Pregelj Marij

Pregelj Marij

Marij Pregelj je eden najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov 20. stoletja. Ustvarjal je zlasti slikarska dela, pa tudi ilustracije in grafike. Do 20. 5. 2018 je v Moderni galeriji v Ljubljani na ogled postavljena umetnikova obsežna retrospektivna razstava.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Pregelj Marij
1. Biografija
Opis

Marij Pregelj je ustvarjal zlasti slikarska dela, pa tudi ilustracije (zlasti poznane so njegove ilustracije za Iliado in Odisejo) in grafike. Otroštvo in mladost je Pregelj preživel v Kranju in kasneje v Ljubljani, kjer si je pridobil osnovno in gimnazijsko izobrazbo (osnovna šola v Kranju, II. Državna gimnazija v Ljubljani). Po maturi se je leta 1932 vpisal na Umetniško akademijo v Zagrebu; njegovi profesorji so bili med drugim Omer Mujadžić, Jozi Kljaković in Ljubo Babić. Diplomiral je leta 1936. Med leti 1941 – 1943 je bil v nemškem in italijanskem vojnem ujetništvu. Nato se je vrnil v Ljubljano in vse do svoje smrti deloval kot profesor (II. Moška realna gimnazija, Umetno-obrtna šola v Ljubljani ter od leta 1965 dalje redni profesor na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani). Pregelj je prejel več nagrad, med drugim dve Prešernovi nagradi: leta 1958 za mozaik na stavbi Delavskega doma v Trbovljah ter leta 1964 za slikarske stvaritve razstavljene v marcu 1963 v Moderni galeriji v Ljubljani. Vir: Nives Marvin: Biografija / Biography, Nagrade / Awards, Ilustracije / Ilustrations v: Marij Pregelj. Slike/Paintings 1957-1967 (ur. Ješa Denegri – Nadja Zgonik), Obalne galerije Piran, Piran 2007.

2. Multimedija
Multimedija
Pregelj Marij Glavna fotografija

Vir fotografij

Fotografija objavljena v katalogu: Marij Pregelj: retrospektiva = a retrospective (Moderna galerija, Museum of Modern Art, Ljubljana 14.12.2017 - 20.5.2018), Ljubljana 2017.

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Pregelj Marij
Spremljajte avtorja Pregelj Marij

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja