Birolla Gvidon

Birolla Gvidon

Gvidon Birolla (1881-1963), slikar, je študiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost na Dunaju. V letih 1903/1904 je bil soustanovitelj umetnostnega društva Vesna.<BR><BR>Birollovo slikarstvo je posvečeno motivom slovenske folklore. V slovensko krajino je vpel ljudske figure. Zanj je značilna ekspresivna risba z barvami, ki zaradi toplih tonov, učinkujejo mirno.<BR><BR>Slikal je akvarele, gvaše, risbe, olja. Naredil je tudi grafčne liste in številne ilustracije. Po študiju na Dunaju je slikal vse do 1917, nato pa se umaknil in se posvetil delu v podjetju. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Gvidon Birolla (1881-1963), slikar, je študiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost na Dunaju. V letih 1903/1904 je bil soustanovitelj umetnostnega društva Vesna.

Birollovo slikarstvo je posvečeno motivom slovenske folklore. V slovensko krajino je vpel ljudske figure. Zanj je značilna ekspresivna risba z barvami, ki zaradi toplih tonov, učinkujejo mirno.

Slikal je akvarele, gvaše, risbe, olja. Naredil je tudi grafčne liste in številne ilustracije. Po študiju na Dunaju je slikal vse do 1917, nato pa se umaknil in se posvetil delu v podjetju. Slikarstva se je ponovno lotil tik pred drugo svetovno vojno (1939). Dokončno pa spet po drugi vojni, ko se je preselil v Ljubljano.

3. Multimedija
Multimedija
Birolla Gvidon Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Birolla Gvidon
Spremljajte avtorja Birolla Gvidon

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!