Godec France

Godec France

France Godec (1910-1996), slikar, se je leta 1929 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu, kjer je študiral pri prof. Ljubu Babicu. Po koncanem študiju se je vrnil v Ljubljano, kjer se je izpopolnjeval v številnih ateljejih, pri kiparjih Ivanu Zajcu in Francetu Goršetu in pri slikarjih Franu Tratniku, Mateju Sternenu in Matiji Jami. V najstniških letih se je leta 1923 vpisal na Obrtno šolo v Ljubljani, kjer so ga likovno umetnost poucevali France Kralj, Alojzij Repic, Gojmir A. Kos in Saša Šantl. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

France Godec (1910-1996), slikar, se je leta 1929 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu, kjer je študiral pri prof. Ljubu Babicu. Po koncanem študiju se je vrnil v Ljubljano, kjer se je izpopolnjeval v številnih ateljejih, pri kiparjih Ivanu Zajcu in Francetu Goršetu in pri slikarjih Franu Tratniku, Mateju Sternenu in Matiji Jami. V najstniških letih se je leta 1923 vpisal na Obrtno šolo v Ljubljani, kjer so ga likovno umetnost poucevali France Kralj, Alojzij Repic, Gojmir A. Kos in Saša Šantl. Svoja dela je prvic pokazal javnosti leta 1936 v stanovanju prijatelja na Poljanski cesti št. 11/II.

Godec je ustvaril obsežen slikarski opus. Rad je slikal lepoto in znamenitosti slovenske pokrajine v temnih, ubitih tonih in rjavkastih odtenkih. Umetnostni kritiki so ga poimenovali za lirika krajine.

Poleg slikarstva se je ukvarjal tudi s kiparstvom. Med številnimi nastalimi kiparskimi deli (unicila so se med seljenjem iz delavnice v delavnico) jih je ostalo ohranjenih zelo malo. Od leta I937 je razstavljal v razlicnih krajih po domovini, samostojno pa je razstavljal tudi v Indiji, Burmi, Danski, Zahodni Nemciji in ZDA. Njegova dela se nahajajo v osebnih in javnih zbirkah doma in po svetu. Njegova dela najdemo tudi v Gorjupovi galeriji v Kostanjevici na Krki.

3. Multimedija
Multimedija
Godec France Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Godec France
Spremljajte avtorja Godec France

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!