Kregar Stane

Kregar Stane

Stane Kregar, slikar, je leta 1935 diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Pragi pri prof. Maxu Švabinskem. Kregar se je v Pragi navdušil za modernizem. Predvsem mu je bila blizu tamkajšnja kubistična šola. Njegov slikarski opus je obsežen: delal je freske, mozaike, oltarne podobe, oljne slike, barvna okna in liturgična oblačila. Njegovo slikarstvo je šlo skozi številne razvojne faze od nadrealizma (pod vplivom Dalijevske umetnosti) do abstraktnega nefiguralnega slikarstva v 50.tih letih 20.stoletja. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Kregar Stane
1. Biografija
Opis

Stane Kregar, slikar, je leta 1935 diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Pragi pri prof. Maxu Švabinskem. Kregar se je v Pragi navdušil za modernizem. Predvsem mu je bila blizu tamkajšnja kubistična šola. Njegov slikarski opus je obsežen: delal je freske, mozaike, oltarne podobe, oljne slike, barvna okna in liturgična oblačila. Njegovo slikarstvo je šlo skozi številne razvojne faze od nadrealizma (pod vplivom Dalijevske umetnosti) do abstraktnega nefiguralnega slikarstva v 50.tih letih 20.stoletja. Po študiju v Pragi je postal profesor risanja na Škofijski klasični gimnaziji. Leta 1971 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo in slikarski opus v zadnjih letih. Leta 1993 so v Zavodu sv. Stanislava ustanovili Kregarjevo galerijo, kjer je hranjena najobsežnejša stalna zbirka slikarjevih del.

2. Multimedija
Multimedija
Kregar Stane Glavna fotografija

Vir fotografij

Fotografija je objavljena v katalogu Stane Kregar: retrospektivna razstava 1933-1971, Moderna galerija, Ljubljana, 1971.

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Kregar Stane
Spremljajte avtorja Kregar Stane

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja