Mušič Zoran

Mušič Zoran

Anton Zoran Mušič, slikar in grafik, je leta 1934 diplomiral na likovni akademiji v Zagrebu pri prof. Ljubu Babiću. Bil je član kluba Neodvisni. Leta 1944 je prvič razstavljal v Benetkah in bil nekaj mesecev pozneje interniran v koncentracijsko taborišče Dachau, kar je vplivalo na nastanek njegovega cikla "Nismo poslednji" (1970). Leta 1945 je odšel v Gorico in Benetke. Leta 1952 je dobil štipendijo za študij v Parizu. Od tedaj naprej je živel in ustvarjal med Parizom in Benetkami, kjer je tudi umrl. Mušič je gotovo eden izmed najpomembnejših sodobnih slovenskih slikarjev.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Mušič Zoran
1. Biografija
Opis

Anton Zoran Mušič, slikar in grafik, je leta 1934 diplomiral na likovni akademiji v Zagrebu pri prof. Ljubu Babiću. Pol leta kasneje je s skupino slikarjev in kiparjev Brazda prvič razstavljal v Murski Soboti in v Celju. Prof. Babić ga je nato poslal na študij v Španijo, kjer je študiral dela klasičnih umetnikov. Bil je član kluba Neodvisni. Pred drugo svetovno vojno je slikal tudi po primorskih cerkvah (v Drežnici in Grahovem skupaj z Avgustom Černigojem). Leta 1943 se je preselil v Gorico in nekaj časa bival med Gorico in Benetkami. Leta 1944 je prvič razstavljal v Benetkah in bil nekaj mesecev pozneje interniran v koncentracijsko taborišče Dachau, kar je vplivalo na nastanek njegovega cikla "Nismo poslednji" (1970). Leta 1945 je odšel v Gorico in Benetke. Leta 1952 je dobil štipendijo za študij v Parizu. Od tedaj naprej je živel in ustvarjal med Parizom in Benetkami, kjer je tudi umrl. Mušič je gotovo eden izmed najpomembnejših sodobnih slovenskih slikarjev, ki mu je uspelo s svojimi deli zaznamovati tudi zgodovino sodobne svetovne likovne umetnosti. Njegov opus je ogromen in vključuje vse žanre, od tihožitij, avtoporetov, krajin do pejsažev, zaradi katerih je v šestdesetih letih postal eden najpomembnejših predstavnikov abstraktnega krajinarstva. Mušič je postal slaven tako v tujini kot tudi doma. Leta 1956 je za grafična dela prejel nagrado na Mednarodnem grafičnem bienalu v Benetkah, leto kasneje pa še nagrado na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani. Njegova dela hranijo najpomembnejše svetovne galerije, med njimi Musée national d'art moderne, Pariz, Tate Modern, London, Albertina, Dunaj, Galeria Nazionale, Rim, Museo Ravoltella, Trst, Galleria d´Arte Moderna, Bologna, Galleria internazionale d'Arte Moderna Ca' Pesaro, Benetke, Stedelijk Museum, Amsterdam... Seveda pa je kot eden izmed glavnih predstavnikov prisoten tudi v domačih zbirkah Narodne galerije, Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine, itd.

2. Multimedija
Multimedija
Mušič Zoran Glavna fotografija

Vir fotografij

Zoran Music – © Jean Blaise Junod 1981 (https://afartcontemporain.com/etchings/z-music/)

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Mušič Zoran
Spremljajte avtorja Mušič Zoran

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja