Černigoj Avgust

Černigoj Avgust

Avgust Cernigoj (1898-1985), slikar, scenograf, je med leti 1920 in 1922 študiral na Akademiji v Bologni, kjer je spoznal futurizem. Od leta 1922 pa je študiral na Akademiji v Münchnu (pri prof. K. Becher-Gundahl) in na umetnoobrtni šoli v Münchnu (pri prof. J. Hillerbrand). Spomladi leta 1924 je nekaj mesecev obiskoval Bauhaus v Weimarju (prof. Kandinsky, Laszlo Moholy Nagy, Walter Gropius, Paul Klee). Ko je leta 1924 prišel v Ljubljano je tu ustanovil svojo slikarsko šolo (Za gradom 3). Leta 1924 je v casu ljubljanskega velesejma v Ljubljani priredil prvo konstruktivisticno razstavo. ... ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Avgust Cernigoj (1898-1985), slikar, scenograf, je med leti 1920 in 1922 študiral na Akademiji v Bologni, kjer je spoznal futurizem. Od leta 1922 pa je študiral na Akademiji v Münchnu (pri prof. K. Becher-Gundahl) in na umetnoobrtni šoli v Münchnu (pri prof. J. Hillerbrand). Spomladi leta 1924 je nekaj mesecev obiskoval Bauhaus v Weimarju (prof. Kandinsky, Laszlo Moholy Nagy, Walter Gropius, Paul Klee). Ko je leta 1924 prišel v Ljubljano je tu ustanovil svojo slikarsko šolo (Za gradom 3). Leta 1924 je v casu ljubljanskega velesejma v Ljubljani priredil prvo konstruktivisticno razstavo. Razstava je bila zasnovana kot umetniško-politicna provokacija. Leta 1925 je prišel v stik s Ferdom Delakom in njegovim "Novim odrom". Srecanje Cernigoja z Delakom je bilo pomembno za razvoj konstruktivizma, skupaj sta leta 1926 napisala manifest v revijo Mladina. Po propagandno didakticni razstavi v Jakopicevem pavilijonu leta 1925 v Ljubljani je bil izgnan v Trst. V Trstu je ustanovil zasebno slikarsko šolo, pisal manifeste in organiziral konstruktivisticno skupino. Leta 1926 je postal scenograf na odru sv. Jakoba v Trstu in zanj zasnoval vrsto konstruktivisticnih scen. Leta 1927 je Cernigoj sodeloval pri oblikovanju Delakove revije TANK. Leta 1928 sta z Delakom skupaj nastopila v Berlinu, njuno delo pa je bilo predstavljeno v Waldenovi reviji "Der Sturm". Med leti 1927 in 1937 se je ukvarjal s slikanjem velikih ladijskih dekoracij v okviru Studia d'architettura e decorazione za družbi LLoyd in Consulich. Med drugo dvetovno vojno so nastale poslikave v cerkvah v Drežnici in Grahovem. Po drugi svetovni vojni je postal ucitelj risanja na slovenski gimnaziji v Trstu, nato pa vse do upokojitve ucitelj risanja na slovenskem uciteljišcu v Trstu. Leta 1976 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado.

Cernigojev opus je izredno velik in obsega risbe, slike, kolaže, scenografije, makete, ilustracije, stenske poslikave cerkva in likovno ladijsko opremo. Je utemeljitel slovenskega konstruktivizma, ki pa ga je dopolnjeval z elementi futurizma, dadaizma in zenitizma. Njegovo konstruktivisticno obdobje obsega leta med 1924v in 1929. Po drugi svetovni vojni gre snjegovo slikarstvo od krajinarstva prek kubisticne interpretacije videnega do nove abstrakcije v informel. V šestesetih letih se je posvetil kolažem in naredil nekaj konstrukturiranih objektov. Cernigoja smatramo za najvidnejšega prestavnika zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti.

3. Multimedija
Multimedija
Černigoj Avgust Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Černigoj Avgust
Spremljajte avtorja Černigoj Avgust

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!