Ciuha Jože

Ciuha Jože

Jože Ciuha (1924 - 2015), slikar, ilustrator in grafik, je leta 1950 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Francetu Miheliču in Gojmirju Antonu Kosu. Leta 1952 je končal specialko za zidno slikarstvo pri profesorju Slavku Pengovu.Med leti 1959 in 1961 je na univerzi v Rangunu študiral budistično kulturo in filozofijo. V letih 1974 -1978 je vodil seminar za svobodno slikarstvo na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Je član Grupe 69. <BR><BR>Ciuha slika na platno, dela kavarele in se ukvarja s tapiserijo in grafiko. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Jože Ciuha (1924 - 2015), slikar, ilustrator in grafik, je leta 1950 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Francetu Miheliču in Gojmirju Antonu Kosu. Leta 1952 je končal specialko za zidno slikarstvo pri profesorju Slavku Pengovu.Med leti 1959 in 1961 je na univerzi v Rangunu študiral budistično kulturo in filozofijo. V letih 1974 -1978 je vodil seminar za svobodno slikarstvo na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Je član Grupe 69.

Ciuha slika na platno, dela kavarele in se ukvarja s tapiserijo in grafiko. Pobude črpa iz tradicije srednjeveškega bizantinskega slikarstva in izročila starih vzhodnih kultur. Njegova umetnost je osebno obarvana in prežeta z ironijo. Večinoma govori o problematiki sodobnega sveta, na katerga gleda z veliko mero ironije. Človeške napake na primer pogosto kritizira skozi živalske podobe.

Poleg stvaritev v likovni umetnosti je napisal tudi tri potopisne knjige. Za svoje delo je prejel leta 1965 Levstikovo nagrado, leta 1967 nagrado Prešernovega sklada in leta 1981 Jakopičevo nagrado. Leta 2015 ga Predsednik Republike Slovenije posmertno odlikoval s srebrnim redom za zasluge za izjemen prispevek k podobi slovenske umetnosti druge polovice 20. stoletja in njeni prepoznavnosti v mednarodnem prostoru.

3. Multimedija
Multimedija
Ciuha Jože Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Ciuha Jože
Spremljajte avtorja Ciuha Jože

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!