Godec France

Godec France

France Godec (1910-1996), slikar, se je leta 1929 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu, kjer je študiral pri prof. Ljubu Babiću. Po končanem študiju se je vrnil v Ljubljano, kjer se je izpopolnjeval v številnih ateljejih, pri kiparjih Ivanu Zajcu in Francetu Goršetu in pri slikarjih Franu Tratniku, Mateju Sternenu in Matiji Jami. V najstniških letih se je leta 1923 vpisal na Obrtno šolo v Ljubljani, kjer so ga likovno umetnost poučevali France Kralj, Alojzij Repič, Gojmir A. Kos in Saša Šantl. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Godec France
1. Biografija
Opis

France Godec (1910-1996), slikar, se je leta 1929 vpisal na Akademijo likovnih umijetnosti v Zagrebu, kjer je študiral pri prof. Ljubu Babiću. Po končanem študiju se je vrnil v Ljubljano, kjer se je izpopolnjeval v številnih ateljejih, pri kiparjih Ivanu Zajcu in Francetu Goršetu in pri slikarjih Franu Tratniku, Mateju Sternenu in Matiji Jami. V najstniških letih se je leta 1923 vpisal na Obrtno šolo v Ljubljani, kjer so ga likovno umetnost poučevali France Kralj, Alojzij Repič, Gojmir A. Kos in Saša Šantl. Svoja dela je prvič pokazal javnosti leta 1936 v stanovanju prijatelja na Poljanski cesti št. 11/II. Godec je ustvaril obsežen slikarski opus. Rad je slikal lepoto in znamenitosti slovenske pokrajine v temnih, ubitih tonih in rjavkastih odtenkih. Umetnostni kritiki so ga poimenovali za lirika krajine. Poleg slikarstva se je ukvarjal tudi s kiparstvom. Med številnimi nastalimi kiparskimi deli (uničila so se med seljenjem iz delavnice v delavnico) jih je ostalo ohranjenih zelo malo. Od leta I937 je razstavljal v različnih krajih po domovini, samostojno pa je razstavljal tudi v Indiji, Burmi, Danski, Zahodni Nemčiji in ZDA. Njegova dela se nahajajo v osebnih in javnih zbirkah doma in po svetu. Njegova dela najdemo tudi v Gorjupovi galeriji v Kostanjevici na Krki.

2. Multimedija
Multimedija
Godec France Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Godec France
Spremljajte avtorja Godec France

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja