstav, posebej samostojnih in tistih, ki so pomenili nove stopnje njegove prepoznavnosti v svetu likovnosti. Zanj so pisali Kosme de Barañano, Jean Bouret, Tomaž Brejc, Jean Clair, Jean Grenier, Zoran Kržišnik, Giuseppe Mazzariol, Michael Peppiatt. Vseh katalogov, v katerih so na dražbah, skupinskih ali samostojnih razstavah med ljubitelje razširili podobe njegovih grafik, risb in slik, ni zabeležil nihče. Prav tako ne knjig, ki jih je ilustriral ali zanje podaril reprodukcije svojih del.

Pomemben popis 176 katalogov samostojnih razstav, natisnjenih do umetnikove smrti, je pripravila Katia Toso za predstavitev zbirke Lie in Maurizia Zaneija leta 2005. Spisek so dopolnjevali Hervé Bordas s popisom grafičnih map in avtorji razstav v Sloveniji.

Izbrani katalogi v vitrinah so iz knjižnic Narodne in Moderne galerije, Oddelka za umetnostno zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete, nekateri še iz zasebnih knjižnic Vande Mušič in Gojka Zupana. Dodatno so predstavljeni vsi skromni katalogi, tudi skupinskih razstav z Zoranom Mušičem iz časa pred letom 1945. Sledijo jim raznolike in najbolj reprezentativne knjige povojnega obdobja iz različnih držav, vse do zadnjega bibliofilskega kataloga Galerije Zala, natisnjenega leta 2019. Ogled katalogov je nova spodbuda za obisk stalne razstave Mušičevih del v Narodni galeriji, njegovih umetnin v Moderni galeriji ali grafik v Dobrovem.

Ob razstavi smo pripravili obsežen spremljevalni program .

Avtor razstave
Gojko Zupan

Koordinacija
Nataša Ciber

Izobraževalni program
Nataša Braunsberger

Razstavljeno gradivo je iz knjižnic
Narodne galerije
Moderne galerije
Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
zasebnih knjižnic Vande Mušič in Gojka Zupana.

4. februar–31. maj 2020
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana

1. Podrobnosti
Naziv razstave Zoran Mušič
Trajanje razstave 4.2.2020 - 31.5.2020
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Datum otvoritve 4.2.2020
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Ob četrtkih od 10:00 do 20:00, Ponedeljek, 1. januar, 1. maj, 1. november in 25. december: zaprto
Lokacija Narodna galerija
Vstopnina Vstopnina za ogled stalne zbirke: Redna cena 8 EUR, Cena s popustom 4 EUR, Skupinska vstopnica (nad 10 oseb) 5 EUR, Družinska vstopnica 14 EUR, Vsako prvo nedeljo v mesecu je ogled stalne zbirke brezplačen; Vstopnina za ogled občasne razstave: Redna cena 5 EUR, Cena s popustom 3 EUR, Skupinska vstopnica (nad 10 oseb) 3 EUR, Družinska vstopnica 10 EUR; Kombinirana vstopnina za ogled stalne zbirke in občasnih razstav: Redna cena 10 EUR, Cena s popustom 7 EUR, Skupinska vstopnica (nad 10 oseb) 7 EUR, Družinska vstopnica 20 EUR; Cena s popustom velja za otroke, učence, dijake in študente; slušatelje Univerze za tretje življenjsko obdobje in upokojence; sponzorje ob predložitvi dokazil.
Kustosi Avtor razstave
Gojko Zupan
Tip razstave Občasna razstava
Organizator Narodna galerija
Organizator naslov Prešernova 24
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija
Zoran Mušič Dunaj, 2018
Zoran Mušič Rim, 1950
Zoran Mušič Gorica, 1979
Zoran Mušič Ljubljana, 2009
Zoran Mušič Ljubljana, 2011
Zoran Mušič Ljubljana, 2019

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov