Jakopič Rihard

Jakopič Rihard

Rihard Jakopic (1869-1943), slikar, se je leta 1887 vpisal na dunajsko akademijo, kjer je zaradi bolezni že istega leta prekinil študij. Ponovno ga je nadaljeval leta 1888. Leta 1889 se je za dva semestra vpisal na likovno akademijo v Münchnu in tam leta 1890 stopil v Ažbetovo slikarsko šolo. Obiskoval jo je dve leti. Leta 1903 je odšel v Prago in se vpisal v Hyniasovo slikarsko šolo (en semester). <BR><BR>Jakopicevo slikarstvo je temeljilo na latentenm odporu do ateljejskih konvencij in študijskih likovnih predpisov. Od mladostnih let se je zavzemal za slikanje po naravi. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Rihard Jakopic (1869-1943), slikar, se je leta 1887 vpisal na dunajsko akademijo, kjer je zaradi bolezni že istega leta prekinil študij. Ponovno ga je nadaljeval leta 1888. Leta 1889 se je za dva semestra vpisal na likovno akademijo v Münchnu in tam leta 1890 stopil v Ažbetovo slikarsko šolo. Obiskoval jo je dve leti. Leta 1903 je odšel v Prago in se vpisal v Hyniasovo slikarsko šolo (en semester).

Jakopicevo slikarstvo je temeljilo na latentenm odporu do ateljejskih konvencij in študijskih likovnih predpisov. Od mladostnih let se je zavzemal za slikanje po naravi. Po ogledu impresionisticne razstave v Münchnu (razstavljali so Monet, Sisley, Renoir) se je zacel še mocneje zanimati za novi pleneristicni slog. Tudi sam je pri slikanju strmel k mnogolicnosti v barvitosti pojavov in je izkljucil absoultno crno in belo barvo, ki ne obstajata v naravi.

Njegov opus je obsežen. Stilno ga delimo na tri obdobja: stil naturalisticnega impresionizma (od münchenskih let do 1906; pleneristicno slikanje narave), stil realisticnega impresionizma (pred 1906 in do 1917; slika vecje kompozicije z pripovedno, custveno ali idejno vsebino) in stil barvnega ekspresionizma (po letu 1917; slike postanejo barvna interpretacija duhovnega znacaja naslikane stvari).

Jakopic je bil tudi pomembne pobudnik razvoja sodobne slovenske likovne umetnosti. Leta 1900 je sodeloval pri ustanovitvi Slovenskega umetniškega društva in pri organizaciji I. slovenske umetnostne razstave. Leta 1904 se je odpravil na Dunaj in preprical tamkajšnjega galerista Miethkeja, da je posodil prostor za prvo slovensko impresionisticno razstavo. Slovenski impresionisti (poleg Jakopica še: Ivan Grohar, Matej Sternen in Matija Jama) so razstavljali pod imenom slovenski umetniški klub "Sava", ki ga je istega leta ustanovil Jakopic. Leta 1907 je skupaj s slikarjem Matejem Sternenom ustanovil risarsko in slikarsko šolo v Ljubljani, ki jo je, po Sternenovem odstopu, vodil do leta 1914. Leta 1909 Ljubljani odprl svoj razstavni paviljon - "Jakopicev paviljon" v Tivoliju, ki ga je leta 1923 prodal Mestni obcini Ljubljana. Z njim je do leta 1961 upravljala Narodna galerija v Ljubljani. Leta 1961 so stavbo arhitekta Maksa Fabianija porušili zaradi razširive železniške proge.

3. Multimedija
Multimedija
Jakopič Rihard Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Jakopič Rihard
Spremljajte avtorja Jakopič Rihard

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!