Mihelič France

Mihelič France

France Mihelič, slikar, grafik in ilustrator, je med leti 1927 in 1931 študiral na likovni akademiji v Zagrebu. Po študiju je do druge svetovne vojne poučeval risanje v Kruševcu in na Ptuju. Do leta 1970 je bil redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V letih 1953 in 1961 - 1963 je bil njen rektor. Bil je član SAZU in academie Fiorentine delle Arti del Disegno v Firencah.Mihelič je že med študijem slikarstva izdeloval realistično obarvane litografije s primesmi ekspresionizma in fantastike. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Mihelič France
1. Biografija
Opis

France Mihelič, slikar, grafik in ilustrator, je med leti 1927 in 1931 študiral na likovni akademiji v Zagrebu. Po študiju je do druge svetovne vojne poučeval risanje v Kruševcu in na Ptuju. Do leta 1970 je bil redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V letih 1953 in 1961 - 1963 je bil njen rektor. Bil je član SAZU in academie Fiorentine delle Arti del Disegno v Firencah.Mihelič je že med študijem slikarstva izdeloval realistično obarvane litografije s primesmi ekspresionizma in fantastike. Med poučevanjem na Ptuju je slikal v znamenju barvnega realizma. Kasneje je razstavljal s skupino Neodvisnih. Med drugo svetovno vojno in po njej je bil eden izmed glavnih prestavnikov slovenske partizanske umetnosti. V gozdno motiviko je vnašal fantastične prvine.Njegov najbolj znani motiv je kurent, ki ga je upodabljal kot arhetipski simbolj prerajanja. Ob kurentu je v kasnejših letih kot glavni motiv zaživela tudi riba faronika. Bil je izvrsten in precizen risar, ki se je uveljavil tudi kot ilustrator, inscenator, avtor lutk, kostumograf in avtor tapiserij.Za svoje delo je prejel kar tri Prešernove nagrade (1948,1955,1965), leta 1954 pa tudi nagrado na beneškem Biennalu XXVII.

2. Multimedija
Multimedija
Mihelič France Glavna fotografija

Vir fotografij

Foto: Igor Modic, objavljeno v: Milcek Komelj, Mihelicev kurent: zgodba o živem mitu, Ljubljana 2002.

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Mihelič France
Spremljajte avtorja Mihelič France

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja