Boljka Janez

Boljka Janez

Janez Boljka (1931-2013), kipar in grafik, je leta 1956 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1959 je končal specialko za kiparstvo pri prof. Karlu Putrihu, leta 1961 pa specialko za grafiko pri Riku Debenjaku.Boljka je začetnik slovenskega nadrealističnega kiparstva. Slogovno pa ga uvrščamo med novodobne nadrealiste. Postal je znan zaradi svojih železnih kiparskih stvaritev, ki so bile sestavljene z varjenjem kosov odpadnega železa in starega orožja. Pomembna je tudi serija del sedečih figur, večinoma v mali plastiki. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Boljka Janez
1. Biografija
Opis

Janez Boljka (1931-2013), kipar in grafik, je leta 1956 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1959 je končal specialko za kiparstvo pri prof. Karlu Putrihu, leta 1961 pa specialko za grafiko pri Riku Debenjaku.Boljka je začetnik slovenskega nadrealističnega kiparstva. Slogovno pa ga uvrščamo med novodobne nadrealiste. Postal je znan zaradi svojih železnih kiparskih stvaritev, ki so bile sestavljene z varjenjem kosov odpadnega železa in starega orožja. Pomembna je tudi serija del sedečih figur, večinoma v mali plastiki. V bronu je izdelal spomeniško plastiko in slikovito izvotljene človeške in živalske figure. Prva kiparska dela so bila narejena z realistično ekspresionističnimi elementi, nato je začel uporabljati abstraktno simbolistične elemente. V sedemdesetih letih 20. stoletja je sledil cikel na temo osvobodilnega boja. Nato pa živalski cikli (nosorogi, biki, kozorogi, opice), h katerim s neprestano vrača. V šestdestih leti 20.stoletja je bil med vodilnimi jugoslovanskimi kiparji, ki so ustvarjali skulpture iz železa. Boljka se je v zadnjih letih posvečal tudi grafiki. Najprej so nastajale barvne jedkanice, ki jih je nato zamenjal z barvnimi sitotiski, ki jih je kombiniral s suho iglo.Dvakrat (1970 in 1972) je prejel prvo nagrado na natečajih za izdelavo spomenika Ivanu Cankarju. Leta 1966 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

2. Multimedija
Multimedija
Boljka Janez Glavna fotografija

Vir fotografij

Fototeka Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Boljka Janez
Spremljajte avtorja Boljka Janez

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja