Borčić Bogdan

Borčić Bogdan

Bogdan Borčić (1926-2014), slikar, grafik in pedagog, je leta 1950 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V najstniških letih se je najprej učil v slikarski šoli Mateja Sternena in nato še pri Francetu Goršetu. Leta 1944 so ga Nemci zaprli in poslali v Dachau (bil je zaprt skupaj z Zoranom Mušičem). Grenka izkšunja iz taborišča se kaže v redkih delih iz šestdesetih let (Plinska celica II, 1962). Leta 1946 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študiral pri Gojmirju Antonu Kosu. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Borčić Bogdan
1. Biografija
Opis

Bogdan Borčić (1926-2014), slikar, grafik in pedagog, je leta 1950 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V najstniških letih se je najprej učil v slikarski šoli Mateja Sternena in nato še pri Francetu Goršetu. Leta 1944 so ga Nemci zaprli in poslali v Dachau (bil je zaprt skupaj z Zoranom Mušičem). Grenka izkšunja iz taborišča se kaže v redkih delih iz šestdesetih let (Plinska celica II, 1962). Leta 1946 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študiral pri Gojmirju Antonu Kosu. Specialko je nameraval opraviti pri Gabrijelu Stupici, vendar jo je po prvem semestru prekinill (učiteljev vpliv je bil premočan). Njegovo delo so usmerjali: abstraktni ekspresionizem, informel in geometrijska abstrakcija. V opusu je razvil motive od realizma do abstrakcije. V obdobju do leta 1970 je v slovenski likovni prostor vnesel sredozemske motive (ribiški portali, školjke). Značilni so še motivi strelišč in vrat. V tem času je za njegovo slikarstvo značilno, da barva ozadja predira skozi zgornje plasti in daje sliki koprenast, nematerialen učinek. Proti sredi šestdesetih let iluzionistično naslikani predmeti tonejo v ozadje in se skoraj povsem zlijejo z njim. Slika ostane povsem črna le v začetku osemdesetih let. Po letu 1980 je delal predvsem enobarvne slike. V letih 1970 in 1980 je popolnoma opustil slikanje in se posvetil grafiki, jedkanici in akvatinti. Na slikah se pojavi motiv školjke v različnih variantah. Po letu 1980 je oljne barve zamenjal z akrilnimi, ki omogočajo hitrejše slikanje. Njegovo slikarstvo postane abstraktno. Označeno je z minimalizmom, abstraktnim ekspresionizmom in z asociativno abstrakcijo. Leta 2001 so v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki odprli grafični kabinet (umetnik je podaril 809 grafik).

2. Multimedija
Multimedija
Borčić Bogdan Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Borčić Bogdan
Spremljajte avtorja Borčić Bogdan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja