Čargo Ivan

Čargo Ivan

Ivan Cargo (1898-1958), slikar, risar, ilustrator, scenograf, je leta 1921 študiral na Accademia di Belle Arti v Rimu in med leti 1920 in 1921 v Firencah. Znano je, da je že leta 1919 postal clan Društva slovenskih upodabljajocih umetnikov in je leta 1920 z njimi prvic razstavljal v Jakopicevem paviljonu v Ljubljani. V Novo mesto je odšel takoj po I. svetovni vojni, kjer se je udeležil I. pokrajinske slikarske razstave leta 1920 in se pridružil Klubu mladih (ust. 1922). Med leti 1924 in 1927 je delal kot scenograf Ljudskega gledališca v Gorici. Leta 1927 so ga izgnail iz Italije. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Ivan Cargo (1898-1958), slikar, risar, ilustrator, scenograf, je leta 1921 študiral na Accademia di Belle Arti v Rimu in med leti 1920 in 1921 v Firencah. Znano je, da je že leta 1919 postal clan Društva slovenskih upodabljajocih umetnikov in je leta 1920 z njimi prvic razstavljal v Jakopicevem paviljonu v Ljubljani. V Novo mesto je odšel takoj po I. svetovni vojni, kjer se je udeležil I. pokrajinske slikarske razstave leta 1920 in se pridružil Klubu mladih (ust. 1922). Med leti 1924 in 1927 je delal kot scenograf Ljudskega gledališca v Gorici. Leta 1927 so ga izgnail iz Italije. Pobegnil je v Ljubljano, kjer je istega leta sodeloval pri ustanovitvi slovenske avantgardisticne revije TANK in sodeloval pri najpomembnejšem medvojnem slovenskem scenografskem natecaju za inscenacijo Kogojeve opere "Crne maske" (1927). V tridesetih letih dvajsetega stoletja se je preselil v Beograd, kjer je ostal skoraj do zacetka druge svetovne vojne, saj mu je zmanjkalo denarja za vrnitev v Ljubljano. V Ljubljano se je vrnil tik pred drugo svetovno vojno.

Cargo je sprva risal v impresionisticnem duhu pod vplivom slikarstva Riharda Jakopica. Med študijem v Italiji se je navdušil nad futurizmom in sodeloval pri milanski futuristicni reviji "Energie Futuriste". V tem casu so njegova dela nihala med ekspresionizmom in futurizmom. Blizu pa je bil tudi konstruktivistom. Ko se je v tridesetih letih preselil v Beograd, se je v slikarstvu vrnil bolj k realisticnem obdobju; približal se je novi stvarnosti in socialni motiviki.

V letih, ko je živel v Gorici in v Ljubljani, je veliko sodeloval z gledališcem kot scenograf in kot kritik. Znani pa so tudi njegovi številni portreti osebnosti iz gledališkega sveta. Uveljavil se je tudi kot ilustrator in je bil eden izmed ilustratorjev pri reviji Ilustracija (1929).

3. Multimedija
Multimedija
Čargo Ivan Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Čargo Ivan
Spremljajte avtorja Čargo Ivan

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!