Pregelj Marij

Pregelj Marij

Marij Pregelj (1913-1967), slikar, grafik in ilustrator, je leta 1936 diplomiral na Akademijib likovnih umetnosti v Zagrebu (prof. Omer Mujadžic, Joca Kljakovic in prof. Ljubo Babic). Po izbruhu druge svetovne vojne je bil odpeljan najprej v nemško, kasneje pa v italijansko vojno ujetništvo. Po osvoboditvi je nekaj let ucil na Šoli za umetno obrt v Ljubljani, nato pa leta 1948 postal docent za slikarstvo na Akademiji za upodabljajoco umetnost v Ljubljani. Leta 1963 je postal izredni, leta 1966 pa redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Marij Pregelj (1913-1967), slikar, grafik in ilustrator, je leta 1936 diplomiral na Akademijib likovnih umetnosti v Zagrebu (prof. Omer Mujadžic, Joca Kljakovic in prof. Ljubo Babic). Po izbruhu druge svetovne vojne je bil odpeljan najprej v nemško, kasneje pa v italijansko vojno ujetništvo. Po osvoboditvi je nekaj let ucil na Šoli za umetno obrt v Ljubljani, nato pa leta 1948 postal docent za slikarstvo na Akademiji za upodabljajoco umetnost v Ljubljani. Leta 1963 je postal izredni, leta 1966 pa redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Pregljevo slikarstvo je prežeto z ekspresionizmom. V podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barv. Rad išce trenutke, ko je clovek vsemu mera in smisel. Hkrati pa za pomembne simbole izbira tudi subljekte kozmicnega sveta. Tako mu luna s svojo polkrožno obliko skozi podobo ženskega lika simbolizira starokšcanski lik orante, molilke. Skozi motive rad kaže na življenje (njegovo lepoto in krutost) in hkrati poudarja njegovo minljivost.

Znane in umetnostno pomembne so njegove tapiserije. Delal pa je tudi v tehniki mozaika. Leta 1951 sta skupaj z Borisom Kobetom dokoncala stenske kompozicije v sgrafittu v stolpu na ljubljanskem gradu. Naredil je mozaik za Delavski dom v Trbovljah (1957) in prejel za delo Prešernovo nagrado. Leto kasneje je nastal še mozaik »Ljubljana v borbi« za poslopje Skupšcine socialisticne republike Slovenije (današnji parlament). Istega leta (1958) je prejel zelo pomembno nagrado muzeja Guggenheim v New Yorku (Guggenheim International Award). Dela Marija Preglja so prisotna v mnogih galerijah doma ter v javnih in privatnih zbirkah v tujini.

Umetniško se je udejstvoval na številnih razstavah doma in na tujem. Prvic je razstavljal leta 1937 s skupino Neodvisnih v Ljubljani. Nekajkrat je razstavljal tudi na Beneškem bienalu, na I. mednarodni graficni razstavi v Ljubljani (1955) in gostoval na III. bienalu v Tokyu. Za knjižno ilustracijo je prejel dvakrat Levstikovo nagrado.Leta 1960 je bil izvoljen za predsednika Zveze likovnih umetnikov Jugoslavije. Do leta 1962 je bil predsednik odbora za likovno sodelovanje pri Komisiji za kulturne zveze z inozemstvom v Beogradu.

3. Multimedija
Multimedija
Pregelj Marij Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Pregelj Marij
Spremljajte avtorja Pregelj Marij

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!