Birolla Gvidon

Birolla Gvidon

Gvidon Birolla (1881-1963), slikar, je študiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost na Dunaju. V letih 1903/1904 je bil soustanovitelj umetnostnega društva Vesna.Birollovo slikarstvo je posvečeno motivom slovenske folklore. V slovensko krajino je vpel ljudske figure. Zanj je značilna ekspresivna risba z barvami, ki zaradi toplih tonov, učinkujejo mirno.Slikal je akvarele, gvaše, risbe, olja. Naredil je tudi grafčne liste in številne ilustracije. Po študiju na Dunaju je slikal vse do 1917, nato pa se umaknil in se posvetil delu v podjetju. ...

Spremljajte avtorja
1. Biografija
Opis

Gvidon Birolla (1881-1963), slikar, je študiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost na Dunaju. V letih 1903/1904 je bil soustanovitelj umetnostnega društva Vesna.Birollovo slikarstvo je posvečeno motivom slovenske folklore. V slovensko krajino je vpel ljudske figure. Zanj je značilna ekspresivna risba z barvami, ki zaradi toplih tonov, učinkujejo mirno.Slikal je akvarele, gvaše, risbe, olja. Naredil je tudi grafčne liste in številne ilustracije. Po študiju na Dunaju je slikal vse do 1917, nato pa se umaknil in se posvetil delu v podjetju. Slikarstva se je ponovno lotil tik pred drugo svetovno vojno (1939). Dokončno pa spet po drugi vojni, ko se je preselil v Ljubljano.

2. Multimedija
Multimedija
Birolla Gvidon Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Birolla Gvidon
Spremljajte avtorja Birolla Gvidon

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja